Tip: boodschappen zonder lijstje

Boodschappenlijstje 2

Ongelooflijk maar waar: vorige week had ik geen inspiratie om te koken. Ik had geen idee wat ik de komende week wilde eten, ik had nergens zin in. Echter moesten er wel boodschappen gedaan worden. Voor het eerst ging ik zonder plannen naar de supermarkt. Dit is echt nog nooit voorgevallen. Ik ben een echte planner, ook qua maaltijden, en dus qua boodschappen. En ik heb altijd wel een idee over wat we gaan eten. Meestal heb ik zoveel ideeën dat ik het moeilijk vind om te kiezen wat ik als eerste ga eten. Deze keer dus niet. Op mijn boodschappenlijstje stonden alleen algemene dingen als brood, beleg, yoghurt, koek en fruit. Ik was erg benieuwd met wat ik thuis ging komen.

Normaal houd ik me aardig aan mijn lijstje. Zeker als ik niet zoveel tijd heb (of tijd neem) om boodschappen te doen. Dan kijk ik niet zo erg om me heen en loop ik (het is bijna rennen) blind naar de paden waar ik iets van nodig heb. Doordat ik nu geen lijstje had moest ik wel om me heen kijken. Hierdoor kwam ik thuis met een aantal dingen die ik niet eerder had gekocht.

Zo zag ik ineens zoete aardappelen liggen. Dit had ik nog nooit gegeten, laat staan iets mee gekookt. Via mijn telefoon zocht ik snel even op wat je allemaal met zoete aardappel kon en ik bedacht ter plekke een recept. Inmiddels heb ik het gegeten en het was ontzettend lekker. Ik ga het binnenkort  met je delen, het is een recept in de 26x groente-reeks geworden.
Verder heb ik ook een paar standaard dingen meegenomen zoals een krop andijvie en sperziebonen die in de aanbieding waren (voor makkelijke maandag) en besloot ik spontaan dat we nog wel een keer konden barbecueën.

Mijn tip als je geen kookinspiratie hebt: ga eens blanco naar de (super)markt en kijk wat je tegenkomt. Neem mee wat je lekker lijkt of juist iets dat je nog nooit hebt bereid. Via je telefoon kun je ter plekke opzoeken wat je met de producten kunt doen.

Het boodschappen doen zonder plannen is me erg goed bevallen. Ik ga dit zeker vaker doen. Liever niet zoals nu dat de hele week nog ingevuld moet worden, maar wel zo dat een of twee dagen nog ingevuld moeten worden.

Ben je net zoals ik een planner qua boodschappen? Of ga je altijd blanco en zie je wel wat er in je mandje beland?

 


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
7 comments
  1. Hier werken we met een semi-lijstje. Drie à vier gerechtjes leggen we op voorhand vast en daarvoor staan de ingrediënten dus ook op het lijstje, maar de andere dagen gaan we zonder lijstje door het leven. :-) Dit komt ook deels doordat we werken met groentenpakketen. Je weet nooit op voorhand wat je gaat tegenkomen die week.

  2. Wel een lijstje met “vaste dingen” die nodig zijn, maar voor de dagelijkse maaltijd zie ik wel wat er in de aanbieding is! Probeer wel wat te plannen kijk daarvoor in de folders! Zo is het een verrassing wat er die avond op tafel staat!

  3. Ik plan met de dag. Ik heb echt respect voor de mensen die voor een hele week boodschappen kunnen doen: dat is mij nog nooit gelukt. Elke dag ga ik opnieuw naar de supermarkt om (met lijstje!) de boodschappen voor die dag/avond te halen. Dat komt ook omdat er bij ons in de familie heel vaak spontane etentjes zijn. “Hé, komen jullie vanavond bij me eten?” of “Zullen we vanavond eens met de hele familie uit eten gaan?” zijn vragen die bij ons in de familie váák voorkomen. Dat schopt ook de mogelijke wekelijkse planning in de war.

    1. Ik heb juist respect voor mensen die iedere dag boodschappen doen.
      Dat lijkt me zo veel werk. Ik probeer eens per week grote boodschappen te doen en dan nog een keer tussendoor om verse groenten etc te halen.

  4. Ik ben een enorme planner! Op zondagmiddag haal ik altijd mijn boodschappen voor de zo – vr en shop ik altijd via een lijstje. Zo is er weinig ruimte voor dit soort ‘spontane’ acties. In het weekend wel, dan ga ik op zaterdag heerlijk over de markt struinen naar lekkere kaasjes, verse vis en groentes. Ook gaan we dan vaak uit eten. Ik ga toch eens proberen om volgende week 1 dag blanco te laten en te kijken wat er ligt in de supermarkt!

  5. Ik heb altijd wel een lijstje omdat ik anders als een kip zonder kop door de winkel loop. Meestal plan ik voor 3 dagen en zorg ik altijd dat ik bepaalde dingen zoals rijst/pasta/aardappelen en vlees op voorraad heb, zodat het alleen een kwestie is van groente halen.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk