Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

RISOTTO funghi

Risotto Funghi

Het duurde een tijdje voor ik het aandurfde risotto te maken. Via via heb ik vernomen dat het moeilijk was. Daarom stelde ik het maar uit. Maar het moest er eens van komen..

Nu dus.

Risotto Funghi met spekjes it is!

Het eerste risotto-recept (van Jamie Oliver) dat ik een tijdje geleden probeerde mislukte totaal. Omdat ik bang was dat het zou mislukken had ik om advies gevraagd. Het advies dat ik kreeg: het vuur niet te hoog zetten. Dit bleek achteraf niet te werken. Doordat ik het vuur te laag had gezet was de bouillon niet warm genoeg, en werd de risotto dus niet gaar. Ik heb 45 minuten staan roeren. En… het was niet te eten #fail. Uiteindelijk hebben we zelfs de frituurpan aangezet.

Toen ik op Ohmyfoodness een risotto-recept met heldere uitleg van Sabine en Annebeth tegenkwam besloot ik risotto nog een kans te geven.
En het is gelukt! Deze risotto was heerlijk!

En het was eigenlijk helemaal niet moeilijk.
Als ik het kan, kun jij het ook!
Dus let’s go!

Risotto Funghi

Naast risotto-rijst, witte wijn en water zijn dit de hoofdingrediënten van deze heerlijke risotto.

Risotto Funghi

Door beetje bij beetje bouillon toe te voegen wordt de risotto-rijst gaar. Zorg ervoor dat je bouillon goed warm is.

Risotto Funghi

Het is een machtig gerecht, dus een te groot bord hoef je niet op te scheppen. Ik vond het heerlijk. Het zijn de smaken van een pizza-funghi, maar dan met risotto.

Nu ik het bereiden van risotto onder de knie heb ben ik van plan vaker risotto te eten.
Ik hoop dat er meerdere risotto-recepten zullen volgen op Brenda Kookt :)

Risotto Funghi

Risotto funghi met spekjes

45 minuten

Ingrediënten

  • 250 gram risottorijst of arborio rijst
  • 1 liter groentebouillon
  • 250 gram champignons
  • 150 gram gerookte spekblokjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 50 gram boter
  • 125 ml droge witte wijn
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 50 gram Parmezaanse kaas

Bereiding

  • Snijd de champignons in plakjes, snipper de ui en pers de knoflook. Maak de bouillon klaar, hou dit tegen de kook aan. Draai de bouillon op middelhoog vuur zodat hij kokend heet blijft.
  • Verhit een hapjespan met boter en olie. Als de boter gesmolten is, fruit je de knoflook en ui ongeveer drie tot vier minuten aan.
  • Bak ondertussen de spekjes knapperig in een andere pan. Als de spekjes knapperig zijn haal je ze uit de koekenpan en laat je ze uitlekken op een stuk keukenpapier. Bak vervolgens in dezelfde pan de champignons totdat ze bruin gekleurd en geslonken zijn.
  • Wanneer de uitjes glazig zijn voeg je de ongekookte rijst toe. Roer goed door totdat elke rijstkorrel glanzend is van de olie. Voeg de wijn toe, laat ongeveer twee minuten koken totdat de alcohol verdampt is.
  • Draai het vuur van de champignons uit zodra deze gebakken zijn. Voeg aan je risotto-rijst vervolgens één soeplepel groentebouillon toe totdat alle rijst nét onder staat, draai het vuur tot middelhoog. Roer met een houten lepel door de risotto tot het vocht bijna is opgenomen.
  • Als het vocht bijna is opgenomen voeg je weer een soeplepel bouillon toe en roer je de risotto voorzichtig en gelijkmatig door totdat de bouillon weer opgenomen is. Herhaal deze stap totdat de risotto plakkerig is en zacht van de buitenkant met nog een beetje bite aan de binnenkant. Dit proces duurt ongeveer twintig tot dertig minuten. Zelf had ik hiervoor ongeveer de hele liter bouillon nodig.
  • Rasp terwijl je de risotto maakt de Parmezaanse kaas. Wanneer de risotto klaar is voeg je de Parmezaan toe en roer je nog even goed door totdat de kaas gesmolten is.
  • Kruid vervolgens de risotto met Italiaanse kruiden en roer de spekjes en champignons er door.
  • Eet smakelijk, geniet van je zelfgemaakte risotto!

Tip:

  • Zorg dat de bouillon heet blijft.
  • Zorg ervoor dat de rijst het grootste gedeelte van de bouillon heeft opgenomen voordat je een nieuwe lepel toevoegt.
  • Blijf de risotto gelijkmatig roeren zodat elke rijstkorrel de kans heeft bouillon op te nemen.
  • Blijf bij de risotto, zodat je het in de gaten kunt houden.
  • Bron: Ohmyfoodness

Hoofdgerecht
Hoofdgerecht

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

16 Reacties

  1. Eva 23 januari 2013 om 16:58

    Hi Brenda,
    Wat heb je een leuke site! Heb je net ontdekt, kom zeker vaker langs!
    Risotto heb ik nog nooit zelf gemaakt, maar misschien moet ik het toch maar eens proberen. Hoop dat het bij mij ook lukt.
    Groetjes, Eva

    1. Brenda 26 januari 2013 om 19:13

      Hoi Eva, leuk dat je langskomt!
      Risotto moet je echt eens proberen, lukt je vast met de tips die hier staan.

  2. Sanne 19 maart 2013 om 08:47

    Gisteren gemaakt! Was erg lekker!

    1. Brenda 19 maart 2013 om 14:59

      Wat leuk dat je een berichtje achterlaat Sanne. Dit herinnerd me eraan dat ik zelf binnenkort ook weer risotto wil eten :-)

  3. Martijn 26 maart 2013 om 22:58

    Toch vreemd dat risotto de naam heeft dat het zo moeilijk is om te maken, terwijl het eigenlijk een super makkelijk 1pansgerecht is. Ik maak het zelf vaak als ik mensen heb uitgenodigd maar eigenlijk geen zin/tijd heb om te koken.
    Mijn favoriete recepten zijn dan risotto met pompoen en een risotto met bietjes en geitenkaas. Lekker vegetarisch, maar ook erg decadent met lekker wat roomboter en noten!

  4. Alie 2 september 2013 om 20:54

    Hallo Brenda,
    Al tijden geleden had ik je risotto recept gevonden toen ik googlelde op ‘risotto’.
    Vandaag heb ik eindelijk mijn allereerste risotto gemaakt en ik geloof zelfs dat het de allereerste keer is dat ik risotto eet (ik ben 64 jaar). Een heerlijk recept en zo simpel te maken, ik heb gesmuld! Was alleen de wijn vergeten. Ratatouille smaakt er niet goed bij, volgende keer een andere groente bedenken, want ik ga het zeker weer maken. En nog eens bij je andere recepten snuffelen.
    vriendelijke groet,
    Alie

  5. Claire 24 september 2013 om 17:32

    Spannend zeg ik ga het zaterdag maken. Vraag; kan ik het van te voren maken en hoe kan ik dan het beste verwarmen? Dank en een smakelijke groet, Claire

    1. Brenda Kookt 24 september 2013 om 21:31

      Risotto kun je beter niet van te voren maken, ik heb er geen goede ervaringen mee. Maar wil je het toch, dan kun je de risotto het beste in een pannetje zachtjes opwarmen en een beetje water toevoegen.

  6. Anouk 29 oktober 2013 om 11:11

    Ik heb het gisteren gemaakt en het was heerlijk! Ik heb iets minder champignons gebruikt en een preitje en extra knoflookteentje toegevoegd. Ik had geen parmezaan in huis, maar de smaak was zo al top.

  7. Elin 15 oktober 2014 om 17:25

    Net gemaakt en wauw wat is dit lekker!!

  8. Gwendolyn 4 februari 2015 om 19:51

    Ik heb dit recept vanavond gemaakt, met ham ipv spek en geen wijn, maar het smaakte heerlijk! Zelfs de kids smulden ervan. Deze risotto komt vaker op tafel.

  9. san 7 februari 2016 om 17:46

    Welk merk Risotto rijst gebruik jij? Bijv eigen merk Jumbo of Lassie enz.
    Volgens mij scheelt dat ook wat betreft smaak en of de rijst lukt.
    Bij mij is het één X gelukt, en daarna helemaal mislukt. En de smaak was ook wat melerig..

    Dus ik ben benieuwd naar welk merk jij gebruikt voor de rijst..

  10. Elly Koppelman 14 maart 2019 om 12:37

    Vandaag klaar gemaakt.Het was super super super lekker.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept




Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tijdelijk een gevarieerd weekmenu (5 recepten) uit de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 helemaal gratis!