Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Homemade Ragout (Kip/Champignon)

RagoutEen recept dat altijd van pas komt: ragout! Lekker in een pasteitje of bladerdeeghapje. Soms eet je iets, en weet je eigenlijk niet eens wat er in zit. Voordat ik uitgebreider ging koken had ik geen idee wat (naast kip of champignons) de ingrediënten van een blikje-ragout zijn.

Inmiddels weet ik dit wel. En weet je wat ik nog meer weet?Dat de ragout uit een blikje lang niet zo lekker is als de zelfgemaakte! Deze heeft veeeel meer smaak!

Dus de volgende keer dat je het eet: maak je het zelf! Ik laat je zien hoe je dat doet! (De pasteitjes heb ik ook zelf gemaakt, hoe ik dit gedaan heb zie je hier)

De ingrediënten staan er klaar voor… de kip wordt in de bouillon gegaard.

Benodigdheden:

Ragout
Boter en bloem in een pannetje, bloem kort gaar laten pruttelen

Ragout

Beetje bij beetje voeg je de bouillon toe.. (let op: je hoeft niet alle bouillon toe te voegen)

Ragout

.. zodat het een gladde saus wordt.

Ragout

De overige ingrediënten voeg je toe…

Ragout

even laten pruttelen, en je kippenragout is klaar.

Lekker met een pasteitje

Ragout

Ragout (kip/champignon)

Homemade Ragout (Kip/Champignon)

Ingrediënten

  • 350 g kipfilet
  • 750 – 1000 ml kippenbouillon
  • bakje champignons
  • 60 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel kerrie
  • 2 flinke scheuten worcestersaus
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie of 2 theelepels gedroogde
  • 3 stengels lente-ui
  • scheut slagroom
  • peper
  • zout

Bereiding

  • Bestrooi de kipfilet met zout en peper. Breng de bouillon aan de kook en pocheer de kip tot deze gaar is (als je grote stukken kip hebt kun je ze wat kleiner maken zodat het sneller gaar is). Snij de kip in blokjes  en de champignons in plakjes.
  • Smelt de boter in een sauspannetje (in verband met "overstromingsgevaar" adviseer ik voor 6 personen een minimale inhoud van 1,5 liter te gebruiken). Roer de bloem met een garde door de boter tot dit een glad mengsel vormt. Laat dit 1 minuut, al roerend, zachtjes pruttelen tot de bloem gaar is. Voeg dan, steeds roerend, beetje bij beetje de bouillon toe en roer dit tot een gladde saus. (je hebt ongeveer 750 ml bouillon nodig voor 6 personen)
  • Voeg de mosterd, worcestersaus, kerriepoeder, champignons en kip erbij. Voeg de slagroom toe en vervolgens de lente-ui en peterselie. Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de ragout in een pasteibakje.

Tips:

    • Als de ragout voor je gevoel te vloeibaar is kun je het met allesbinder binden.

      • De pasteibakjes kun je vervangen door geroosterd brood

        • Slagroom kun je vervangen door crème fraîche of room. Ook kun je de slagroom weglaten.


          Bron: gebaseerd op een recept van smulweb

          Deel dit bericht:

          Share on facebook
          Share on twitter
          Share on whatsapp
          Share on email
          Reacties

          67 Reacties

          1. Kaatje 26 oktober 2016 om 18:19

            Ha Brenda,

            Vraagje? Moet de champignons eerst nog even kort aangebraden worden voor dat ze in de ragout gaan?

            1. Brenda Kookt 26 oktober 2016 om 19:40

              Dat hoeft niet omdat ze in de ragout garen. Maar als je het lekkerder vindt kun je dat wel doen hoor.

          2. HM 17 december 2016 om 20:50

            Met kerstavond eten wij altijd een pasteitje.. traditie.. maar nu de kinderen iets groter zijn is dit niet meer een volwaardige maaltijd. Wat is een lekker gang ervoor of erna om toch iets meer binnen te krijgen?

            1. Brenda Kookt 18 december 2016 om 14:03

              Ik zou het pasteitje als voorgerecht serveren en daarna bijvoorbeeld de winter stoofpie met aardappeltjes.

          3. marjan broere 19 december 2016 om 16:37

            Er staat kippenbouillon in je recept als ingredient. Bedoel je dan dat je een kruidenbuiltje voor kippenbouillon gebruikt of koop je een basispot kippenbouillon in de winkel die je gebruikt? En als je een builtje gebruikt, hoeveel gebruik je er dan op 1 liter?

          4. Margo 24 december 2016 om 20:17

            Heerlijk,we hebben er allemaal van genoten.

          5. Fred Bos 4 mei 2017 om 09:23

            Hallo Brenda,
            Ik ben een Nederlandse man van (op een week na) 69 jaar en woon alweer 4 jaar in het noorden van Thailand. Mijn Thaise partner (55) komt uit een klein dorpje aan de voet van de bergen en heeft geen enkele ervaring met “eten over de grens”
            Ik ben niet zo’n keukenprins maar vind het wel leuk om af en toe eens wat te koken. Echter als ik wat klaarmaak moet ik meestal eerst zelf opscheppen, want als mijn partner eenmaal aan het “proeven” is blijft er niet zoveel meer over. Inmiddels kent ze jou gevulde paprika’s, eier salade en ragout (maar dan met pork) Helaas zijn niet alle ingrediënten hier verkrijgbaar, maar met een beetje eigen fantasie lukt het best. Dus bedankt!!

          6. Lein 8 november 2017 om 09:20

            Hi Brenda, ik wil de ragout gaan maken vandaag. Even voor de zekerheid: je hergebruikt de bouillon waarin je de kip hebt gekookt voor de roux?? Gr lein

          7. G vd Lee 1 december 2017 om 11:53

            Hoi zelf gemaakt is idd veel lekkerder, maar doe jij de champignons er rauw in? Ik fruit ze altijd zachtjes met uitjes/sjalotjes in de roomboter en doe dan de bloem erbij.

          8. Bert van der Burgt 12 december 2017 om 10:23

            kan ik de kippen ragout ook een dag van te voren maken en de volgende dag opwarmen ?? Met vriendelijke groet Bert van der Burgt

          9. Marc 17 december 2017 om 17:06

            Dat was lekker!

          10. blom 29 december 2017 om 22:04

            ga het recept maken,mijn vraag is ;
            kan ik de ragout ook invriezen?dan wil ik
            diverse soorten maken,heb dan altijd wat in huis.

            1. Oma hennie 20 december 2019 om 16:59

              Kan deze ragout in de vriezer??

          Laat een reactie achter

          Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

          Beoordeel recept