Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Spitskool in bladerdeeg

 Spitskoolschotel met bladerdeeg

Spitskool heb ik tot mijn 21e niet gegeten (ook niet geprobeerd). Mijn schoonmoeder heeft de groente geïntroduceerd door het te wokken met een uitje en spekjes (eten we nog steeds regelmatig!). We zijn inmiddels gek op spitskool, maar ook op ovenschotels.

Deze spitskool ovenschotel kan dan ook niet missen: zijn we ook gek op!

Dit recept heb ik geplaatst toen ik mijn blog in 2012 net was begonnen. We eten deze schotel nog steeds regelmatig. Nou, dat zegt wat hoor. Behoort deze schotel straks ook tot jouw favorieten?

Spitskool in bladerdeeg

Op het eerste gezicht is dit misschien een vreemde combinatie. Maar het is zo lekker, als je eenmaal hebt geproefd ben je om!

De gebakken spitskool combineren we in dit geval met rul gebakken gehakt. Het gehakt kruiden we met Italiaanse gehaktkruiden, dit geeft de schotel extra smaak. Hierbij voeg ik ook blokjes appel toe. Rondom de schotel zit een krokante korst van bladerdeeg. Dat is misschien wel het allerlekkerste ;)

De spitskool bak ik tegenwoordig eerst even aan in de wok, dit deed ik in het oorspronkelijke recept niet. Zo hoeft de schotel minder lang in de oven, en is de spitskool mooi zacht en gaar.

Ovenschotel spitskool met bladerdeeg

Spitskool in bladerdeeg

20 minuten
+ 50 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • een middelgrote spitskool
  • 9 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 zakje Italiaanse gehaktkruiden
  • 3 appels
  • 1 snuf kaneel
  • 1,5 theelepel suiker
  • olijfolie

Bereiding

  • Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verwarm een grote koekenpan met olie. Meng het gehakt met de Italiaanse kruiden en bak het rul.
  • Snijd de spitskool in repen. Verwarm een grote hapjespan of wok op het vuur met een beetje olie en bak hier de spitskool in aan.
  • Snijd de appels in blokjes. Bestrooi de blokjes appel met een beetje suiker en kaneel.
  • Bekleed de ingevette ovenschaal met bladerdeeg. Omdat de schotel ook met bladerdeeg word afgedekt is het handig om het over de randen van de ovenschaal heen te laten vallen.
  • Als het gehakt erg vochtig is, giet het vocht dan af. Verdeel het gehakt vervolgens over de ovenschaal. Leg hier de gebakken spitskool op, dit mag je een beetje aandrukken. Tot slot gaan de blokjes appel boven de spitskool. Dek de schotel tot slot af met bladerdeeg.
  • Bak de ovenschotel in circa 30-35 minuten op 200 graden, tot het bladerdeeg mooi goudbruin is.

Hoofdgerecht
Ovenschotel

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

68 Reacties

  1. Daniëlle 9 december 2016 om 19:48

    Vandaag deze gemaakt! Wat een heerlijke verrassing :) Komt zeker nog een keer op het menu!

  2. Eva 11 januari 2017 om 16:01

    lekker recept!
    Doe je de andere helft vd schotel afgebakken in de vriezer?

    1. Brenda Kookt 11 januari 2017 om 18:35

      Ja die vries ik in. Ik ontdooi het in de koelkast en warm het dan weer op in de oven. Mijn vriend vind het de tweede keer (als het uit de vriezer komt) zelfs nog lekkerder.

  3. Sanny Groenewold 12 januari 2017 om 15:02

    Hoi Brenda heb al verschillende recepten gemaakt zo als de pepernoten taart dat was zo’n succes van de week heb ik hem in de aardbeien gemaakt,alles vers is onze favoriet geworden.
    Voor ons geen pak meer uit de winkel. En de zuurkool taart was ook zo lekker.
    Nu gaan we de witte kool met bladerdeeg vanavond eten lijkt me ook lekker.
    Maar je hoort wel hoe wij hem vonden. Gr. Sanny.

    1. Brenda Kookt 12 januari 2017 om 18:42

      Wat leuk om te horen Sanny, deze vinden jullie vast ook erg lekker. Bij ons is het echt een favoriet

  4. Inge 30 maart 2017 om 17:20

    Al ‘Googelend’ kwamen we jouw recept tegen van de spitskool in bladerdeeg en vandaag hebben we hem gemaakt en gegeten … en … wij zijn verslaafd! ;) Mijn man noemde het een appelflap met vlees … al het lekkere van een appelflap met het vullende van vlees en spitskool. Echt een super-recept! Bij ons komt ‘ie in de boeken en met enige regelmaat ook terug op tafel! :) Dank je wel!! :*

  5. Jan Vahlkamp 23 juni 2017 om 21:01

    Mijn vrouw zeurt al tijden dat ik eens voor haar moet koken. Koken doe ik nooit, maar ik dacht laat ik eens op internet kijken of daar iets opstaat. Gelukkig kwam ik gelijk op jou site en zag het recept met de spitskool. Dat leek me niet zo moeilijk om te maken, dus snel naar de winkel, ingrediënten gehaald en volgens recept in de oven. Toen mijn vrouw thuis kwam zag ik al een hele gelukkige blik toen zij rook dat ik iets gemaakt had. Echter dat het zo lekker was, had ik ook niet verwacht. Toen ik las van appel met kaneel en suiker, dacht ik als dat maar goed gaat. Het recept voor 4 personen heb ik gemaakt, maar om nou te zeggen dat wij de helft nog in de vriezer kunnen zetten. Wij hebben zeker driekwart opgegeten met zijn tweeën, zo lekker als het was. Volgens mij is het koud ook best lekker om te eten. We gaan het morgen proberen. Jou recepten ga ik zeker in de gaten houden, zodat ik mijn schatje wat vaker kan verrassen. Dank je wel, ook namens mijn vrouw.

    1. Brenda Kookt 26 juni 2017 om 15:03

      Wat leuk om te horen Jan. Dit recept staat bij ons thuis ook nog regelmatig op tafel, heb toevallig vanmorgen de ingrediënten weer gekocht :)

  6. Gretha 5 juli 2017 om 21:06

    Hoi Brenda,

    Wat een heerlijk recept ? onze peuter en kleuter hebben ook genoten!
    Toevallig at ons buurjongentje mee en we moesten het zeggen als we dit weer gingen eten, dan kwam hij weer ?!

    1. Brenda Kookt 6 juli 2017 om 06:38

      Wat leuk om te horen Gretha! De spitskoolschotel moet dus snel weer op tafel komen ;)

  7. Hellen 11 oktober 2017 om 15:43

    Schuif de schotel straks in de oven… Ben heel benieuwd hoe die zal smaken!!

  8. Rineke 10 november 2017 om 08:50

    Heerlijk, ik heb mini hartige taartjes gemaakt en deze was de lekkerste!
    Zelfs de kinderen hebben gesmuld!

  9. Nanny 3 januari 2018 om 19:47

    Super-, super-, superlekker! Ook mijn ouders van 91 en 94 vonden het lekker. Dit is een blijvertje.

  10. Sandra 11 januari 2018 om 19:09

    Wat een heerlijke combinatie. Hen hem in een springvorm gemaakt. Voor 2 personen. Was bijna op. Zeker voor herhaling vatbaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept