Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

How to: Groentequiche en/of hartige taart

How_to_groentequiche_08
Een groentequiche of hartige taart….. ik ben er gek op! Ik heb nog nooit een kant-en-klaar exemplaar gekocht, dus ik weet niet hoe deze smaken. De “taarten” die ikzelf (of mijn schoonmoeder) maak zijn altijd een succes!

Oké, ik moet iets toegeven.. De eerste (en ook de tweede) die ik maakte was zeker geen succes. Eerder een klein drama. Ik had een recept gevonden waarbij ik gaatjes in de bodem moest prikken, daarna de groente in de vorm gingen, en daaroverheen melk met ei gegoten moest worden (naar verhouding veel melk en weinig ei). Na 5 minuten in de oven begon de melk er al uit te stromen.. (aan de onderkant)..  Bij het tweede recept dat ik probeerde bleek de binnenkant te vochtig… inmiddels is daar een oplossing voor gevonden: een paar lepels bloem!

Zelden maak ik twee keer exact dezelfde.  Er is altijd wel iets dat ik verander of toevoeg. In een groentequiche/hartige taart kun je oneindig variëren met groenten, vlees/vis en kruiden.
Hierdoor is er vast een combinatie mogelijk die jij ook lekker vindt!

Maak je naar aanleiding van deze “How-to-post” zelf een hartige groentetaart? Laat me weten welke combinatie van groenten, vlees/vis en kruiden je gebruikt hebt! (dit brengt mij misschien ook weer op lekkere ideeën :-))

How_to_groentequiche_05
Op internet heb ik voor “de volledigheid van deze post” opgezocht wat het verschil is tussen een quiche en hartige taart. Het komt er op neer dat een quiche een hartige taart is, maar niet iedere hartige taart is een quiche.

Een quiche is een taart met een vulling van (geklopte eieren) met bijvoorbeeld crème fraîche. Dit is een hartige taart.
Maak je een hartige taart met groenten en een tomatensaus (ipv een ei-mengsel) dan is dit  geen quiche.

Uit bovenstaande blijkt dat de hartige groentetaart die ik in deze post maak een quiche (want er zitten eieren in) en een hartige taart is.

In deze “how-to post” laat ik zien hoe je een groentequiche/hartige taart maakt. Als je deze basis volgt kan hij niet mislukken. Ik beschrijf de stappen/fases zoals ik een hartige taart maak. Ik zeg niet dat andere manieren fout zijn, maar dit werkt voor mij het beste.

Onderaan de “how-to”geef ik je het recept van de Hartige Taart Wortel & Courgette die ik heb gemaakt.

How_to_groentequiche_09

We gaan van start. Voor het gemak heb ik de ingrediënten ingedeeld in 5 “groepen”.

1. Deeg: Ik ben van plan ooit zelf het deeg voor de hartige taart te maken (deze dag komt steeds dichtbij) maar tot die tijd gebruik ik hartige taartdeeg uit de diepvries. Bij de meeste supermarkten is dit te verkrijgen. Dit ligt bij de bladerdeeg. Voor een bakvorm met een diameter van 24 cm heb je ongeveer 7 à 8 plakjes deeg nodig.

2. Beslag: Voor de hartige taart heb je een papje/beslag nodig dat alles bij elkaar houdt. De ingrediënten hiervoor kun je zelf bepalen. Een combinatie van eieren, saus, bloem, crème fraîche (of room e.d.) kaas..
Voor het beslag gebruik ik eieren, bloem, crème fraîche (of melk, room etc.) en kaas. Voor een taart van dit formaat (diameter 24 cm) gebruik ik 4 eieren, 3 lepels bloem, een klein bakje crème fraîche. De hoeveelheid kaas die ik gebruik varieert.

3. Groenten: Je bepaalt zelf welke groenten je gebruikt voor je hartige taart. Voor deze taart heb ik gekozen voor champignons, ui, courgette, wortel en paprika.
Andere aanraders: prei, broccoli, spinazie en tomaat. (ik zou deze 4 niet allemaal samen gebruiken ;-))
Tip: je kunt ook een macaroni of spaghettipakket gebruiken (scheelt snijden ;-))

4. Vlees of vis: Het toevoegen van vlees of vis is niet noodzakelijk, uiteraard kun je een vegetarische hartige taart maken.
Verder kan bijna alles, zorg er wel voor dat je rauw vlees en vis bakt of gaart voor je het met de groenten mengt.
De keuze is reuze: hamblokjes (zoals ik nu heb gedaan), kip, gehakt, zalm, kabeljauw, makreel, tonijn, noten… etc.

5. De kruiden: Door middel van kruiden geef je extra smaak aan de hartige taart.
In de Hartige Wortel & Courgette Taart heb ik peper, zout en Italiaanse kruiden gebruikt.

Als je hebt besloten wat voor hartige taart je gaat maken, boodschappen hebt gedaan en de ingrediënten klaar staan kun je beginnen met het maken van de hartige taart.
(Voor deze stappen gebruik ik A t/m K omdat de cijfers 1 t/m 5 al in gebruik zijn..)

A. Ontdooien. Ontdooi het deeg door ze uit te leggen op het aanrecht. Vergeet niet de folie te verwijderen.

B. Vet de bakvorm in.

C. Voorverwarmen. Verwarm de oven voor op 180ºC.

D. Snijd de groenten. Omdat dit nogal veel werk kan zijn kun je een keukenmachine gebruiken.
Omdat ik hou van fijngesneden groenten in de hartige groentetaart gebruik ik meestal de Quick Chef van tupperware. Dit verdient misschien niet de schoonheidsprijs.. niet alle stukjes zijn even groot. Maar het is wel makkelijker en sneller!

How_to_groentequiche_01

E. Bak de groenten. Verwarm olie in een pan (of wok) en bak de groenten aan. Bak eerst de groenten die een langere gaartijd hebben.
Voeg in deze fase eventueel ook kruiden toe. 
 

How_to_groentequiche_02

F. Maak een beslag. Klop in een grote kom de eieren los met een garde. Voeg hier drie lepels bloem bij. Roer dit goed door. Hierna gaat de crème fraîche erbij. Meng dit ook door het beslag.
Strooi vervolgens de kruiden erbij. Roer dit ook even door.
Tot slot gaat de kaas erbij, roer dit er met een lepel door.

How_to_groentequiche_07

G. Voeg de groenten bij het beslag. Het kan zijn dat de groenten erg vochtig zijn (bij mij is dit meestal het geval). Om ervoor te zorgen dat de hartige taart niet vochtig wordt kun je het vocht er in een zeef uitdrukken. Schep niet in een keer het hele groentemengsel in de zeef, maar doe dit in beetje bij beetje. Met een lepel druk je het groentemengsel fijn zodat het vocht eruit loopt. Het uitgelekte groentemengsel kan dan bij het beslag. Roer dit even goed door.

How_to_groentequiche_03

H: Bakvorm bekleden: Bekleed de ingevette bakvorm met deeg. Zorg ervoor dat de plakjes goed aan elkaar zitten.

I: Gieten: Giet het groentebeslag in de bakvorm. Eventueel kun je extra kaas over de bovenkant strooien.

How_to_groentequiche_04

J: In de oven: Verwarm de hartige taart 45 minuten in de oven.

K: Genieten van je heerlijke hartige taart/grontequiche!

Eet smakelijk!

How_to_groentequiche_06

Hartige Taart Wortel & Courgette

45 minuten
+ 45 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 8 plakjes hartige taart deeg
  • 4 eieren
  • 3 flinke eetlepels crème fraîche
  • geraspte kaas
  • 3 eetlepels bloem
  • 3 uien
  • paprika
  • courgette
  • 2 wortels
  • 250 gram champignons
  • 150 gram hamblokjes
  • Italiaanse kruiden
  • peper
  • zout

Bereiding

  • Ontdooi het bladerdeeg (zie tips). Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm in.
  • Pel de uien, was de courgette en paprika, borstel de champignons en schraap de wortels.
  • Snijd de groenten in kleine stukjes.
  • Verwarm olie in de wok en bak de uien aan. Voeg vervolgens de overige groenten toe. Voeg als laatste de hamblokjes hierbij.
  • Klop in een grote kom de eieren los. Voeg hier drie lepels bloem bij. Roer dit even door.
  • Hierna gaat de crème fraîche erbij. Meng dit ook door het beslag.
  • Strooi vervolgens de kruiden in het beslag, roer deze hier ook door.
  • Voeg tot slot de geraspte kaas toe, meng deze door het beslag.
  • Giet overtollig vocht uit het groentemengsel (bijvoorbeeld met behulp van een zeef, zie tips). Roer het uitgelekte groentemengsel door het beslag.
  • Bekleed de bakvorm met het deeg. Zorg ervoor dat de rand hoog genoeg is en druk de plakjes goed aan elkaar.
  • Giet het groentebeslag in de bakvorm. Als de deegrand te hoog is kun je dit een beetje naar binnen rollen/vouwen zodat na het bakken een krokante rand ontstaat. Strooi een beetje geraspte kaas over de taart.
  • Bak de taart in 45 min gaar op 180ºC.

Tip:

  • Lekker met een salade.
  • Van deze groentequiche kunnen 4 personen eten (dit is dan een complete maaltijd). Voor 2 personen kun je een kleinere bakvorm nemen. Ook kun je twee stukken taart nadat deze zijn afgekoeld invriezen. Handig voor als je een keer makkelijk wilt..
  • Ontdooi het deeg door de plakjes uit te spreiden over het aanrecht. Haal de folie hierbij ook van de plakjes af.
  • Sommige groenten geven veel vocht af. Als er veel vocht in je groentemengsel zit kun je dit afgieten. Ook is het effectief om hier een zeef bij te gebruiken. Schep 2 flinke lepels groentemengsel in de zeef, druk met de bolle kant van een grote lepel het vocht eruit. Voeg de vochtarme groente bij het beslag. Doe dit tot de wok met het groentemengsel leeg is.
  • Als je geen zin (of tijd) hebt om veel groente te snijden kun je ook voorgesneden groenten nemen zoals een macaroni of spaghettipakket.

Hoofdgerecht
Hoofdgerecht, Ovenschotel

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

53 Reacties

  1. Kim 6 juni 2012 om 08:43

    Heerlijk Bren, hou hier ook echt van :). Ik koop ze meestal van Yohma (lekker makkelijk) maar dit wil ik ook wel ‘ns proberen !!

  2. Pauline 6 juni 2012 om 11:24

    Oh wat een goed idee met bloem :) Hij ziet er echt fantastisch uit! Zou zo een hapje uit het scherm willen nemen ;)

  3. gewoonkim 13 juni 2012 om 14:30

    Hele fijne site heb je hier! Goede, fijne en duidelijke uitleg, met ook nog eens goede foto´s! Top!
    Ga deze hartige quiche ;) zeker maken! Hopelijk binnekort!

    En je site zet ik bij de bookmarks :)

    Groetjes Kim

    1. brendakookt 13 juni 2012 om 14:57

      Hoi Kim, bedankt voor je lieve reactie! :-)
      Ik hoop dat je de hartige quiche lekker vindt!
      En.. gezellig als je vaker langs komt!

      Groetjes Brenda

  4. Yvonne 12 oktober 2012 om 17:33

    Hoi Brenda,

    Ziet er erg goed uit deze quiche!
    Zelf maak ik regelmatig een quiche/hartige taart maar eigenlijk altijd met roomkaas/slagroom of creme fraiche. Omdat dit natuurlijk best vet is ben ik er benieuwd naar met wat voor verhouding eieren/melk/bloem jij een beslag maakt, ik hoop dat je dat wilt delen..

    Groetjes Yvonne

    1. Brenda 12 oktober 2012 om 19:41

      Hoi Yvonne,
      Ik gebruik vaak dit als basisbeslag voor een hartige taart: 4 eieren, 3 eetlepels bloem (circa 75 gram), 100 gram geraspte kaas en 1 of 2 flinke eetlepels crème fraîche. Als je de hartige taart minder vet wilt maken kun je ook demi crème fraîche nemen of magere kaas. Melk heb ik een keer gebruikt in een hartige taart en deze mislukte ;-) Hierna heb ik het niet meer met melk geprobeerd. Misschien binnenkort weer eens een poging wagen.

      Deze hartige taart is ook erg lekker: https://brendakookt.nl/2012/09/26/hartige-taart-broccoli-en-kip-2/

      Groetjes, Brenda

      1. Yvonne 21 oktober 2012 om 12:46

        Hoi Brenda,
        Beetje late reactie van mij, ik dacht dat ik een melding zou krijgen als je een bericht zou plaatsen maar dat is niet goed gegaan denk ik. Bedankt voor je reactie, bij mij is het met melk ook mislukt ;) vandaar de vraag.
        Mijn complimenten voor je uitgebreide posts! Ga ik nu even bij je hartige taart met broccoli en kip kijken.
        fijne dag, groetjes Yvonne

  5. Jessie 7 november 2012 om 10:56

    Ziet er lekker uit Brenda. Ik ga morgen een hartige taart (en quiche) maken met spinazie, feta (of geitenkaas voor de liefhebber), kip, tomaten en een uitje. Ook erg lekker!

    1. Brenda 7 november 2012 om 21:41

      Dank je wel Jessie. Jouw hartige taart Lijkt me ook heerlijk!! Spinazie en tomaat is ook altijd een top-combi he!?

  6. Marije 23 januari 2013 om 13:50

    Hoi Brenda,
    Dit ziet er fantastisch uit en wil ik zeker proberen!! Je duidelijke uitleg, tips en foto’s zullen mij (als welwillend in gedachten, maar absoluut geen doe-kokkin) zeker helpen in de keuken!
    Ik vroeg mij af of ik de quiche al eerder kan maken en dan 1 a 2 dagen in de koelkast bewaar alvorens ik hem bak? Kan dat, of is dat niet handig ivm rauw beslag? Ik weet dat andersom – bakken en dan bewaren – sowieso een betere optie is, maar dan is ‘ie al koud als ik hem wil serveren .. :(

    1. Brenda 23 januari 2013 om 16:49

      Hoi Marije, Als je een quiche van te voren maakt kun je hem het beste ook alvast bakken. Daarna bewaar je hem in de koelast. Voordat je gaat eten warm je de taart nog even op in de oven. Dit doe ik regelmatig, gaat prima. Als je bang bent dat de quiche de tweede keer te bruin wordt kun je er aluminiumfolie op leggen, hierdoor kleurt hij niet meer. Succes!

      1. Hansie 21 juni 2020 om 16:02

        Hoi! Hans hier, hoe lang kan je een gebakken hartige taart (met eieren en room dus) in de koelkast bewaren en weer opwarmen in de oven? Kun je een helft bijvoorbeeld invriezen?) groeten!

        1. Brenda Hoff 4 september 2020 om 06:04

          Hoi Hansie, je kunt het een aantal dagen bewaren in de koelkast. Zelf vries ik het vaak in. Laat het ontdooien in de koelkast en warm weer op. Soms vinden wij het de tweede keer zelfs nog lekkerder ;)

  7. Pingback: Volkoren groentetaart | Maaikyz iCook

  8. Wendy 12 februari 2013 om 13:27

    Hoi Brenda,

    gisteravond heb ik dit recept uitgeprobeerd en het resultaat was uitstekend en lekker. Ik heb wel vaker quiche proberen te maken, maar meestal was het resultaat maar matig. Ik heb de uien weggelaten (wel gekocht, maar geen zin om ze klaar te maken), dat ging ook prima, verder heb ik je recept gevolgd. Na het eten was alles op en we zaten allemaal propvol! Dit is zeker voor herhaling vatbaar. Ik zal wat vaker een recept komen lenen, met jouw beschrijvingen kan het niet mislukken! Succes met je website, ik zal zeker vaste bezoeker worden!

    Groetjes Wendy

    1. Brenda 12 februari 2013 om 16:16

      Hé, wat leuk! En dat nog wel vanuit het verre Zweden ;-)
      Goed om te horen dat de quiche in de smaak viel. Bij ons staat deze ook nog regelmatig op tafel.
      Zonder ui kan inderdaad makkelijk, scheelt weer snijden.
      Bedankt, en leuk als je vaker langskomt! Groetjes, Brenda

  9. Danielle 9 maart 2013 om 16:07

    Zojuist heb ik een glutenvrije quiche gemaakt geïnspireerd op bovenstaand recept.
    Goed gelukt! Heerlijke quiche!

    Mogelijk komt het doordat ik glutenvrij bloem heb gebruikt (2 eetlepels omdat het beter bind dan gewone bloem), maar met melk ging het prima. Ik heb ongeveer 100 ml houdbare halfvolle melk gebruikt.

    Groetjes,
    Daniëlle

  10. Katleen 24 mei 2013 om 19:24

    Met een rol bladerdeeg lukt het ook prima. Je mag er dan zelfs het papiertje aanlaten, dan maak je de taartvorm niet vuil. Ik gebruik zelf nooit een springvorm maar een gewone bakvorm.
    Voor extra pit kun je de bodem na het inprikken insmeren met mosterd.
    En om een te natte bodem te vermijden is het beter om maïzena te gebruiken in plaats van bloem. Bloem laat een smaak na, maïzena niet.
    Zelf leg ik vlees of vis altijd op de bodem, daarop doe ik de groenten en dan giet ik daar het ei-roommengsel over. Als je alles op voorhand mengt riskeer je de structuur van de groenten kapot te maken en dat is zonde.
    Voor de rest: toffe site!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel recept