Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Koken met banaan..

 Banaan recepten 01

Banaan is HOT! Door de gezond-koken hype van de afgelopen tijd wordt banaan steeds vaker gebruikt in gerechten. Banaan geeft je gerechten zoetigheid, waardoor je bijvoorbeeld minder (of geen) suikers nodig hebt. En het handige aan het koken met banaan is dat je meteen wat fruit binnen krijgt. Al is het natuurlijk niet zo goed als het eten van een gewone ‘kale’ banaan, maar toch. Het blijft fruit denk ik dan ;)

De bananensplit kennen we denk ik allemaal. Maar naast dit lekkere toetje kun je banaan in nog veel meer lekkere hapjes verwerken. Vandaag laat ik je een paar lekkere combi’s met banaan zien. Ik geef je healthy varianten, maar ook een aantal heerlijke quilty pleasures. Welke ‘snack’ met banaan jouw favoriet?

Pannenkoekjes
Ik begin met mijn lievelings met banaan: pannenkoekjes! Door een banaan te prakken ontstaat er een papje dat je goed kunt gebruiken bij het bereiden van pannenkoeken. Je kunt voor de makkelijke weg gaan en twee eieren klutsen met het bananenpapje, beetje kaneel erbij en je bent klaar om te bakken. Als je wat meer tijd hebt is het lekker om uitgebreidere pannenkoekjes te maken. In dat geval voeg je naast ei ook melk toe en meel. Je kunt bloem of zelfrijzend bakmeel toevoegen, maar bijvoorbeeld ook havermeel. Hierdoor worden je pannenkoekje dik én vult het goed, zo ben je een tijdje verzadigd. Bekijk hier mijn recept voor heerlijke haverpannenkoekjes met banaan.
Extra tip: voor lekkere fluffy pannenkoekjes gebruik je een mixer en vervang je melk door karnemelk.

Banaan recepten 02

Gezond bakken
Gezond bakken is helemaal de trend tegenwoordig. In cake kun je bijvoorbeeld de boter en suiker achterwege laten en bananen toevoegen. Je kunt er een bananencake (of bananenbrood) van maken, maar ook muffins. De muffins zijn ook lekker bij het ontbijt, je kunt in dat geval ook noten en havermeel toevoegen zodat het nóg meer vult en het een echt ontbijt is. Naast noten kun je bijvoorbeeld ook bosbessen of (rauwe) cacao toevoegen. Zo krijgt je bananenbrood net een andere twist.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het bakken zonder suiker niet helemaal mijn ding is. Ik ben daarom een groot voorstander van cake (en ook bananenbrood) mét suiker. Dubbelop, minder gezond, maar misschien wel dubbel zo lekker? Toch kan ik het niet laten om zo nu en dan een gezonde variant te maken. Eerder deelde ik een recept voor bananenbrood met bosbessen, en banaanmuffins.

Banaan ijs
Mijn ontdekking van dit seizoen is het bananenijs. Zo simpel, maar zó lekker! Het enige dat je moet doen is het invriezen van plakjes banaan op een stokje. Als je het daarna uit de vriezer haalt kun je het opeten als een ijsje. Super lekker, het is zelfs een beetje romig qua structuur en dus niet eens ‘slecht’. Zo eet je een lekker verkoelend ijsje, zonder schuldgevoel. Om het extra lekker te maken kun je er net als ik chocolade en nootjes over strooien. Iets minder gezond maar oh zo lekker.
Bekijk hier het receptje van de banaanijsjes.

Iets minder gezond, maar wel lekker
De eerste drie tips met banaan zijn gezond, maar het is niet zo dat wat we eten altijd gezond moet zijn toch? Er is ook ruimte om lekker te genieten, en dan het liefst met volle teugen. Én ook dat kan met banaan!
Een paar voorbeelden: Banoffee pie is een gebakje waar banaan echt bij hoort, heerlijk met karamel en chocolade. Ook is het lekker om banaan in een monchoutaart te verwerken als extra laag. Dit geeft je monchoutaart net dat beetje extra.
Dat banaan en chocolade vriendjes zijn dat wist je vast ook al, een topper van een combinatie zelfs. Dus wat dacht je van banaanmuffins met nutella? Ik zeg hemels. Als dat geen guilty pleasure is..

P.s. vergeet ook de wentelrolletjes met banaan en nutella niet voor als je geen tijd om te bakken hebt maar snel iets lekkers wilt.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

13 Reacties

 1. Farah - Food and other Friends 22 mei 2014 om 07:39

  Hmm lekker.
  Ik ben dol op banaan. De pannenkoekjes vind ik niet zo handig om te maken, maar sinds ik een keer dat bananenbrood heb gemaakt zou ik het liefst het elke week klaar maken!

  Het is dat te veel bananen eten niet aangeraden wordt, anders zou ik elke dag een banaan eten ;).

  1. Brenda Kookt 22 mei 2014 om 12:01

   Ik ben juist GEK op de pannenkoekjes. Vanmorgen nog met de simpele versie ontbeten :)

 2. Julie Hapjesprincess 22 mei 2014 om 08:58

  Banaan, zo zaaaalig om mee te bakken :) Ik ben er dol op!!! Alleen, mijn banaanpannekoeken mislukken heel vaak. Ik krijg zo meestal niet echt goed tijdens het bakken, zo vallen zo uiteen en zien er niet meer uit.

  1. Brenda Kookt 22 mei 2014 om 12:02

   Het uit de pan halen ging bij mij in het begin ook niet goed, ze bleven iedere keer plakken. Maar de laatste tijd gaat het heel goed. Misschien omdat ik de pan goed warm laat worden?

 3. Maura - YLT 22 mei 2014 om 09:51

  Jaaa, banaan! Ik eet misschien wel elke dag een banaan, meestal door de kwark of havermout. Die banoffee pie ziet er goed uit, lekker! En nu heb ik zin in banaan ;) en toevallig ligt er een in de koelkast!

 4. Daniëlle 22 mei 2014 om 10:41

  Ik vind het heerlijk om banaan te gebruiken in recepten. ‘s Ochtends gebruik ik het altijd door mijn havermout, ik kook het mee in een pannetje en dan is de banaan zacht en warm, heerlijk!

  1. Brenda Kookt 22 mei 2014 om 12:03

   Ja, die was ik vergeten! Ik vind havermout met banaan ook heel erg lekker. Dan hoef ik ook geen honing toe te voegen. Als ik havermout met appel eet moet ik dat wel doen, anders vind ik het niet zo lekker.

 5. Miriam 22 mei 2014 om 12:25

  Bij een van mijn kinders kreeg ik er ‘s morgens echt geen brood in … Een banaan met hagelslag bood uitkomst :) (of pindakaas). Ik wilde zoonlief echt niet zonder iets naar school laten gaan. Inmiddels lukt 1 boterhammetje wel, en grijpen we heel soms nog terug op de baan.

 6. Alessandra 22 mei 2014 om 13:11

  Wat ook super is als ijsje, plakjes banaan ingevroren pureren met verse dadels en een klein beetje soyamelk of amandelmelk . Vinden mijn kinderen heerlijk en voelt toch verantwoord!

 7. Nikki 31 mei 2014 om 19:20

  Leuke recepten! Waar zijn de blauwe borden te koop :)?

  1. Brenda Kookt 2 juni 2014 om 08:40

   De blauwe bordjes heb ik bij de Albert Heijn vandaan. Ze hebben (of hadden?) ze in verschillende maten.

 8. Eva Realitijd 24 juni 2014 om 18:33

  Ha, ik houuuu van bananen! Lichte paniek in huis als ze op zijn, zelfs. Ik ga die receptjes zeker eens proberen, dankjewel voor de tips!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *