Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bloemkool uit de oven

Als dochter van een bloemkoolbouwer (teler voor niet West-Friezen) kan ik het natuurlijk niet maken om (nog) geen recept(en) met bloemkool op mijn blog te hebben. Dus bij deze, een receptje voor bloemkool uit de oven. Een heerlijke ovenschotel met bloemkool.

Je kunt wel zeggen dat ik ben opgegroeid tussen de bloemkolen. Als tiener ging ik samen met mijn zusje en nicht mee om te werken. Het was ons vaste bijbaantje. Als we een extra dag vrij waren van school konden we altijd terecht.
Niet verkeerd want zo konden we veel leuke dingen doen met vriendinnen, winkelen en uitgaan!
In de zomer  gingen we vaak mee het land op om de bloemkoolplantjes te planten. Maar meestal stonden wij meiden in de schuur de bloemkolen te sealen. Door bloemkolen te sealen verpak je ze met plastic, zo blijven ze langer vers.

Ik heb in mijn leven veel bloemkolen opgegeten. Maar nog steeds komt het mijn neus niet uit, ik vind het heerlijk!

Bloemkool eet ik meestal (en het liefst) gekookt met een beetje nootmuskaat, gekookte aardappelen (piepers), en het liefst met een oer-Hollandse gehaktbal! Maar met bloemkool kun je meer!

Dit is een lekkere ovenschotel met bloemkool en heel simpel om te maken.

Je kunt deze schotel ook van te voren klaarmaken. Voordat je het in de oven schuift giet je het ei-kookroom-kaas mengsel erover.

 

Ik vind het lekker om een ei en een beetje kookroom toe te voegen zodat de schotel romiger wordt. Het is niet per se nodig, maar wel erg lekker. Je zou dit ook weg kunnen laten. Wel zou ik dan aanraden hier jus bij te eten zodat het minder droog is.

Bloemkool uit de oven

20 minuten
+ 15 minuten
2 personen

Ingrediënten

  • 400 gram aardappelpuree (uit een pakje of zelf gemaakt)
  • 1 kleine bloemkool - in roosjes
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 250 gram gehakt
  • 2 eetlepels kookroom
  • 1 ei
  • knoflookpoeder
  • paprikapoeder
  • gehaktkruiden
  • geraspte kaas

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 ºC, vet een ovenschaal in.
  • Snijd de ui in halve ringen en de paprika in reepjes.
  • Kook de bloemkoolroosjes in ruim kokend water voor (ongeveer 8 minuutjes). Rul het gehakt in een grote koekenpan of wok, kruid het gehakt met de gehaktkruiden. Voeg de ui, paprika en knoflookpoeder hierbij. Bestrooi het gehaktmengsel indien gewenst met extra peper en zout. Giet de bloemkoolroosjes af en meng ze met het gehakt-groentemengsel.
  • Maak de aardappelpuree klaar en verdeel het in de ovenschaal. Verdeel het gehaktmengsel hierover. Bestrooi de schotel met een beetje paprika poeder.
  • Meng de kookroom met het ei en de kaas en schenk dit over de schotel. Strooi er eventueel extra geraspte kaas over.
  • Verwarm de schotel ongeveer 15 minuten in de oven.

Tip:

Geniet van deze maaltijd!

Hoofdgerecht
Hoofdgerecht, Ovenschotel

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

78 Reacties

  1. Antoinnette 11 maart 2015 om 16:54

    Hallo Brenda,

    Ik heb je bloemkool schotel gemaakt met resjes bloemkool en prei
    je hoort nog of het lekker was

      1. Antoinnette 12 maart 2015 om 15:52

        Het was erg lekker

  2. Bea 14 maart 2015 om 15:41

    Vandaag dit recept gemaakt, echt heerlijk!! Zelfs m’n kieskeurige puberdochter vond het heel lekker, en dat zegt heel wat

  3. Jantine 28 juni 2015 om 16:23

    Dit recept was heerlijk,ik heb alleen wat meer kookroom gebruikt,ik vind het dan net wat romiger, ik dacht klopt dat wel 2 lepels? Ik ga nu de andere bloemkool recepten gebruiken!
    Groet Jantine

    1. Brenda Kookt 30 juni 2015 om 16:30

      Wat leuk Jantine, eet smakelijk van de andere bloemkoolrecepten! Zal zorgen dat er snel ook weer een nieuw bloemkoolreceptje online komt ;)

  4. Andre 30 juni 2015 om 00:35

    Ik heb dit gemaakt, vond het niet smaken.

  5. Kim Huizing 22 juli 2015 om 17:59

    Gisteren dit recept klaargemaakt en we hebben er vanavond ook nog van gegeten. Wat was dit lekker! Snel makkelijk en gezond voor de werkende mens die geen trek heeft in uren in de keuken te staan doordeweeks! In het weekend wil ik dit nog weleens doen :-) Ik ga zeker nog verder spitten naar je verdere recepten. Groetjes van je nieuwe fan. Kim

  6. Marianne 8 september 2015 om 21:35

    Vanavond de bloemkool schotel gemaakt voor 4 personen, dus alle ingrediënten dubbel gedaan. Het was ruim genoeg. En heerlijk! Wel tijm en oregano door de aardappelpuree gedaan en geraspte amandelen bovenop. Het is veel werk, maar dat vind ik vaker van ovenschotels. En de eerste keer moet je het recept vaak lezen. Dank je wel, ga vaker iets van jou site maken.

    1. Brenda Kookt 9 september 2015 om 07:09

      Wat leuk om te horen Marianne :) Fijn dat het zo goed in de smaak is gevallen

  7. Madeleine Pessers 10 oktober 2015 om 23:57

    Lieve Brenda,
    Hartelijk dank voor dit heerlijke recept.
    Bloemkool blijft een van mijn favoriete groeten. Je kunt er zó veel mee doen.
    Ik ga de komende dagen naar meer van jouw recepten snuffelen.
    Zonder gehakt, als bijgerecht ook erg lekker.
    Maak ik morgen voor mij vrienden.
    Groetjes vanaf Madeira,
    Madeleine

    1. Brenda Kookt 12 oktober 2015 om 16:15

      Wat leuk om te horen Madeleine, en dat helemaal vanaf Madeira. Leuk om te horen dat mijn gerechten daar ook smaken :)

  8. Inge 2 november 2015 om 20:49

    Hallo Brenda,
    Vandaag voor het eerst op je blog en meteen de bloemkool gemaakt. Voor een gezin met vier pubers is twee keer de hoeveelheid met extra aardappelen voldoende. Wel heb ik sojamelk gebruikt i.p.v. kookroom i.v.m. lactoseintolerantie.
    We hebben gesmuld.
    Morgen maak ik de witlof met appelstroop en balsamico, ook gevonden op jouw blog.
    Ik ben benieuwd!
    Groet, Inge

    1. Brenda Kookt 3 november 2015 om 07:42

      Wat leuk om te horen Inge. En super leuk dat je morgen (vandaag inmiddels) weer een recept van mijn blog kookt. Eet smakelijk alvast

  9. Suzanne 19 januari 2016 om 22:28

    Hoi Brenda,

    Wat een heerlijk recept! Goed te doen ook, ik ben student en had eigenlijk nog nooit zelf
    bloemkool klaargemaakt. Ik heb trouwens over het geheel wat pijnboompitten gestrooid en die meegebakken in de oven. We hebben echt gesmuld.

    Leuk ook dat je je het recept inleidt met een persoonlijk verhaal; bloemkool als bijverdienste. En om de variaties van anderen te lezen.

    Je hebt er weer een fan bij hoor!

    Groetjes
    Suzanne (Alkmaar)

  10. christa 4 april 2016 om 12:36

    Hallo Brenda,

    De Bloemkool uit de oven gemaakt, in één wordt….GEWELDIG. Ga meerdere recepten van je uitproberen.

    1. Brenda Kookt 4 april 2016 om 13:34

      Kijk, dat is goed om te horen! Er staat vast nog veel meer lekkers voor je tussen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept