Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Zintuigensafari op de Beverwijkse Bazaar

Zintuigensafari Bazaar

Ter ere van het 30-jarige bestaan van de Oosterse Markt ben ik (samen met andere foodbloggers en -pers) uitgenodigd dit te vieren met een zintuigensafari. Onder begeleiding van tv-kok Pierre Wind hebben we de Oosterse Markt geroken, geproefd, gevoeld, gezien en beleefd, wát een ervaring!

Tijdens de zintuigensafari heeft Sabina Posthumus haar kookboek, dat zij schreef over de Oosterse Markt, gelanceerd. Sabina is vaste klant op de Oosterse Markt, dit inspireerde haar om een kookboek te schrijven waarbij ingrediënten van de markt worden gebruikt.
Tijdens de zintuigensafari heeft Pierre Windt ons ingrediënten laten zien, proeven en ruiken die terugkomen in het boek van Sabina.

De Bazaar is bij mij, en vele anderen, bekend als  “de ‘Zwarte Markt van Beverwijk” is al 33 jaar de grootste overdekte markt van Europa. Op de Zwarte Markt vind je hallen vol sieraden, kleding en cosmetica. Ik ben eerder (jaren geleden) op de Bazaar geweest bij het Zwarte Markt-gedeelte, maar ik wist toen niet dat daar veel etenswaren te vinden zijn. Het is echt een walhalla voor foodies. Je vindt er niet alleen groenten en vruchten, maar ook de lekkerste specerijen en exotische kruiden. Én op de Oosterse Markt is dit allemaal te verkrijgen voor een klein prijsje, én je mag alles ruiken, voelen en proeven. Ik neem je in dit artikel mee op de zintuigensafari over de Oosterse Markt. Als je de volgende keer in de buurt van Beverwijk bent, ga dan ook even over Oosterse Markt.

Kleine kanttekening voor we aan de zintuigensafari beginnen: Ik was zo onder de indruk van al het lekkere eten, dat ik geen foto’s van de gezellige groep pers en bloggers heb gemaakt. Ook komt de gezellige drukte van de Bazaar niet helemaal over omdat er bijna geen bezoekers op mijn foto’s te vinden zijn. Ik ging voor het eten.

Zintuigensafari Bazaar

Pierre Wind nam ons mee over de markt, de eerste stop waren de Turkse broden. De broden die we meekregen waren zó vers, dat ze nog in de oven zaten toen we aankwamen. Pierre was zo enthousiast dat hij een van de Turkse broodbakkers vroeg naar voren te komen en ons te vertellen waarom deze broden de aller lekkerste zijn. Omdat de broden met de hand bereid worden en in een echte steenoven gebakken worden zijn deze dé lekkerste. Dit brood kun je prima invriezen. In een paar stukken snijden en voor het eten nog even in de oven verwarmen. Ze zijn super lekker om gewoon los te eten, ook lekker om als lepel te gebruiken.

Zintuigensafari Bazaar

Na de broden gingen we langs de groentestraat van de markt. Hier liet Pierre ons groene pruimen voelen, verse mango’s proeven (Tip van Pierre: als een mango niet rijp is, is hij uitermate geschikt om mee te wokken), ook kregen we uitleg hoe je een granaatappel het beste open maakt, proefde we watermeloen en kregen we ananas mee.

Zintuigensafari Beverwijk

Daarna richting de verse olijven, deze olijven zijn echt dé lekkerste. Zet je deze op een feestje op tafel, dan is het schaaltje zo leeg. Op de markt laten de verkopers je graag proeven, dus ook hebben we verschillende olijven geproefd. Met feta, sambal, noem maar op. Hier vind je ook bergen met (on)gebrande noten en een groot assortiment van gedroogd fruit.

Daarna nog langs een groentekraam, Pierre heeft er geen problemen mee om een grote groene peper af  te happen. Zelf waag ik me daar maar niet aan. Hier kregen we gember en de peper mee in onze tas.

Zintuigensafari Bazaar

Vervolgens naar een andere hal, op naar een kraam met de lekkerste couscoussalade, vijgen en dadels. De verkoopster die alles zelf klaarmaakt, vertelde enthousiast dat de kruiden haar gerechten maken. Met kruiden en liefde in het eten maakt ze de lekkerste gerechten klaar.

Op naar de ‘kruidenman’.

Zintuigensafari Bazaar

Pierre is er van overtuigd dat Oosterse invloeden steeds meer naar ons land komen, een voorbeeld hiervan is Ras al Hanout. Dit zie je steeds vaker terug in recepten. Ras al Hanout is een kruidenmengsel van 20 of meer specerijen, de samenstelling is nooit hetzelfde. Ieder handelaar heeft hiervoor zijn eigen recept.  Deze kruidenkraam staat bekend om zijn goede Ras al Hanout, dit recept is afkomstig van de vader van de handelaar. Ras al Hanout kun je vertalen als ‘het beste van de winkel’. Op de foto zie je een stapel met laagjes kruiden, dit is de Ras al Hanout. Ze ‘schrapen’ de kruiden met een schepje los zodat de perfecte mix van kruiden ontstaat. Uiteraard kregen wij een zakje van de Ras al Hanout mee in onze zintuigensafari tas.

Zintuigensafari Bazaar

Hierna hebben we bij een Oosterse Slager kamelenmelk geproefd. Zelf was ik hier niet zo weg van, de melk smaakt nogal zout. Kamelenmelk is lactose vrij, dus ideaal als je een lactose-allergie hebt.

Na de Oosterse Slager zijn we langs nog meer groentekramen gelopen én langs de Turkse Pizza’s. Op de Oosterse Markt worden super verse Turkse pizza’s verkocht, 10 stuks mag je voor € 10,- meenemen. Uiteraard hebben we deze ook geproefd.

Zintuigensafari Beverwijk

Pierre Wind heeft ons meegenomen met een lege Oosterse tas. Aan het einde van de zintuigensafari was deze tas bomvol, gevuld met verse lekkernijen. Ik ben vergeten een foto van mijn overvolle tas te maken, dit is wat er allemaal in zat: groene pruim, granaatappel, Hollandse appel,  ananas, groene peper, gember, koriander, olijven, gedroogd fruit, Ras al Hanout, een tajine, Turks brood plus nog ander Turks brood, een speciale (aparte) komkommer, couscous salade en dadels.

Het enthousiasme waarmee Pierre over de producten verteld is aanstekelijk. Pierre wilde ons alles laten proeven. De rondleiding zou een half uurtje duren, maar na een uur kwamen we pas terug. Het liefst had Pierre ons nog 4 uur lang meegenomen om alles te laten zien. Gelukkig hadden we hierna nog tijd om zelf de Oosterse Markt te verkennen.

Na de zintuigensafari hebben we het boek van Sabina overhandigd gekregen. Het boek ziet er super mooi uit en er staan heerlijke gerechten in. Een aantal van de gerechten heb ik al kunnen proeven. Sabina heeft namelijk een heerlijke lunch voor ons verzorgd. De afgelopen week heb ik helaas te weinig tijd gehad om me goed in dit mooie boek te verdiepen. Daarom zal ik hier binnenkort een artikel aan wijden.

Ben je nu al nieuwsgierig naar het boek? Sabina heeft het boek in eigen beheer uitgebracht, je kunt een (of meer) exemplaar bestellen via haar website ( € 19.95). De Bazaar is iedere zaterdag en zondag geopend van 08.30 – 18.00 uur. Op feestdagen is de Bazaar vaak ook (gedeeltelijk) geopend. Kijk voor meer informatie op www.debazaar.nl

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

2 Comments

 1. sonja 27 mei 2013 at 08:14

  Wat een prachtige foto’s, Brenda!
  Alles is daar heerlijk,hè?
  Ook zien de groente er erg aantrekkelijk uit, vind ik.
  Bedankt voor dit leuke verslag! Ik ga er zeker nog een keer naar toe.
  Dit deel was ook mijn favoriet tijdens mijn vorige bezoek.

  groet,
  Sonja.

  Reply
  1. Brenda Kookt 27 mei 2013 at 23:06

   Dank je Sonja. Echt heerlijk! Binnenkort weer eens die kant op :)

   Reply

Geef een reactie

Misschien vindt je dit ook leuk: