Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Detox Brownie

Brownies zonder suiker en gluten txt

Vandaag gaan we voor een skinny baksel, eentje zonder suiker, lactose en gluten. Aan dit een recept dat ik maakte tijdens de detox heb ik goede herinneringen. Om de detox goed door te komen zonder te cheaten besloot ik mezelf te verwennen met lekkere dingen die detox-proof waren. Zo haalde ik lekkere nootjes bij de notenboer, lunchte en ontbeet ik soms met boekweitpannenkoekjes en trakteerde ik mezelf op verse zalm. Door deze lekkere dingen had ik minder behoefte aan dingen die ik niet mocht eten, zoals vlees, koekjes, chips en brood.

Deze brownies waren voor mij de hemel. Ze waren zooo lekker! En ik kon ze nog eten zonder schuldgevoel ook!

Een paar brownies heb ik ingevroren omdat ik benieuwd was of ze ook zo lekker zouden zijn als ik niet aan het detoxen was. Afgelopen week heb ik ze (eindelijk!) gegeten. Natuurlijk proef je dat er geen suiker in zit, deze brownies zijn niet zoet en ze zijn ook niet smeuïg, eerder bijna droog. Door de noten hebben ze wel een lekkere bite. Nog steeds zijn ze lekker, maar de hemel kan ik ze op dit moment niet noemen. Geef me dan een echte brownie. Maar als je opzoek bent naar een lekker hapje zonder suiker, lactose en gluten is dit een goed alternatief.

Brownies zonder suiker en gluten 02

Brownie zonder lactose, gluten en suiker

Bereidingstijd 10 minuten plus 30 minuten baktijd

Ingrediënten:

  • 150 gram boekweitmeel
  • 40 ml rauwe cacao poeder
  • 40 ml honing
  • 40 ml olijfolie
  • 3 eieren
  • 100 gram aardbeien (mag ook uit de diepvries)
  • een theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 60 gram walnoten (grof gehakt)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175ºC, vet een brownievorm in en bekleed het met bakpapier.

Meng in een kom de ingrediënten met elkaar en verdeel dit in de vorm. Verdeel eventueel extra walnoten over de bovenkant.
Bak de brownie 25 minuten in de oven, controleer met een satéprikker of de brownie gaar is (als de prikker er schoon uitkomt is het goed).
Laat de brownie afkoelen op een rooster.

Tip: deze brownie is zeer geschikt om in te vriezen.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

35 Reacties

  1. Yvette 28 januari 2016 om 15:03

    Zijn de aardbeien ook te vervangen voor andere vruchten zoals framboos ivm een allergie?

    1. Brenda Kookt 29 januari 2016 om 09:26

      Ja dat kan zeker yvette, frambozen lijkt me een goede vervanger

  2. Ramona 17 maart 2016 om 21:51

    Dit recept stond al een aantal dagen in “de wacht”…nu heb ik mij de tijd genomen om de handen uit mijn mouwen te steken en aan de slag te gaan ;-)

    Alle ingrediënten bij de hand Muv de aardbeien, daarvoor in de plaats heb ik Biologische aardbeien spread gebruikt zonder suiker of andere zoetmaker. En de walnoten, daarvoor heb ik een flinke hand vol gemengde biologische rauwe noten gebruikt. En ondanks het feit dat ik milde biologische olijfolie van de Nieuwe Band bij de hand had, heb ik gekozen voor zonnebloemolie van het zelfde merk…

    Het gebruik van deze olie zou ik een tweede keer achterwege laten. Helaas is hij minder neutraal van smaak en nogal aanwezig in het gebak :-/ echter ervaar ik dit niet direct als storend.
    Wat ik een beetje jammer vind van boekweitmeel is dat het gebak er droger van kan worden dan bij “gewoon” meel of bloem.

    Enig idee hoe het gebak smeuïger gemaakt kan worden?

    Ik ben benieuwd wat de kids ervan vinden! Nogmaals, hij is voor mij te eten en indien de kids hem niet lekker vinden, des te meer heb ik! :-P

    1. Brenda Kookt 19 maart 2016 om 08:27

      Wat goed om te horen Ramona, dan hoop ik dat de kids het niet zo lekker zullen vinden ;)

  3. Renate 24 april 2016 om 08:33

    Haï Brenda.
    Momenteel ook aan de detox alleen mag ik ook geen ei….?
    weet jij een alternatief daarvoor in dit recept? wellicht 2 bananen??

    1. Brenda Kookt 1 mei 2016 om 19:21

      Oei, lastig. Je kunt het proberen met 2 bananen. Dat zorgt wel voor binding en de smeuïgheid. Succes met detoxen.

  4. Elza 22 mei 2016 om 17:09

    Lekker zeg, deze brownies! Ik vind ze ideaal om na het bakken te snijden en per portie in te vriezen. ‘s Morgens haal ik er een uit de vriezer en gaat hij in m’n werktas. Hoe zou hij smeuïger kunnen worden? Het enige mininadeeltje vind ik nu dat ze wat droog zijn. Korter bakken?

  5. Kitty 16 juli 2016 om 21:41

    Aardbeien? Nou, gooi die hele zooi dan maar gelijk in de vuilnisbak. Aardbeien… Dat is geen combinatie met chocolade.

  6. Margriet 14 september 2016 om 08:29

    Zou je de aardbeien in dit recept ook kunnen vervangen door diepvries frambozen of verse bramen?

  7. Boukje 6 februari 2017 om 11:32

    Ik heb van een week deze brownie gemaakt. Errug lekker en verantwoord voor bij de koffie of in een toetje. Kortom je kunt er van alles mee.
    Heerlijk.

  8. Marianne 12 februari 2017 om 18:31

    Jammer dat je dit suikervrij noemt! 40ml honing is volgens mij volop suiker. Oké geen geraffineerde suikers, maar net zulke dikmakers als agavesiroop, dadels en wat je nog meer hebt aan suikervervangers.
    Ik ga het proberen zonder de honing want ik mag echt geen suikers.

    1. Zeddy 21 augustus 2017 om 21:11

      Pure honing en dadels zijn beter dan suiker.. dat zijn natuurlijke suikers.
      Net als suiker van fruit.
      Zolang het natuurlijk is, is het niet slecht voor je.

  9. Zeddy 21 augustus 2017 om 21:08

    Volgens mij heb ik iets fout gedaan.. mijn brouwnie is niet zo lekker als ik dacht.. ik kon beter banen erdoor heen doen voor meer smaak.

    Nu heb ik het opgelost boven de brownie yoghurt en daarboven op aardbei..

  10. Jantje 18 december 2017 om 14:20

    Hallo. Kan dit recept ook zonder aardbeien? En moet ik die dan vervangen voor wat anders?
    En waar vind ik rauwe cacao en wat is het verschil met gewone cacao?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *