Zachte pretzels met chocolade

Zachte pretzels met chocolade

Voor de eerste opdracht van de foodswap moest je iets maken met chocolade. Omdat het om een valentijnsontbijtje ging wilde ik chocoladepasta maken. Maar omdat ik ook al lemon curd en clotted cream wilde maken vond ik drie keer een broodbeleg in het pakket iets te veel van het goede.

Opzoek naar een ander idee zag ik op pinterest regelmatig stokjes met chocolade voorbij komen. Dat leek me een leuk idee. Alleen wilde ik de stokjes dan wel zelf maken, en ze moesten zacht zijn. Als soort brood. Voor bij het ontbijt.

Na zoeken op internet kwam ik bij njam dit recept voor zachte pretzels tegen.

Zachte pretzels met chocolade

Het is vrij simpel om de zachte pretzels te maken. Je kneed de ingrediënten 7 minuten door elkaar. Daarna laat je het deeg 1,5 uur rijzen. Hierna kun je het deeg in de gewenste vorm kneden en bakken in de oven.

Zachte pretzels met chocolade

Na ongeveer 18 minuten zijn de broodstokjes klaar. Omdat ik dunne stokjes heb gemaakt heb ik ze iets eerder uit de oven gehaald. Hierdoor zijn ze mooi zacht van binnen. Als je ze te lang in de oven laat worden ze een beetje hard.

Zachte pretzels met chocolade

De broodstokjes kun je na het afkoelen versieren met chocolade en sprenkels.

Chocolade kun je au bain-marie smelten op het fornuis, maar ook in de magnetron. Stel de magnetron in op ongeveer 600 watt en verwarm de chocolade 30 seconden. Roer de chocolade door en verwarm nogmaals 30 seconden. Herhaal dit tot de chocolade gesmolten is.

Zachte pretzels met chocolade

 Zachte pretzels met chocolade

Ingrediënten:

Deeg:

  • 250 gram bloem
  • 8 gram instant gist
  • 1 theelepel suiker
  • 150 ml lauw water
  • 80 ml water
  • 1 eetlepel bak soda (soda natrium bicarbonaat)

Versiering:

  • 200 gram pure of melk chocolade
  • 50 gram witte chocolade
  • gekleurde sprenkels

Bereiding:

Meng de gist en suiker. Voeg het water toe, roer goed door en laat dit mengsel een paar min. staan. Voeg  de bloem en het zout toe en kneed in 7 minuten tot een elastisch deeg.

Plaats het deeg in een licht geoliede kom, dek het af met plastic folie en laat dit op een warme, tochtvrije plaats in ongeveer 1 1/2 rijzen tot dubbele grootte.

Verdeel het deeg in 6 porties, rol van het deeg lange veters. Leg de veters in een U vorm, draai de uiteinden een slag om elkaar en vouw de uiteinden naar beneden. Duw ze vast in het deeg.

Los de soda natrium bicarbonaat op in 80 ml water.  Dip de pretzels in het soda bad, leg ze op een bakplaat en bestrooi ze met het grove zeezout. Bak ze in 18 minuten op 175 graden.

Tips:

  • Als je een paar broodpretzels over hebt, besmeer ze dan met een beetje pindakaas!
  • Lijkt dit je erg lekker maar heb je geen tijd of zin om broodstokjes te bakken? Neem dan grote pretzels of soepstengels.

Bron: Njam


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk