Friday 5: Kooktips

Koken kan hectisch, ongeorganiseerd, chaotisch, haastig, lastig, gestrest en vervelend zijn. Maar dat is niet de bedoeling van koken. Het is juist leuk, gezellig en ontspannen!

Deze  week in de Friday 5: Kooktips! Vandaag geef ik je vijf tips waardoor het koken georganiseerder, leuker en gemakkelijker wordt. Hierdoor sta je met nóg meer plezier in de keuken.

Kooktips

1. Bereid je voor

Neem voordat je begint met koken het recept goed door. Zo weet je van te voren wat je tijdens het koken te doen staat en welke bereidingstechnieken er toegepast gaan worden.
Controleer ook of je alle benodigde ingrediënten in huis hebt. Heb je niet alle ingrediënten in huis, dan kun je twee dingen doen. Nog even langs de supermarkt, of bedenken dan hoe je dit anders kunt oplossen. Bijvoorbeeld door het ingrediënt te vervangen  of weg te laten.

Uit eigen ervaring weet ik inmiddels dat het echt aan te raden is het recept even door te lezen. Het is me inmiddels meerdere keren overkomen dat hetgeen dat ik maakte tussen de bereidingen door bijvoorbeeld twee uur moest rusten. Dat is niet handig als je eigenlijk gepland had dat het gerecht over een uurtje op tafel had moeten staan. Oeps..

2. Zet de ingrediënten klaar

Zet voor je begint met koken alle ingrediënten klaar. Weeg en meet de juiste hoeveelheden af, en zet het bijvoorbeeld klaar in aparte schaaltjes of bordjes. Vooral als je een bakrecept volgt waarbij de ingrediënten afgewogen moeten worden is dit erg handig. Zo hoef je tussendoor niet te wegen of te meten en kun je je volop bezig houden met het bereiden van het gerecht.

Voordat ik begon met mijn blog deed ik dit bijna nooit. Ik pakte telkens dat wat ik nodig had. Hierdoor duurde het koken en bakken vaak veel langer dan gepland. Nu zoek ik alles eerst bij elkaar. Dit doe ik vooral als ik een nieuw recept voor mijn blog kook en een foto van de ingrediënten ‘moet’ maken. Maar dit is altijd aan te raden.

Kooktips

3. Zet apparatuur en overige benodigdheden klaar

Naast de ingrediënten is het ook handig als je de benodigde apparatuur en benodigdheden alvast klaar zet voor je begint met het koken. Hierdoor voorkom je dat je tijdens het koken driftig opzoek gaat naar die ene rasp, bakvorm of pannetje. Als je een bakvorm moet bekleden met bakpapier, doe dit dan ook van te voren, en vet een bakvorm alvast in. Dit scheelt gezoek en tijd tijdens het bakken.

4. Ruim op

Tijdens het koken kan het voorkomen dat je keuken een kleine (of zelfs een grote) chaos wordt. Je bent met meerdere dingen tegelijk bezig en zet tussentijds dingen weg omdat je ze (even) niet meer nodig hebt. Gooi afval direct weg, bijvoorbeeld in een afvalbakje (of zakje) op het aanrecht. Heb je afwas? Zet dat direct na gebruik in de vaatwasser. Weg is weg, dan hoef je er niet meer naar om te kijken en wordt het ook geen chaos in de keuken. Je werkplek blijft opgeruimd. Zorg er ook voor dat je je werkplek tijdens het koken regelmatig even schoonmaakt. Hierdoor ben je na het koken  eerder klaar met opruimen en schoonmaken.
Zorg er ook voor dat je een schort of doek hebt waar je je handen tussentijds kunt afvegen. Niets zo irritant als ‘vieze’ handen die je niet kunt afvegen.

Van dit punt kan ik zelf nog leren. Het komt wel eens voor dat ik tussentijds vergeet op te ruimen en de keuken een chaos is. Dan zet ik alles snel weg en kijk ik later om me heen en denk ik: wat is hier gebeurd!?

Kooktips

5. Neem de tijd en heb er plezier in

De laatste én belangrijkste tip: neem de tijd voor het koken en heb er plezier in! Als je je niet hoeft te haasten is het koken veel meer ontspannen en leuker!
Heb je plezier in het koken, dan zien je gasten dat terug in het gerecht. Iets proeven van iemand die er veel plezier in heeft is leuker (en lekkerder) dan van iemand die het met tegenzin gemaakt heeft.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
4 comments
  1. Wat zou het fijn zijn als ik inderdaad een vaatwasser zou hebben, zoals jij in punt 4 benoemd. Mijn afwas blijft dus gewoon slingeren, of gooi ik in de wasbak. Blijf ik aan het eind wel altijd met een overvolle bak zitten, helaas.

    1. Zonder vaatwasser gaat dat inderdaad niet. In dat geval zou ik de afwas in (of naast als je de kraan nog nodig hebt tijdens het koken) de wasbak zetten. Staat alles bij elkaar en slingert het niet door de keuken.

  2. Het laatste punt dat je noemt, het plezier hebben in, vind ik zelf het belangrijkste. Zelf ben ik erg opruimerig tijdens het koken (ook met veel plezier bezig) maar ga niet tussentijds sopjes maken of zo. Man kookt redelijk chaotisch, maar heeft wel plezier in het koken. Als ik dan een bordje lekkers voor me heb, kijk ik maar even niet in de keuken ;-)

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk