Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Pre-order actie: ontvang nu een gratis bewaarmapje bij de scheurkalender!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 Makkelijk & Snel agenda 2022!


Pre-order actie:
ontvang nu een gratis bewaarmapje bij de scheurkalender!

Bloemkoolrijst met broccoli

Bloemkoolrijst met broccoli txt

Veel groenten maak ik standaard op dezelfde manier klaar. Spitskool gaat in de wok, spinazie ook, wortelen kook ik en dit doe ik meestal ook met bloemkool. Maar soms is het leuk om juist iets anders te doen met groenten dan wat je normaal gesproken doet, om lekker te experimenteren. Sommige experimenten pakken niet goed uit, en sommige wel. Zoals deze. Het experiment uit dit recept, bloemkoolrijst, gaat zeker vaker op tafel komen bij ons.

Op Amerikaanse foodblogs was ik al eens bloemkoolrijst tegengekomen. En aangezien ik dol op bloemkool ben moest ik dat toch eens proberen. Bloemkoolrijst is fijngemalen bloemkool dat je niet kookt, maar juist bakt. Hierdoor ontstaat er een korrelige substantie die je op smaak kunt brengen met kruiden. De link naar rijst is de witte korrelige substantie. Bloemkoolrijst kun je bijvoorbeeld gebruiken als vervanger voor aardappelen, pasta of rijst. Ideaal als je geen koolhydraten wilt of mag eten.
Je kunt een sausje bij de bloemkoolrijst serveren zoals je meestal bij rijst doet, maar dat vond ik deze eerste keer zonde. Dan proef je namelijk niet echt (echt niet) de bloemkool. Daarom maakte ik er iets anders van.

Voor dit receptje heb ik de bloemkoolrijst gecombineerd met zijn broertje, de broccoli. Het gerechtje is op smaak gebracht met citroen en tijm. Het resultaat: een heerlijk licht gerecht.

Bloemkoolrijst met broccoli 02

Bloemkoolrijst met broccoli

Ingrediënten voor 2 personen:

  • halve (of een kleine) bloemkool
  • 1 rode ui
  • halve broccoli
  • olijfolie
  • zout
  • peper
  • 2 eetlepels citroensap
  • tijm
  • Parmezaanse kaas

Bereiding:

Snijd de broccoli in roosjes en kook dit in 5 minuutjes beetgaar.
Snipper de ui en bak glazig in olijfolie.

Hak de bloemkool fijn in een keukenmachine en bak dit mee met de ui.
Breng op smaak met peper, zout, tijm en citroensap.
Voeg de broccoli bij het bloemkoolmengsel en bak dit even mee.

Bestrooi voor het serveren met geraspte Parmezaanse kaas.

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

15 Reacties

  1. Els Coumans 18 juni 2014 om 09:45

    Ben ik bekend mee…komt ook voor in het Paleo “dieet”. Inderdaad geen of zo weinig koolhydraten..Heel interessant om je in te verdiepen…Ook glutenvrij en veel recepten lactosevrij…

  2. nicole 18 juni 2014 om 11:10

    Dit lijkt me lekker. Ik had er al wel van gehoord, maaar nog nooit gemaakt. Maar nu komt het snel op tafel

  3. Marloes 18 juni 2014 om 16:57

    Dit klinkt echt heel fijn. Bloemkool is niet echt mijn favoriet, maar op deze manier klaargemaakt klinkt het wel lekker!

    1. Brenda Kookt 19 juni 2014 om 09:11

      Dat denk ik ook, het smaakt minder ‘bloemkolig’ en de citroen en tijm maken het net even anders.

  4. Maura - YLT 19 juni 2014 om 09:32

    Overal zie je bloemkoolcouscous en rijst voorbij komen. Ik ben zo benieuwd hoe het smaakt, want ik ben echt totaal geen bloemkool fan. Ik eet het eigenlijk liever niet dan wel haha en dat heb ik met weinig. Alhoewel, bloemkoolsoep lust ik heel graag. Ik maakte wel eens tortilla’s van bloemkool, heb je dat wel eens geprobeerd? Best apart, maar wel lekker (wel veel moeite).

    1. Brenda Kookt 20 juni 2014 om 09:01

      De tortilla’s en pizza’s van bloemkool heb ik nog nooit geprobeerd. Lijkt me wel veel werk inderdaad. Misschien moet ik dat binnenkort toch eens testen ;)
      De bloemkoolsmaak vind ik bij dit gerecht wel meevallen hoor, zeker met de citroen en tijm erbij. Je lust het vast! Én het is detox-proof ;)

  5. Ineke 19 juni 2014 om 22:13

    Oh dat ziet er zo lekker uit! Lekker handig zeker nu met mijn atkins dieet :D.

  6. kirsten 4 februari 2015 om 22:13

    Beste Brenda,

    Heel erg bedankt voor het bloemkoolrijst met broccoli recept. Ik vond het heerlijk. DIt gaat veel vaker op tafel komen.

    Kirsten

  7. Nelleke 14 juli 2015 om 17:48

    Geweldig Brenda je bent echt een genie, super lekker. :)

  8. anne 27 augustus 2016 om 17:29

    top gerecht ik moest het alleen zonder ui doen want die mist in de ingredientenlijst haha

  9. Greetje Pilon. 17 mei 2017 om 10:10

    Wat ook lekker is om het broccoli of bloemkoolrijst samen met kipstukjes of nasivlees met kruiden klaar te maken
    Roerbak het vlees en groente.doe daarna een bouillon blokje van zonatura erbij dan ff deksel op de pan welke even omscheppen zodat alles lekker doorkruid is.
    Er zijn 3 smaken met heel weining calorieën. Eet smakelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *