Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bloemkoolsoepje met krokant baconkruim

Bloemkoolsoepje txt 2Beginnen de kerstkriebels al te borrelen bij je? Bij mij wel, mijn kerstboom staat en het huis is versierd. Inmiddels ben ik aan het nadenken over mijn eigen kerstdiners. Dit zal een mix worden van recepten uit de #feestdagenspecial op mijn blog met daarbij een aantal nieuwe gerechten. Als de kerstkriebels jou inmiddels ook hebben gegrepen en je aan het nadenken bent over het kerstdiner dan ben je hier aan het juiste adres. Ik deel vandaag niet alleen mijn overheerlijke bloemkoolsoep met baconkruim, maar een compleet kerstdiner.

Dit soepje is namelijk onderdeel van een compleet 6-gangen diner welke ik heb samengeteld met 5 andere bloggers. Het menu ziet er als volgt uit:
(klik op de titel van het gerecht om deze te bekijken)

——

Foodbloggers kerstdiner

Vooraf
‘East meets West’ borrelplateau
door Bluebelle.nl

Voorgerecht
Happy salmon met munt, spek, tuinboon en boekweit
door Phillippine van Liefdevoorlekkers.nl

1e Tussengerecht
Bloemkoolsoepje met krokant baconkruim
door Brenda van BrendaKookt.nl

2e Tussengerecht
Torentje van pompoenpuree met kabeljauw en gamba

door Hanneke van Hannekemegens.nl

Hoofdgerecht
Hertenbiefstuk met rodeportsiroop met peperkoek, pastinaakpuree met tijm en créme fraiche, geroerbakte spruitjes met een sjalotje en hazelnootboter met roze peper
door Maura van Yellowlemontreeblog.nl

Dessert
Panna cotta met boozy cranberrycompôte
door Hazel van Cookiecottage.nl

—–

 

Bloemkoolsoepje 2

De bloemkoolsoep is een heerlijk zacht soepje, niet te machtig. Het baconkruim zorgt voor een bite en extra pit, met een vleugje frisheid van het citroen. Daarbij zorgt het voor een feestelijke touch. Extra leuk als je het soepje serveert in glaasjes op een schoteltje. Om het compleet te maken serveer je bij de soep mijn zelfgemaakte (en stiekem hele makkelijke) soepstengels.

Wist je dat soep een ideaal gerecht is om te serveren bij een diner met veel gangen én/of een diner voor een groot aantal personen? Soep kun je namelijk goed voorbereiden doordat je het een of meer dagen van tevoren kunt maken. Omdat je soep goed kunt voorproeven weet je zeker dat je iets lekkers op tafel zet, én op D-day (de dag van het etentje) kun je je op de andere gerechten richten.

Bloemkoolsoepje

De ingrediënten van het soepje én de zelfgemaakte baconkruim bij elkaar.

Bloemkoolsoepje 5

Bloemkoolsoep met krokant baconkruim

Bloemkoolsoepje met krokant baconkruim

40 minuten
8 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • stengel bleekselderij
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 bloemkool
  • 1 aardappel
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 800 ml water
  • 125 ml kookroom slagroom kan ook
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 100 gram bacon
  • 2 sneetjes brood
  • 30 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 3 eetlepels fijngehakte peterselie/bieslook ik nam een mengsel van beide
  • rasp van een halve citroen

Bereiding

  • Snipper de ui en snijd de bleekselderij in stukjes.
  • Bak dit in een pan met olijfolie even aan tot de ui glazig is. Snijd de knoflook in plakjes en bak dit ook even mee in de pan.
  • Schil de aardappel en snijd de bloemkool in stukjes.
  • Bak de aardappel en bloemkool ook even mee in de pan. Voeg het water en de bouillonblokjes erbij, breng dit aan de kook en laat het ongeveer 20 tot 30 minuten koken. De soep is gaar als je de blokjes aardappel gemakkelijk stuk kunt drukken met een lepel.
  • Snijd de plakjes bacon in stukjes en bak dit krokant in de koekenpan.
  • Verkruimel de boterhammen (bijvoorbeeld in een keukenmachine). Haal de bacon uit de pan en bak het broodkruim krokant in het vet van de bacon.
  • Meng de Parmezaanse kaas door het broodkruim als het krokant is. Bak dit kort even mee.
  • Meng in een kom het broodkruim met krokant gebakken bacon, peterselie/bieslook en citroenschil.
  • Pureer de soep en voeg de cayennepeper en de room toe.
  • Verwarm de soep nog even.
  • Serveer de soep in glaasjes met daarop het krokante baconkruim.
  • Plaats de glaasjes op schoteltjes of gebaksbordjes en serveer er een zelfgemaakte feestelijke soepstengel bij.

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

33 Reacties

  1. Maura - YLT 11 december 2013 om 08:53

    Ziet er heerlijk uit Brenda! Bij mijn moeder eten we allemaal gerechtjes ter grootte van een tussengerecht en ook een soepje. Deze past daar perfect tussen :)

  2. Hazel 11 december 2013 om 12:09

    Zo in een glas is het inderdaad perfect als tussengerechtje en niet al te zwaar om de rest nog naar binnen te kunnen werken.

    Merry xmas to you too! : )

  3. Farah 11 december 2013 om 14:30

    Ik ben echt heel benieuwd hoe dit soepje smaakt!
    Bloemkool is niet mijn favoriete groente, maar in zo’n soepje zal het vast heel anders smaken.

    1. Brenda Kookt 11 december 2013 om 15:17

      Echt een keer proberen. Je kunt het vergelijken met een broccolisoepje, maar dan is deze wat lichter.

  4. Willemijn 11 december 2013 om 18:33

    Dit gaan we gelijk vanavond eens even maken! Ziet er heerlijk uit!

  5. Maxime 12 december 2013 om 15:07

    Lijkt me erg lekker!

  6. Agnes 18 december 2013 om 21:45

    Dit lijkt me zo lekker! Op kerstavond ga ik dit maken als voorgerecht, heb er nu al zin in :).

  7. marieke 26 december 2013 om 10:35

    de soep was een groot succes, heerlijk met het bacon kruim

  8. Hélène 26 december 2013 om 22:16

    Wauw……… Iedereen wilde recept! Super, subtiel heerlijk aards van smaak.
    Thanks voor deze topper.

  9. Marleen 21 februari 2014 om 17:00

    Wederom gemaakt………zo’n Topper!!! Zelfs zonder de room

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept