Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Spanakopita

Spanakopita txt

Als ik op vakantie ga dan ben ik er echt even uit, het liefst laat ik dan alles even los en doe ik alleen waar ik zin in heb. Meestal houdt dit in dat ik bij het zwembad of aan het strand lig en ‘s avonds lekker uit eten ga, oftewel ik doe lekker niets. Zelfs niets voor de site, daar heb ik dan ook even geen zin in. Vaak neem ik me voor dat ik op vakantie juist ga nadenken over nieuwe plannen en recepten voor het blog, maar ik kan je vertellen dat daar vrij weinig van terecht komt. Maar als ik dan terug kom, heb ik er weer helemaal zin in. De ideeën komen vanzelf,  en ik weet bijna niet waar ik moet beginnen, heerlijk!

Deze keer begon ik na mijn vakantie op Zakynthos afgelopen maand met Spanakopita. Een lekker Grieks hapje dat we tijdens onze vakantie op Zakynthos afgelopen maand meerdere keren hebben gegeten. Spana ko wat? Spanakopita! Dit is een Grieks gerechtje met spinazie, feta en filodeeg. Super simpel, maar ook super lekker. Op Zakynthos werd dit vaak geserveerd bij de mezze, als onderdeel van de voorgerechtjes. Een super simpel gerechtje, maar met goede ingrediënten en ontzettend smaakvol. Geloof me, voor je het weet is de schaal met Spanakopita leeg.

De komende week kun je meer Grieks-georienteerde gerechten en artikelen over Zakynthos op Brenda Kookt verwachten. Ik geef je restaurant tips, en in Griekenland ben ik ook de boer op gegaan! Maar eerst maken we Spanakopita. Let’s go!

Spanakopita 02

Spanakopita

Bereidingstijd 20 minuten en 20 tot 30 minuten oventijd

Ingrediënten voor 8 hapjes:

 • 8 vellen filodeeg (ontdooid)
 • 450 gram spinazieblokjes
 • 1 ei
 • 100 gram feta
 •  dille
 • peper en zout
 • olijfolie

Voor de snelle tzatziki

 • 100 ml (Griekse) yoghurt
 • halve komkommer
 • klein teentje knoflook, geperst
 • peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200ºC, vet een ovenschaal of bakplaat in met olijfolie.

Zorg ervoor dat de spinazie ontdooid is en laat het uitlekken in een zeef (je kunt het ook uitknijpen). Verbrokkel de feta en meng dit samen met het ei door de spinazie. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en dille.

Snijd de vellen filodeeg doormidden zodat er rechthoekige stroken ontstaan. Besmeer een stuk filodeeg in met olijfolie en leg op het uiteinde een schepje van het spinaziemengsel. Vouw het filodeeg er omheen zodat een driehoekje ontstaat. Vouw door tot het hele lapje gebruikt is. Vet nog een stukje filodeeg in en vouw dit om het driekhoekje zodat de spinazie om alle kanten omwikkeld is met filodeeg.
Herhaal dit met de andere plakjes filodeeg zodat er 8 hapjes ontstaan.

Verdeel de hapjes over de ovenschaal en bak ze 20 tot 30 minuten in de oven, tot ze mooi bruin zijn.

Maak ondertussen een snelle tzatziki. Rasp de komkommer, bestrooi met zout en laat het even (ongeveer 10 minuutjes) uitlekken in een zeef of vergiet. Meng de uitgelekte komkommer met de yoghurt, knoflook, peper en zout.

Serveer de spanakopita hapjes met de tzatziki.

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

8 Reacties

 1. Laura's Bakery 29 juni 2014 om 11:46

  Van naam ken ik dit gerecht wel, maar ik heb het nog nooit gegeten. Ziet er wel heerlijk uit dus dit recept heb ik opgeslagen :)

  1. Brenda Kookt 30 juni 2014 om 18:58

   Wat leuk Laura, weer eens wat anders dan een zoete baksel ;)

 2. Barbara 29 juni 2014 om 13:27

  Ik maakte vroeger wel eens iets wat hier een beetje op lijkt. Ga binnenkort eens kijken of ik me dat recept nog kan herinneren, was altijd erg lekker. En wellicht maak ik dan ook een paar van deze, ik houd van feta!

 3. gereon de leeuw 30 juni 2014 om 17:22

  Hoi Brenda,

  Spanakopita, spinaziebroodjes, heerlijk al mezedes, inderdaad met tzatziki, tarama en olijven. Glaasje ouzo erbij en staren over de zee, zou blauw. Kaló Orexi. Jeugdsnetiment. Ga je week goed volgen.

  Geia sou (Tot ziens) Gereon

 4. Pascal Pluijmaekers 7 maart 2015 om 10:39

  Hoi Brenda,
  Ik heb sinds kort je site ontdekt en ik word er wel blij van…
  Ik heb al aardig wat gerechtjes gemaakt, waaronder gisteravond de spanakopitas.
  Ik vond ze super gelukt, verrassend eenvoudig en ontzettend lekker.
  Ik moet alleen mijn origami-kwaliteiten bijwerken :)
  Dank voor je recepten en je site!
  ‘keep calm and keep on cooking’
  Gruesse,
  Pascal

 5. Hilde Konings 15 juli 2017 om 12:16

  Hoe lang van te voren kun je deze voorbereiden?

  1. Brenda Kookt 17 juli 2017 om 06:38

   Je kunt de hapjes (ongebakken) goed verpakt in folie een dag in de koelkast bewaren. Als je ze langer wilt bewaren kun je ze ook invriezen.

 6. Petra 22 oktober 2017 om 15:29

  20 tot 30 minuten op 200 graden? Weet je het zeker? Na 5 minuten waren ze al verbrand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *