Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Stroopwafeltaart van Laura

Stroopwafeltaart 3 txt

Bij de Action zijn twee super leuke kookboekjes van Laura te koop. Een boekje over taarten en een over cupcakes, beide zijn voor (maar) € 1,49 verkrijgbaar. Omdat ik zelf niet heel vaak cupcakes bak heb ik het taartenboek gekocht. Hier staan 17 lekkere taarten in, deze stroopwafeltaart is er een van.

Toen J. deze taart zag was hij direct enthousiast. Hij wilde niet dat ik hem maakte, maar hij wilde zelf een taart bakken. Ik kon het natuurlijk niet laten me er mee te bemoeien en tussen neus en lippen door een paar aanwijzingen te geven. Maar daardoor is het wel gelukt. En hij was lekker.

Stroopwafeltaart 2

Zoals ik ook altijd doe, werden de ingredienten van te voren netjes klaargezet. Zodat ik ze op de foto kon zetten.

Je kunt ervoor kiezen om banketbakkersroom uit een pakje te gebruiken, wij (eigenlijk ik) kozen ervoor om het zelf te maken.

Stroopwafeltaart 4

Stroopwafeltaart

Ingredienten voor een taart voor 12 tot 14 personen

Voor de banketbakkersroom

  • 35 gram bloem
  • 3 eidooiers
  • 350 ml melk
  • 65 gram suiker
  • 16 gram vanillesuiker

Taartbodem

  • 17 mini stroopwafels
  • 6 grote stroopwafels
  • 40 gram boter

Decoratie

  • 500 ml slagroom
  • 1 portie banketbakkersroom (zie hierboven)
  • karamelsaus

Bereiding

Banketbakkersroom

Maak eerst de banketbakkersroom. Zeef de bloem. Roer in een kom de eidooiers met de bloem tot een papje. Als je papje klontjes heeft, voeg dan twee eetlepels melk toe en roer dit door tot het een papje zonder klontjes geworden is. Breng de melk aan de kook en roer dit beetje bij beetje door het eimengsel, blijft dit ondertussen goed doorroeren. Als de melk door het eimengsel is gemengd doe je het terug in de pan. Breng het aan de kook, blijf ondertussen roeren.

Laat het mengsel drie minuten zachtjes doorkoken voordat je de suiker en vanillesuiker toevoegt. Blijf roeren tot de suiker volledig is opgenomen. Giet de room op een schaal of bord, dek dit af met plasticfolie. Laat dit in de koelkast afkoelen tot je het gaat gebruiken.

Taart

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Snijd van de kleine stroopwafeltjes iets minder dan een derde af. Zet de stroopwafeltjes tegen de rand van de springvorm. Doe de kleine stukjes in een keukenmachine en voeg hier nog 6 grote, in stukjes gesneden, stroopwafels aan toe. Vermaal de koeken tot kruimels (zie tips).

Smelt de boter en voeg de kruimels hierbij. Roer dit goed door en verdeel dit over de bodem van de springvorm. Druk het goed aan, zorg ervoor dat de kleine stoopwafeltjes aan de randen ook vast komen te zitten.  Het lijkt misschien alsof je te veel boter hebt gebruikt voor de bodem, dit is niet zo. Dat komt door de karamel, door de warme boter smelt dit ook. Zet de vorm in de koelkast zodat de bodem stevig wordt. Wanneer de room en taartbodem volledig zijn afgekoeld, haal je beide uit de koelkast. Schep vijf volle eetlepels room in de vorm en verdeel dit over de bodem. Zet beide terug in de koelkast.

Decoratie

Klop de slagroom stijf in een kom. Vul alvast een spuitzak met (stervormig) spuitmondje met slagroom en leg deze even in de koelkast. De banketbakkersroom en slagroom die nu overblijft, roer je door elkaar (zie tips). Nu heb je zwitserse room. Schep de room in de vorm en verdeel dit gelijkmatig. Zorg dat de karamelsaus op kamertemperatuur is. Giet over de room en verdeel gelijkmatig met een lepel. Spuit rondom kleine toefjes slagroom.

Tips:

  • Maal de stroopwafels voor de bodem niet té fijn. Anders wordt de bodem te hard, hier kun je met een mes niet doorkomen.
  • Meng niet té veel slagroom door de banketbakkersroom, hierdoor wordt de taart niet stevig genoeg. Onze taart bleef niet goed in vorm nadat we hem aangesneden hadden.
  • Om het jezelf gemakkelijker te maken kun je ook een zakje voor de banketbakkersroom gebruiken.

Bron: Taarten bakken en versieren van Laura Kieft

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

16 Reacties

  1. Laura's Bakery 29 juli 2013 om 11:29

    Wat leuk dat je (of eigenlijk je vriend) de hebt gemaakt! Hij ziet er heerlijk uit. Hier in de familie is het een favoriet en wordt op verjaardagen regelmatig geserveerd.

  2. Maxime 29 juli 2013 om 12:34

    Ziet er erg lekker uit! Ik heb het boekje ook al een tijdje in huis :)

  3. Anto 10 augustus 2013 om 19:45

    Hoe groot is de vorm.??
    Mijn taart was erg laag en de stroopwafeltjes staken er ver bovenuit.
    Ook de room was niet erg stevig . Toch maar weinig slagroom gebruikt

    1. Brenda Kookt 10 augustus 2013 om 20:19

      De vorm was 25 cm. Die van ons was ook niet hoog. Al staken de stroopwafels er niet bovenuit. Jammer dat jouw room ook al niet stevig was.
      Ik hoop dat de smaak wel lekker was?

  4. Dorien 26 september 2013 om 19:52

    Echt een geweldige site met heerlijke recepten Brenda! (Bijv de kip-cajun wraps zijn al favoriet hier thuis). Ik vroeg me bij deze taart af hoeveel slagroom je adviseert om door de banketbakkersroom te doen. En hoef je geen suiker door de slagroom te doen voor de toefjes?
    Alvast bedankt!

  5. Elke 30 september 2013 om 13:35

    Heb de taart ook gemaakt alleen was deze erg zacht nog viel deze uit elkaar na het aansnijden. Zou het ook mogelijk zijn om door de banketbakkersroom gelatine te roeren zodat deze wel meer opstijft?

    Alvast bedankt

  6. barbara 7 oktober 2013 om 20:27

    Hallo Brenda,

    mijn zoon was vanavond helemaal teleurgesteld, we hebben vandaag de stroopwafeltaart gemaakt, die ook in de Allerhande staat.
    Hij stortte helemaal in, het leek wel yoghurt. Daardoor was ook de bodem niet meer intact. We hebben de room zeff gemaakt.
    Wat hebben we verkeerd gedaan?

    We horen het graag,
    Barbara

    1. Brenda Kookt 9 oktober 2013 om 07:16

      Hoi Barbara, was jammer zeg. Ik vind het lastig om te zeggen waar het aan gelegen heeft. Misschien was de room niet stevig genoeg of is er teveel slagroom toegevoegd.
      Smaakte het wel goed? Of was het doordat het zo slap was niet te eten?

  7. wendy 14 oktober 2013 om 16:07

    Ik had hetzelfde probleem.
    Ik denk zelf eigenlijk dat ik de banketbakkersroom teveel heb laten afkoelen.
    Daardoor was deze eigenlijk al helemaal stijf toen ik deze door de slagroom moest roeren. Dus het stijfproces was al geweest. Ondanks dat hij in elkaar gestort was, was hij overheerlijk, ga het zeker nog een keer proberen :D

  8. juf Leej 27 december 2013 om 15:15

    Hij staat in de koelkast. Morgen snijden we hem aan. Ben benieuwd!

  9. Iris 11 maart 2014 om 12:03

    Hallo,

    Ik wil deze taart binnenkort maken. Nu lees ik dat de taart bij velen heel slap was en uit elkaar stortte. Is het niet een idee om slagroomversteviger erin te doen? (bv klop fix)
    Ik ben benieuwd.

    groetjes Iris

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *