Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Spitskool in bladerdeeg

 Spitskoolschotel met bladerdeeg

Spitskool heb ik tot mijn 21e niet gegeten (ook niet geprobeerd). Mijn schoonmoeder heeft de groente geïntroduceerd door het te wokken met een uitje en spekjes (eten we nog steeds regelmatig!). We zijn inmiddels gek op spitskool, maar ook op ovenschotels.

Deze spitskool ovenschotel kan dan ook niet missen: zijn we ook gek op!

Dit recept heb ik geplaatst toen ik mijn blog in 2012 net was begonnen. We eten deze schotel nog steeds regelmatig. Nou, dat zegt wat hoor. Behoort deze schotel straks ook tot jouw favorieten?

Spitskool in bladerdeeg

Op het eerste gezicht is dit misschien een vreemde combinatie. Maar het is zo lekker, als je eenmaal hebt geproefd ben je om!

De gebakken spitskool combineren we in dit geval met rul gebakken gehakt. Het gehakt kruiden we met Italiaanse gehaktkruiden, dit geeft de schotel extra smaak. Hierbij voeg ik ook blokjes appel toe. Rondom de schotel zit een krokante korst van bladerdeeg. Dat is misschien wel het allerlekkerste ;)

De spitskool bak ik tegenwoordig eerst even aan in de wok, dit deed ik in het oorspronkelijke recept niet. Zo hoeft de schotel minder lang in de oven, en is de spitskool mooi zacht en gaar.

Ovenschotel spitskool met bladerdeeg

Spitskool in bladerdeeg

20 minuten
+ 50 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • een middelgrote spitskool
  • 9 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 zakje Italiaanse gehaktkruiden
  • 3 appels
  • 1 snuf kaneel
  • 1,5 theelepel suiker
  • olijfolie

Bereiding

  • Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verwarm een grote koekenpan met olie. Meng het gehakt met de Italiaanse kruiden en bak het rul.
  • Snijd de spitskool in repen. Verwarm een grote hapjespan of wok op het vuur met een beetje olie en bak hier de spitskool in aan.
  • Snijd de appels in blokjes. Bestrooi de blokjes appel met een beetje suiker en kaneel.
  • Bekleed de ingevette ovenschaal met bladerdeeg. Omdat de schotel ook met bladerdeeg word afgedekt is het handig om het over de randen van de ovenschaal heen te laten vallen.
  • Als het gehakt erg vochtig is, giet het vocht dan af. Verdeel het gehakt vervolgens over de ovenschaal. Leg hier de gebakken spitskool op, dit mag je een beetje aandrukken. Tot slot gaan de blokjes appel boven de spitskool. Dek de schotel tot slot af met bladerdeeg.
  • Bak de ovenschotel in circa 30-35 minuten op 200 graden, tot het bladerdeeg mooi goudbruin is.

Hoofdgerecht
Ovenschotel

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

68 Reacties

  1. annemiek 18 september 2014 om 22:37

    Hoi Brenda,
    Ik was erg benieuwd naar die combinatie van smaken die helemaal niet voor de hand liggen. Maar ik had geen tijd om het gerecht in een uur in de oven te laten. Toen heb ik maar dezelfde ingrediënten gebruikt (zonder bladerdeeg) , maar dan in de wok, en er rijst bij gekookt. En we hebben er allebei van gesmuld. Bedankt dus. Groetjes

    1. Brenda Kookt 21 april 2015 om 10:16

      Wat een goed idee voor als je minder tijd hebt Annemieke. Ik ga het op deze manier ook zeker eens eten.

  2. Kristel 1 mei 2015 om 18:35

    Hai Brenda,

    Na het lezen van alle positieve reacties bij dit recept heb ik het vandaag ook gemaakt. De eerste keer maar zeker niet de laatste! Wij zijn net zo enthousiast als de rest van de bezoekers. Wat een heerlijk recept met al die bijzondere smaken!

    Groetjes van Kristel

  3. Hennie 24 november 2015 om 19:57

    Hoi Brenda

    Ik wil de taart een dag van tevoren maken.
    Hoelang moet hij dan de andere dag nog in de oven en op hoeveel graden ?

    groetjes Hennie

    1. Brenda Kookt 25 november 2015 om 08:44

      Laat hem na de eerste keer bakken goed afkoelen en bewaar hem in de koelkast. De volgende dag zou ik hem 30 minuten op 180 of 200 graden opwarmen in de oven. (eventueel kun je hem in stukken snijden zodat het opwarmen sneller gaat)

  4. Ella 12 januari 2016 om 12:11

    Bij ons staat deze verrukkelijke schotel regelmatig op tafel hoor. Helemaal omdat we hier met een moeilijk etende puber zitten die geen groente lust. Maar deze topper lust ze dus wel.

    1. Brenda Kookt 13 januari 2016 om 10:30

      Wat goed om te horen Ella, de schotel is ook te lekker. Hier staat hij ook regelmatig op tafel. En in dat geval zou ik er extra veel spitskool stoppen ;)

  5. Albert Langereis 13 januari 2016 om 18:50

    We hebben er heerlijk van gesmuld was een topper!

  6. Janny 19 januari 2016 om 19:53

    Vanavond de schotel gegeten. Het was heerlijk, een aanrader!

  7. Ellen 29 januari 2016 om 18:07

    Hallo Brenda,
    Wat een geweldige site met heerlijke recepten. De site ziet er mooi en aantrekkelijk uit. Vandaag de spitskoolschotel gemaakt en het was super. Makkelijk en heerlijk, zelfs mijn kritische pubers hebben het gegeten ( en dat wil wel wat zeggen).
    Groetjes, Ellen

    1. Brenda Kookt 3 februari 2016 om 09:03

      Wat leuk om te horen Ellen, fijn dat de kritische pubers hier ook van genoten hebben :)

  8. Manon 8 maart 2016 om 08:33

    MMMMMMMMM!!! Dit was een heerlijk recept. Makkelijk en lekker.
    Ga deze absoluut vaker maken!

  9. magda den dulk 23 maart 2016 om 09:40

    Hallo Brenda,
    Dagelijks word ik verrast met één van jouw heerlijke recepten. Morgen moet ik een Paasbrunch verzorgen voor 25 gasten van ons Inloophuis Debora voor mensen met kanker in Delft. Ik kom niet verder sandwiches, ommeletrolletje, ommelettaartje. Heb jij nog suggesties?
    Wellicht nog iets met groenten bv frittata met gourgette?
    Vraagje: kan ik de ommeletjes vandaag al bakken voor morgen?

    1. Brenda Kookt 23 maart 2016 om 09:48

      Hi Magda, wat leuk dat je daar aan mee werkt. De omeletjes un je heel goed vandaag al maken, en ook al oprollen en verpakt in de koelkast bewaren. Hoef je ze morgen alleen te snijden. Neem eens een kijkje op deze pagina, hier staan de paasrecepten bij elkaar: https://brendakookt.nl/pasen/

  10. Jet 3 oktober 2016 om 20:15

    De kids noemen hem de ‘spitskoolappeltaart’ en eten hun vingers erbij op. En dat terwijl spitskool niet hun favoriete maal is! Ik maakte hem vanavond voor t eerst en kreeg direct de vraag wanneer we dit weer gaan eten!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel recept