Frambozenparfait met amaretto

Frambozenparfait txt

Hebben we het over hemelse toetjes? Dan hebben we het over deze frambozenparfait. Eigenlijk wil ik er niet teveel woorden aan vuil maken. Want deze is echt té lekker.

Als je opzoek ben naar een lekker toetje die je goed kunt maken voor grote groepen dan moet het deze worden. De parfait kun je (of eigenlijk moet je) goed voorbereiden. Hierdoor hoef je voor het serveren bijna niets meer te doen, je kunt hem zelfs een paar dagen van te voren maken. Ideaal dus als je een groep te eten hebt.
Maar ook voor kleinere groepen mag je dit lekkertje maken hoor, dan bewaar je daarna een stuk in de vriezer. Die komt wel op ;)

Frambozenparfair 01

Het recept voor deze overheerlijk frambozenparfait komt uit de Delicious van december 2013. Maar niet alleen met de kerstdagen is dit een topper. Ik weet zeker dat hij ook in iedere andere maand van het jaar ook onweerstaanbaar is. In de winter, lente of zomer. De frambozenparfait met amaretto is té lekker.

Frambozenparfait 04

Frambozenparfait met amaretto

Bereidingstijd: 20 minuten, 4 uur bevriestijd en daarna ongeveer 1 uur in de koelkast

Ingrediënten voor 12 personen:

  • 125 gram amaretti (dit zijn brosse Italiaanse koekjes) plus extra voor de garnering
  • 500 gram (diepvries) frambozen plus ongeveer 150 gram extra voor de garnering
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 3 middelgrote, hele verse eieren
  • 250 gram mascarpone
  • 350 ml slagroom
  • 6 eetlepels amaretto

Extra benodigd: cakevorm met inhoud van 1,5 liter

Bereiding:
Je kunt dit toetje 1 a 2 dagen van tevoren maken, begin minimaal 6 uur van te voren.

Bekleed de cakevorm met een stuk plasticfolie, laat het folie over de rand hangen.

Verkruimel de amaretti koekjes grof. Pureer 250 gram frambozen met 3 eetlepels basterdsuiker met de staafmixer. Schep de andere 250 gram nog hele  frambozen ook met suiker om (ongeveer 3 eetlepels) en laat dit 20 minuten staan. Klop de eieren met de rest van de suiker in 8 tot 10 minuten, totdat het mengsel als een breed dik link van deed mixer loopt. Klop de mascarpone los en meng dit ook door het eiermengsel.

Klop de slagroom en spatel dit door het mascarponemengsel. Schep de hele frambozen met suiker, de verbrokkelde amaretti en de amaretto ook door het mengsel. Vul de vorm met de helft van het room-eimengsel. Schep de frambozenpuree erop en verdeel tot slot de andere helft van het room-eimengsel erover.
Zet een mes verticaal in de vorm en maak hiermee zigzagbewegingen door de vorm. Haal het mes daarbij af en toe omhoog zodat een mooi marmereffect ontstaat. Leg de overhangende folie over de inhoud, laat die minimaal 4 uur bevriezen.

Voor het serveren:

Zet de parfait 1 uur voor het serveren in de koelkast. Snijd de parfait in plakken en serveer het met frambozen en amaretti koekjes.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
15 comments
  1. Tip: Parfait betekend stil staand bevroren ijs. Bij een parfait klop je de eieren altijd au bain Marie op zodat ze kunnen garen en daarna kloppend laten afkoelen en dan kan je het verwerken. Let wel op dat het mengsel niet heter word dan 75 graden.

    1. Hi Inge, bedankt voor de tip. Als iemand het weet ben jij het wel :)
      Volgens dit recept was het niet nodig de eieren te verwarmen. Maar ik zal het een volgende keer eens proberen.
      Al was het op deze manier ook heerlijk hoor, echt een topper van een dessert.

    2. Hoi!

      Ik wil dit recept voor de kerst maken.als ik de eieren wil verwarmen, kan dan gewoon het eiwit en de dooier verwarmd worden? Of is het de bedoeling dat je het split? En dat je de eiwitten stijf klopt? (Lees ik in andere recepten) alvast bedankt!

    1. Uhm nou.. omdat ik de foto’s van de frambozenparfait vandaag een paar keer heb gezien hebben we net het restje ook maar opgegeten ;)
      Dus het kliekje is nu op. Maar ik wil wel ruilen hoor ;)

  2. Ooooohhhhh, wat ziet dat er zalig uit Brenda! Verrukkelijk zelfs en ik was al helemaal weg van frambozen, nou dit dessert heeft mijn naam allover it! Ik ga hem zeker maken zodra mijn buikgriep over is. Ik wil natuurlijk gelijk kunnen snoepen als het eenmaal bevroren is! En dat gaat nu even niet, maar ik verheug me er erg op! Bedankt voor dit zalige recept en ik ga er zeker van genieten! Bedankt Brenda! :-)

    1. Door de frambozen kun je bijvoorbeeld ook honing mengen. De eieren kun je beter wel met suiker opkloppen. Ik heb het nog nooit geprobeerd maar ik vermoed dat de eieren niet de juiste substantie worden.

  3. Ik wil dit toetje gaan maken voor de kerstdagen. Heb alleen een vraagje over de slagroom. Moet deze met suiker geklopt worden of zonder de suiker? Dankjewel alvast!

  4. Hoi Brenda,
    dit toetje gisteren gemaakt doch met meringue ipv ameretti koekjes en liqor 43 ipv amaretto.
    Ik moet zeggen de hoeveelheid was veel, want mijn blik van 1,5 liter was veel te klein. Dus nog maar snel een andere vorm gevuld en deze staat nog in de diepvries om deze week nog lekker van te smullen.
    Hemels toetje! ga ik zeker nog vaker maken.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk