Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Limoncello semifreddo

Als ik terugdenk aan dit toetje loopt het water me in de mond.. Wat was dit heerlijk zeg! Deze Limoncello semifreddo heb ik gemaakt voor de verjaardag van een vriendinnetje. Het lijkt misschien veel werk. Maar dat is het niet. Dit toetje is uitstekend geschikt voor een grote(re) groep eters.

En het is lekker, echt heel erg LEKKER!

Ik geloof dat iedereen die aanwezig was dit wel kan beamen.Een prima vervanger voor de verjaardagstaart en een heerlijk toetje. 

Limoncello semifreddo

30 minuten
+ 6 uur

Ingrediënten

  • rasp en sap van 1 citroen
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 80 ml limoncello
  • 325 gram lemon curd
  • 250 gram verse stevige roomkaas (ik ging voor monchou)
  • 250 gram mascarpone
  • 24 lange vingers

Citroensiroop:

  • 100 gram kristalsuiker
  • fijne rasp van 1 citroen

Bereiding

  • Meng in een kom de citroenrasp en het sap met de suiker en limoncello. Klop met een mixer in een andere kom de lemon curd door de roomkaas. Klop de mascarpone er vervolgens ook door.
  • Bekleed een kleine cakevorm (1 liter inhoud) met plasticfolie en laat de folie royaal over de rand hangen.
  • Doop 8 lange vingers in het limoncellomengsel en schik ze op de bodem van de cakevorm. Verdeel hierover de helft van het roomkaasmengsel. Herhaal deze lagen en eindig met een laag lange vingers. Sla het plasticfolie erover en zet de semifreddo 6 uur, of een hele nacht in de diepvries om op te stijven (langer mag ook).
  • Verwarm intussen voor de citroensiroop de suiker met 100 ml water en de zest (citroenrasp) in een pannetje op matig vuur. Roer tot de suiker is opgelost en laat de suikersiroop in 5-6 minuten licht inkoken. Schenk de siroop in een kom en laat het afkoelen zodat het iets stroperig wordt.
  • Neem de semifreddo 30 minuten voor serveren uit de diepvries. Snijd het in plakken en sprenkel er citroensiroop over.
  • Geniet er van!

Tip:

  • Dit toetje was iets machtiger dan ik dacht. Ik had de gasten redelijk grote porties gegeven (dikke plakken). De volgende keer houd ik hier rekening mee.
  • Bron: Delicious Magazine 6 2012

Nagerecht
Nagerecht, Zoet recept, Zoete recepten

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

75 Reacties

  1. kaatje 12 augustus 2015 om 12:33

    Ik wil dit gaan maken voor mijn meissies die het weekend komen.
    Maar ben niet zo gek op mascarpone kan ik die weglaten of vervangen?

    1. Brenda Kookt 15 augustus 2015 om 16:23

      Je kunt bijvoorbeeld ook een andere roomkaas gebruiken

  2. Marian 1 september 2015 om 21:07

    Ohhhh dit lijkt me heerlijk ☺en ben van plan om dit op korte termijn te maken.
    En ow wat staan hier heerlijke recepten ☺☺ hoop ook niet te moeilijk .

    Fijne avond ☺☺☺

  3. carola 16 december 2015 om 11:01

    Ik vond hem erg machtig en vet. Kun je dit ook maken mst slagroom en yoghurt? Bovendien zijn 24 lange vingers veel te weinig voor en cakeblik… je zegt 8 op de bodem maar op je plaatje zie ik er al 12. Ik heb een standaard cakeblik, 4 lv naast elkaar gaat al helemaal niet, moet overdwars :( smaak was wel prima!!

  4. karen 10 juli 2016 om 16:08

    Hoi Brenda,
    Dit toetje lijkt me waanzinnig lekker en ga ik zeker eens maken deze vakantie. Maar is er ook een alcoholvrije variant? Of kun je de limoncello vervangen door iets anders?
    groet Karen

  5. Sija 23 december 2016 om 13:31

    Hoi Brenda, de limoncello semifreddo staat in de vriezer, net gemaakt voor het kerstdiner, wij zijn met 15, waarvan 2 kinderen en een baby van 3 weken?, dus ik heb het recept x 1,5 en in een grotere cakevorm gemaakt. De kinderen krijgen natuurlijk iets anders ivm de alcohol. Het kerstmenu is dit keer met een Italiaans thema. Ik heb er zin in.
    De vulling was in elk geval verrukkelijk?

    1. Brenda Kookt 23 december 2016 om 13:32

      Super leuk om te horen Sija. Geniet er lekker van! Fijne feestdagen!

  6. Trees 28 december 2016 om 20:45

    Ik heb de limoncello semifreddo met de kerst gemaakt.
    Hij was heerlijk, en viel bij de gasten ook zeer in de smaak.
    Zelfs mijn neefje van 11 vond het heerlijk.
    Echt een aanrader!!

  7. Agnes 1 augustus 2017 om 09:32

    Hoi Brenda,
    Heerlijk recept!
    Kan ik de limoncello semifreddo ook een week van te voren maken?
    Gr, Agnes

  8. Idy Theeven 24 augustus 2017 om 12:51

    Wat een zalig fris toetje. Ik ga hem nu maken voor een groep van 60 personen! Is het een probleem om hem op te laten stijven in de koelkast? Ik heb nl niet zo veel plaats in de vriezer.
    Dank voor het verrukkelijke recept.

    1. Brenda Kookt 25 augustus 2017 om 13:06

      Hoi Idy, wat heerlijk dat je dit toetje voor een grote groep gaat maken. Daar is dit een ideaal gerecht voor. Het is wel noodzakelijk dat de semifreddo in de vriezer opstijft, zodat hij bevriest. Anders is het geheel te vloeibaar.

  9. Suzanne 5 oktober 2017 om 21:14

    Wat een heerlijk toetje. Zelfs de kinderen hebben zitten smullen. Ook de lemon curd zelf gemaakt.

  10. Mennie 20 oktober 2017 om 10:58

    Wat is limoncello

    1. Brenda Kookt 20 oktober 2017 om 13:39

      Limoncelle is een Italiaanse drank dat wordt gemaakt op basis van citroenen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept