Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Amusetour Enkhuizen 2013

Amusetour Enkhuizen collage

Vorige week mocht ik weer mee doen met een amusetour, en wel in Enkhuizen deze keer. Samen met 649 anderen liepen we met wijnglas in de hand van restaurant naar restaurant. Ik liep samen met twee vriendinnen en onze boys. Zelfs de mannen lieten voor deze gelegenheid het bier staan en namen een wijntje.
Er deden 9 restaurants mee, allen hadden ze een heerlijke amuse met bijpassende wijn voor ons klaar staan. Tussen 12.00 en 16.30 uur liepen we langs de restaurants en genoten we van de amuses, wijntjes en gezelligheid. Hier lees je wat ik heb gegeten en wat ik er van vond. 

Tydloos

 • Amuse: Op oosterse wijze gemarineerde en gebraden rosbief op Japanse wakame, geserveerd met een dressing van kikoman en sesam.
 • Wijn: Pinot Noir van Mirassou, California

We begonnen de dag bij Restaurant  Tydloos met een lekker hapje rosbief. Nadeel was wel dat we er alleen een vorkjes bij kregen en het hapje dus in een keer in de mond moesten stoppen. Jammer als je net iets langer van je hapje wilt genieten. De wijn smaakte goed, al moesten we wel even inkomen. Een rode wijn om 12.00 uur ‘s middags op de zondag (wat nog voelt als ochtend) is best heftig. Maar dit rode wijntje was wel een van de beste rode wijnen die we die dag mochten proeven.

Amusetour Enkhuizen 8

Onder de Wester

 • Amuse: Tostada met rillette van Ibericovarken op lentesalade met crispy chips van serranoham
 • Wijn: Biologische Italiaanse Chardonnay, droog, fris, fruitig

Door naar het volgende adres, Onder de Wester! De tostada die we hier kregen was heerlijk, echt een topgerechtje. Dit smaakte naar meer. Het liefst hadden we nog twee tostada’s van de schaal gepakt. Dit leek ons echter niet verstandig aangezien er nog 7 amuses op ons stonden te wachten.
De lekkere witte wijn spoelden we weg met water. Dit werd geserveerd met citroen en munt, lekker verfrissend.

Amusetour Enkhuizen 9

De Mastenbar

 • Amuse: Brioche met tomatensalsa, basilicum chips en een siroop van steranijs
 • Wijn: Gérard Bertrand, 8éme Péché, Grenache blanc-Marsanne-Rousanne, Frankrijk

Bij de mastenbar zaten we lekker buiten aan het IJsselmeer. Of eigenlijk stonden we buiten aan de statafels. De siroop van steranijs werd in een schattig pipetje geserveerd. Hierdoor kon je zelf bepalen of je een beetje, of lekker veel siroop gebruikte. Ik ging voor veel, het was heerlijk!

Amusetour Enkhuizen 1

De Smederij

 • Amuse: Hemelse Tompoes, bladerdeeg met humus ossenstoof en appelstroop.
 • Wijn: Trempanillo Basiano, rood, Spanje

Bij de Mastenbar werd al gepraat over dit gerechtje van de Smederij. ‘Gewoon een soort tompoes werd er gezegd’. Maar simpel was deze tompoes zeker niet. De appelstroop (klinkt wel simpel) samen met de ossenstoof zorgde voor een smaaksensatie. Deze amuse was eigenlijk te klein. Van deze had ik zeker een grote tompoes willen eten.

Amusetour Enkhuizen 2

Drie Haringhe

 • Amuse: Gevogelte-mousse met roggebrood-kruim en uienchutney
 • Wijn: Cotes du Ventoux “Richebois” Castillondu-Gard, Frankrijk.

De Drie Haringhe ging dit jaar voor gedurfd. Je vind de gevogelte-mousse met roggebrood-kruim en uienchutney lekker, of niet. Bij ons aan tafel was het ongeveer 50/50. Persoonlijk vond ik het lekker, je moest even aan de smaak wennen, maar daarna wil je meer.
Omdat we dicht bij de keuken zaten kwam de kok even een praatje maken. Toen we aangaven dat niet iedereen het lekker vond gaf hij aan dat hij dat al had verwacht. Voor mensen die het echt niet lekker vonden (of bijvoorbeeld geen lever eten) had hij ook een vegetarische amuse gemaakt. Een mousse van paprika met tomaat. Deze mochten wij ook proeven, een lekkere frisse amuse.

Amusetour Enkhuizen 3

De Drommedaris

 • Amuse: Rouleau van makreel en komkommer met een marsmallow van picalilly en een mousse van gemarineerde aubergine
 • Wijn: Sensación van Terra do Castelo, Spanje

Cultureelcentrum de Drommedaris wordt nog verbouwd, daarom werden we doorverwezen naar een loods. De loods zag er een beetje kil en ongezellig uit, maar de eenmansband die hier stond te spelen bracht de sfeer er zeker in. Omdat de amuse vorig jaar (voor mij) de topper van de middag was had ik hoge verwachtingen van Tocat (de cateraar die de amuse voor De Drommedaris verzorgt). Mijn verwachtingen werden niet helemaal waargemaakt. Het was lekker, maar niet de topper van de middag. Maar de rouleau was heerlijk, een lekker fris gerechtje. De witte wijn was een aangename afwisseling na een paar rode wijntjes.

Amusetour Enkhuizen 4

Watermusic

 • Amuse: Gerookte zalm met ijs, van West-Friese schapenmelk
 • Wijn: Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland

Bij de watermusic werd gerookte zalm met ijs geserveerd. Dit klinkt ontzettend simpel, en dat is het misschien ook wel. Maar dan wel erg lekker. De West-Friese schapenijs is heerlijk, samen met gemarineerde gerookte zalm echt een feestje.

Amusetour Enkhuizen 5

De Admiraal

 • Amuse: Gebakken Gamba met creme van tomaat, avocado en watermeloen
 • Wijn: Rueda, druif: Verdejo en Macebeo/Viura, wit, Spanje

Een van de favorieten was de gamba van de Admiraal. Echt super lekker. Zelfs de personen die normaal geen gamba’s eten vonden dit lekker. Wat mij betreft de topper van de middag.

Amusetour Enkhuizen 6

De Proeftuin

 • Amuse: Sushi
 • Wijn: Chenin Blanc, Kleindal, Zuid-Afrika

We sloten af bij De Proeftuin zodat we nog even konden blijven zitten en extra sushi konden bestellen. Sushi van de Proeftuin is atlijd goed, zo ook deze keer. Al had ik de sushi’s die bij de amusetour werden geserveerd iets aparter verwacht, toch was het weer heerlijk.

Amusetour Enkhuizen 10

Na de 9 amuses en bijpassende wijnen was de amusetour ten einde. Bij de proeftuinen bestelden we nog kroepoek, dim sum, loempiaatjes en sushi.

Daarna namen we nog een paar wijntjes en sloten we af met een lekker ijsje bij de nieuwe zaak van ijssalon Vivaldi. Het was weer een super gezellige dag (mede door onze Amusetour Crew).

Amusetour Enkhuizen 11

Lijkt het je leuk ook eens een amusetour mee te maken? Dat kan! In verschillende steden wordt de amusetour georganiseerd. Onder andere i Groningen, Bergen, Markelo, Vlieland, Volendam, Hoorn, Amsterdam-Zuid, Alkmaar en Amersfoort. Ga voor meer informatie naar de website.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

4 Reacties

 1. Anneloes 1 juli 2013 om 18:54

  leuk uitgebreid verslag, bren

 2. Daisy 6 juli 2013 om 10:42

  Wat lijkt me dat leuk! Leuk verslagje en fijne fotootjes!

 3. Recipe4share 14 juli 2013 om 23:12

  Ik ga de tour in Amsterdam-Zuid volgen. Na deze review verheug ik mij er nu al op!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.