Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Eton Mess!

Eton_Mess_09

Hierbij zet ik het eerste nagerecht op de blog. Jaa, eindelijk! En wat voor eentje, een heuse eton mess! 

Je denkt nu vast dat ik niet van de toetjes ben. Maar dat ben ik wel!  Alleen thuis niet zo vaak, blijkt nu.
We nemen thuis dagelijks vla of yoghurt (lekker standaard) in het weekend soms ijs of een ander (gekocht) toetje. Als we eters hebben ga ik meestal voor brownies (ben ik gek op!) of tiramisu (ook lekker met aardbeien!). Deze twee maak ik uiteraard zelf en komen hier ook vast een keer voorbij!

Eerst gaan we voor Eton Mess. Een mengsel van slagroom, meringue en aardbei. Een rommeltje, maar wel een erg lekker rommeltje!

Eton_Mess_08

Eton Mess

35 minuten
+ 1 uur
4 personen

Ingrediënten

  • 500 gram aardbeien
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eetlepel balsamico
  • 200 ml slagroom

Voor het zelf maken van de meringue heb je nodig

  • 1 ei
  • 60 gram suiker de kleur van de suiker is afhankelijk van de kleur meringue die je wilt (zie tips!)

Bereiding

Bereiding Meringue

  • Verwarm de oven voor op 110°C en bedek een bakplaat met bakpapier.
  • Scheid het ei-wit van het ei-geel.
  • Klop de eiwitten (in een vetvrije en droge kom) met een mixer tot er pieken ontstaan.
  • Voeg geleidelijk de suiker bij het eiwit en blijf tussendoor mixen.
  • Maak van het schuim hoopjes op de bakplaat (hoe groter de stukken, hoe langer ze nodig hebben in de oven).
  • Bak de meringue ongeveer een uur in de oven.
    Bij mij hadden de meringue ongeveer 80 minuten nodig voor ze klaar waren. Meringue is klaar als je ze van het bakpapier af kunt trekken. De onderkant moet droog zijn (de binnenkant ook).
  • Laat de meringue afkoelen.

Bereiding eton mess

  • Snijd de aardbeien in grove stukken. Hou een paar mooie aardbeitjes apart voor de garnering.
  • Marineer de aardbeien in een kom met de vanillesuiker en balsamico.
  • Klop de slagroom, niet tot hij helemaal stijf is, maar wel lekker romig.
  • Neem een beetje van de gemarineerde aardbeien apart. Voeg hier een beetje extra balsamico en suiker bij en pureer dit tot een vloeibaar mengsel.
  • Brokkel de meringue in stukken. Zorg ervoor dat je fijne en grove stukken hebt (voor de structuur en smaak). Meng de brokjes meringue door de slagroom, hou een beetje apart voor de garnering.
  • Verdeel de meringue met slagroom en aardbeien over een ijscoupe, glas of bord. Maak af met de apart gehouden aardbeien n achtergehouden meringue.

Tip:

  • Als je witte suiker gebruikt wordt de meringue wit. Ik wilde graag licht bruine meringue zodat ze te zien zijn in de slagroom. Ik heb 45 gram lichte basterdsuiker gebruikt en 80 gram kristal suiker. Wil je donkerbruine meringue? Gebruik dan lichte of donker bruine basterdsuiker.
  • Je kunt de gemarineerde en gepureerde aardbeien door de slagroom mengen en het zo serveren als een echt rommeltje. Maar je kunt ook laagjes maken zoals ik heb gedaan.
  • Door de slagroom is dit niet bepaald een slank toetje. Voor een slanke versie van dit toetje kun je de slagroom vervangen door Griekse yoghurt of kwark.
  • Dit zijn aardig grote toetjes, na een flink diner kun je hier ook met zijn drieën van eten. 
 Bron:  yummyinmytummy en okokorecepten

Nagerecht
Nagerecht

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

27 Reacties

  1. Solama 10 mei 2012 om 18:12

    Bedankt voor je lieve berichtje op mijn blog! Heb nog maar 2 recepten maar jij bent al een stukje verder, vooral zo door gaan.

    Ziet er heerlijk uit zo een “Eton Mess” !

    xxx Solama

  2. Caroline 1 juli 2012 om 10:16

    Heb de Eton mess bij mijn buuf gegeten. Vandaag staan de aardbeien bij ons allebei in de koelkast te marineren. Need I say more ……

    Groet, Caroline

  3. Caroline 16 juli 2012 om 09:07

    De meringues maak ik idd zelf. Echt heel simpel! Heb het toetje al een paar keer gemaakt en het recept doorgegeven! Het wordt een klassieker.

  4. Pingback: Friday Five: je favoriete recepten « Brenda Kookt!

  5. Gerda 21 december 2012 om 13:22

    Hallo Brenda,
    Ik wil het toetje eton-mess met kerst maken maar heb nog een vraagje, klop je de slagroom zonder suiker omdat de meringues het geheel al zoet maken of moet je de normale hoeveelheid suiker nog toevoegen aan de slagroom. Alvast bedankt. groetjes, Gerda

    1. Brenda 21 december 2012 om 13:25

      Het toetje is aardig zoet door de meringue en vanillesuiker. Daarom doe ik geen extra suiker bij de slagroom. Hij is echt lekker, ga hem zelf ook 1e kerstdag maken.

  6. Lidia 21 december 2012 om 23:36

    Hoi Brenda,
    Ziet er heerlijk uit! Ik wil het gaan maken met kerst. Hoeveel balsamico gebruik je bij bovenstaande hoeveelheden? Groetjes Lidia

    1. Brenda 22 december 2012 om 09:51

      Ongeveer 1 1/2 eetlepel. Zodat het niet té heftig wordt, maar de balsamico wel extra smaak aan de aardbeien geeft.

  7. Pingback: Kerst: Top 5 zwangerproof desserts « AugurkenMetSlagroom

  8. Pingback: Eiwit over? Geen probleem! « missFromage

  9. Ilona 6 augustus 2013 om 14:59

    Hij was heerlijk!

  10. Shanice 24 december 2014 om 11:11

    Hey Brenda! Lang geleden! Gaat alles goed? Ik ga dit maken voor kerst :)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept