Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bloemkool uit de oven

Als dochter van een bloemkoolbouwer (teler voor niet West-Friezen) kan ik het natuurlijk niet maken om (nog) geen recept(en) met bloemkool op mijn blog te hebben. Dus bij deze, een receptje voor bloemkool uit de oven. Een heerlijke ovenschotel met bloemkool.

Je kunt wel zeggen dat ik ben opgegroeid tussen de bloemkolen. Als tiener ging ik samen met mijn zusje en nicht mee om te werken. Het was ons vaste bijbaantje. Als we een extra dag vrij waren van school konden we altijd terecht.
Niet verkeerd want zo konden we veel leuke dingen doen met vriendinnen, winkelen en uitgaan!
In de zomer  gingen we vaak mee het land op om de bloemkoolplantjes te planten. Maar meestal stonden wij meiden in de schuur de bloemkolen te sealen. Door bloemkolen te sealen verpak je ze met plastic, zo blijven ze langer vers.

Ik heb in mijn leven veel bloemkolen opgegeten. Maar nog steeds komt het mijn neus niet uit, ik vind het heerlijk!

Bloemkool eet ik meestal (en het liefst) gekookt met een beetje nootmuskaat, gekookte aardappelen (piepers), en het liefst met een oer-Hollandse gehaktbal! Maar met bloemkool kun je meer!

Dit is een lekkere ovenschotel met bloemkool en heel simpel om te maken.

Je kunt deze schotel ook van te voren klaarmaken. Voordat je het in de oven schuift giet je het ei-kookroom-kaas mengsel erover.

 

Ik vind het lekker om een ei en een beetje kookroom toe te voegen zodat de schotel romiger wordt. Het is niet per se nodig, maar wel erg lekker. Je zou dit ook weg kunnen laten. Wel zou ik dan aanraden hier jus bij te eten zodat het minder droog is.

Bloemkool uit de oven

20 minuten
+ 15 minuten
2 personen

Ingrediënten

  • 400 gram aardappelpuree (uit een pakje of zelf gemaakt)
  • 1 kleine bloemkool - in roosjes
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 250 gram gehakt
  • 2 eetlepels kookroom
  • 1 ei
  • knoflookpoeder
  • paprikapoeder
  • gehaktkruiden
  • geraspte kaas

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 ºC, vet een ovenschaal in.
  • Snijd de ui in halve ringen en de paprika in reepjes.
  • Kook de bloemkoolroosjes in ruim kokend water voor (ongeveer 8 minuutjes). Rul het gehakt in een grote koekenpan of wok, kruid het gehakt met de gehaktkruiden. Voeg de ui, paprika en knoflookpoeder hierbij. Bestrooi het gehaktmengsel indien gewenst met extra peper en zout. Giet de bloemkoolroosjes af en meng ze met het gehakt-groentemengsel.
  • Maak de aardappelpuree klaar en verdeel het in de ovenschaal. Verdeel het gehaktmengsel hierover. Bestrooi de schotel met een beetje paprika poeder.
  • Meng de kookroom met het ei en de kaas en schenk dit over de schotel. Strooi er eventueel extra geraspte kaas over.
  • Verwarm de schotel ongeveer 15 minuten in de oven.

Tip:

Geniet van deze maaltijd!

Hoofdgerecht
Hoofdgerecht, Ovenschotel

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

78 Reacties

  1. Margriet Floris 26 juli 2016 om 13:59

    Hallo Brenda,

    Ik ben gek op bloemkool en probeer dan ook steeds weer nieuwe recepten uit.
    Gisteren heb ik de bloemkool van jouw recept gemaakt. Het was OVERHEERLIJK.
    Ik ga zeker nog meer heerlijke recepten van jou uitproberen.

    Groetjes
    Margriet

  2. Jeanine 8 augustus 2016 om 10:06

    hoi hoi,
    wil vandaag dit recept maken , mijn vraag is hoeveel knoflookpoeder gebruik je en hoeveel geraspte kaas.

    Groetjes,

  3. Jacomijn van Mulder van der Kolk 26 augustus 2016 om 13:13

    Ik heb deze schotel vorige week gemaakt! Heerlijk!!!! Deze ga ik vast vaker maken, ik kook nl. op bestelling vanuit huis en de gasten waren er ook vol lof over!

  4. Elly 24 september 2016 om 21:38

    Aardappelpuree, gehakt en bloemkool? En ook nog kaas, knoflook, uien, en paprikapoeder? Klinkt perfect, dit ga ik zeker maken! Bedankt Brenda!

  5. Eline 28 september 2016 om 21:01

    Dit recept voor bloemkool uit de oven heb ik al meerdere keren gemaakt, makkelijk en lekker!

  6. wiebe 29 september 2016 om 11:30

    Ik ben zo blij met al je recepten! Mijn kinderen, twee dochters van 10, wilden al niet meer thuis eten en ze aten het liefst bij hun vriendinnen, als ze de kans kregen. Alleen mijn patat viel nog wel mee. Maar sinds ik “werk” met jouw recepten gaan ze eindelijk zmikselen en zmullen. Bedankt Brenda!

    1. Brenda Kookt 29 september 2016 om 13:49

      Wat super om te horen Wiebe, gelukkig willen je dochters weer thuis eten :)

  7. Cynthia 15 oktober 2016 om 12:33

    Erg lekker! Deze is voor herhaling vatbaar! !

  8. Inez 26 oktober 2016 om 13:42

    Wat een heerlijke ovenschotel! Iedereen heeft er hier van genoten!

  9. Ingeborg 18 januari 2017 om 18:35

    Echt verrassend lekker! Als je zelf puree maakt (is natuurlijk wel gezonder en lekkerder) ben je wel wat langer bezig, ongeveer 40 minuten maar met instant moet het in een half uurtje lukken. Dank je wel voor weer een heerlijk recept Brenda!

  10. Bezig Bijtje 23 januari 2017 om 12:11

    Hallo Brenda,
    Ik ben enorme fan van je website. Je geeft heel veel diverse recepten waarvan veel ook door een minder doorwinterde koker te bereiden is. Dank.

    Ik heb al een aantal keer de bloemkoolschotel gemaakt, alleen blijft deze bij mij heel vochtig en ik heb zelfs de indruk dat het ei niet voldoende gaart. Gevolg is dat ik de schotel meestal 2x zo lang in de oven zet en een hogere temperatuur gebruik. Mogelijk heb jij tips hoe ik het anders kan oplossen?

    1. Brenda Kookt 24 januari 2017 om 12:26

      Wat leuk om te horen, bedankt voor het compliment. Als je liever niet hebt dat het ei niet gestold is kun je dit ook weglaten en de kookroom gemengd met kaas toevoegen aan de schotel. Zelf heb ik dit laatst ook geprobeerd, en dit vond ik ook lekker. De schotel is in dat geval wel minder vochtig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept