Friday Five: 5 keer groene vingers!

Vandaag deel ik mijn “groene vingers” met jullie in het tweede deel van de Friday Five!

Meer dan 2 maanden geleden heb ik bij de Action voor € 0.89 per duo twee paar plantjes gekocht.

Ik ging voor de basilicum en bieslook en de Cherry tomaatjes en aardbeien.
Deze potjes hebben 1,5 maand moeten wachten voor ik eindelijk zin had om ze te zaaien. Ik was ook bang dat ze niet meer zouden groeien omdat ik er te lang mee gewacht had. Maar gelukkig is dat niet het geval!

Nu ze gezaaid zijn geef ik ze veel aandacht (en liefde) en ben ik super trots op ze!

Aardbei


Het lijkt me super om aardbeien uit eigen tuin te kunnen plukken en opeten. Ik was even bang dat dit mij niet gegund was en  de aardbeien niet zouden groeien. Na 8 dagen was er namelijk nog steeds niets te zien.  Toen mijn zwager liet weten dat het erg moeilijk kan zijn aardbeien vanaf zaadjes te laten groeien gaf ik de hoop op.
Daarom was ik extra verbaasd (en blij!) toen na 14 dagen een paar  kleine groene stipjes naar boven kwamen. Met 16 dagen noem ik het al echte blaadjes!
Ik ben nu al trots op deze aardbeien en hoop echt dat het me lukt om er aardbeien aan te laten groeien. (ze hebben nog een lange weg te gaan voor het zo is)

Basilicum

Basilicum heb ik het afgelopen jaar pas ontdekt. Daarom leek het me handig basilicum in de tuin te hebben staan. De basilicum doet het super!! Na 4 dagen waren de eerste blaadjes al zichtbaar! De basilicum is klaar om naar buiten te gaan.

Ik ga de kruiden ook overpoten zodat ze straks nog meer ruimte hebben om te groeien!

Bieslook

Bieslook gebruik ik steeds vaker. Lekker om in een salade of op een broodje een paar “takjes” bieslook toe te voegen.
Mijn gezaaide bieslook zijn nu een paar iele sprietjes, van mij mogen ze nog wat steviger worden zoals de tomaat en basilicum. Maar ik geloof dat dat straks vanzelf komt.
Ben benieuwd!

Cherry tomaat

Ik had niet verwacht dat de Cherry Tomaat ook zo snel zou groeien. Na 8 dagen waren er al flinke blaadjes gegroeid. Na 16 dagen is het al een flink bosje.
Lijkt me heerlijk om uit mijn eigen tuin tomaatjes te kunnen eten.

Ik wacht even af of dit echt een succes wordt, of mijn vingers echt zo groen zijn. Stiekem heb ik al in mijn hoofd dat ik volgend voorjaar meer ga laten groeien, tijm, rozemarijn, rucola… De tijd zal leren of dit mij gaat lukken.
Mocht je ook een moestuintje hebben, en heb je tips? Laat het me weten!
Ik geloof dat ik wel wat tips kan gebruiken ;-)

Gekochte plantjes

Dit waren 4 plantjes. Maar het is een Friday Five… met 5 dingen dus. Ik moet nog iets laten zien.
Mijn basilicumplant in de keuken doet het goed. Hij leeft nog steeds. Ik heb nog nooit een basilicumplant zo lang kunnen houden. Deze staat nu al 7 weken!!!
Het geheim van de basilicum is dat hij veel zon nodig heeft, en iedere dag een beetje water. Sinds ik hem een mooi plekje voor het raam heb gegeten én iedere dag een klein beetje water geef doet hij het super goed!

Met de  gekochte peterselie en bieslook gaat het iets minder goed zoals je kunt zien. Ik heb inmiddels ontdekt dat deze allebei niet iedere dag water nodig hebben. Ze werden een beetje te nat. Ik hoop dat ze er weer bovenop komen..


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
6 comments
 1. Ha Brenda, ik heb ook vijf groene vingers.. Dus zet je schrap..
  De peterselie en de bieslook (en ook de basilicum als die het niet meer doet) kun je gewoon in de tuin planten. Zeker de peterselie zal je hier dankbaar voor zijn.
  Ze zijn blijvers.. dus volgend jaar komen ze gewoon weer op (en de bieslook gaat zelfs bloeien..)

  De bloemetjes zijn trouwens ook eetbaar en staan heel leuk in een groene sla/salade.

  De tomaatjes moet je straks 1 per potje zetten, ze kunnen samen niet goed bloeien maar verstikken elkaar. Vorig jaar dacht ik dat dat onzin was en dat heb ik geweten, ik heb er geen één kunnen oogsten ze werden groen en toen bruin..

  De aardbeiplantjes gaan pas volgend jaar vrucht geven. Daar ben je inderdaad te laat mee.. Op één of andere manier doen zelfs gekochte plantjes het minder in het eerste jaar..

  1. Hi Nienke, Wow, wat veel tips! Dank je :-)

   Onze tuin is inmiddels helemaal bestraat, dus het gaat niet lukken om alles in de tuin te planten. Denk dat ik opzoek ga naar plantenbakken/manden. Willen de peterselie en bieslook daar ook in groeien denk je?
   De tomaatjes kan ik dus uit elkaar halen en dan in potjes planten? Dat ga ik dan zeker doen! (opzoek naar meerdere potjes!)
   Jammer dat de aardbeien het dit jaar nog niet gaan doen. (weer een illusie armer ;-)) Maar dan plant ik ze straks buiten en hou ik hoop op verse aardbeien volgend jaar :-)

   Groetjes!!

   p.s. misschien dat ik de komende week nog wat rucola ga scoren ;-) (en planten)

 2. Hoi Brenda, ik heb een mand met kruiden op mijn balkon. Zo lekker als je bezig bent met koken, dat je even naar buiten loopt en de kruiden zo kunt plukken. En bij mij doen ze het buiten ook beter dan binnen.

  Groetjes, Wilma.

 3. Hi Brenda, ook ik heb een kleine tuin die al vol staat maar wij hebben bij de intratuin een vierkante meter tuin gekocht! Die zet je in elkaar, dan heb je 9 behoorlijke vakken op 1 m2 ! Super! Biertjes, sla en worteltjes of venkel ….alles kan er in! We gaan vanmiddag zaad en plantjes kopen! Reuze leuk om te doen. Ik zet er idd ook kruiden in natuurlijk! Misschien een idee voor je betegelde tuin? In een zonnig hoekje? You’ll never know, what will grow!

  1. Hoi Marja, leuk om zelf kruiden en groenten te verbouwen hé? Toevallig zit ik er aan te denken om ongeveer een m2 tuin te maken, liefst in een bak e.d. Bedankt voor de tip! Ga binnenkort eens kijken bij de Intratuin :-)

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk