Spanakopita

Spanakopita txt

Als ik op vakantie ga dan ben ik er echt even uit, het liefst laat ik dan alles even los en doe ik alleen waar ik zin in heb. Meestal houdt dit in dat ik bij het zwembad of aan het strand lig en ‘s avonds lekker uit eten ga, oftewel ik doe lekker niets. Zelfs niets voor de site, daar heb ik dan ook even geen zin in. Vaak neem ik me voor dat ik op vakantie juist ga nadenken over nieuwe plannen en recepten voor het blog, maar ik kan je vertellen dat daar vrij weinig van terecht komt. Maar als ik dan terug kom, heb ik er weer helemaal zin in. De ideeën komen vanzelf,  en ik weet bijna niet waar ik moet beginnen, heerlijk!

Deze keer begon ik na mijn vakantie op Zakynthos afgelopen maand met Spanakopita. Een lekker Grieks hapje dat we tijdens onze vakantie op Zakynthos afgelopen maand meerdere keren hebben gegeten. Spana ko wat? Spanakopita! Dit is een Grieks gerechtje met spinazie, feta en filodeeg. Super simpel, maar ook super lekker. Op Zakynthos werd dit vaak geserveerd bij de mezze, als onderdeel van de voorgerechtjes. Een super simpel gerechtje, maar met goede ingrediënten en ontzettend smaakvol. Geloof me, voor je het weet is de schaal met Spanakopita leeg.

De komende week kun je meer Grieks-georienteerde gerechten en artikelen over Zakynthos op Brenda Kookt verwachten. Ik geef je restaurant tips, en in Griekenland ben ik ook de boer op gegaan! Maar eerst maken we Spanakopita. Let’s go!

Spanakopita 02

Spanakopita

Bereidingstijd 20 minuten en 20 tot 30 minuten oventijd

Ingrediënten voor 8 hapjes:

 • 8 vellen filodeeg (ontdooid)
 • 450 gram spinazieblokjes
 • 1 ei
 • 100 gram feta
 •  dille
 • peper en zout
 • olijfolie

Voor de snelle tzatziki

 • 100 ml (Griekse) yoghurt
 • halve komkommer
 • klein teentje knoflook, geperst
 • peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200ºC, vet een ovenschaal of bakplaat in met olijfolie.

Zorg ervoor dat de spinazie ontdooid is en laat het uitlekken in een zeef (je kunt het ook uitknijpen). Verbrokkel de feta en meng dit samen met het ei door de spinazie. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en dille.

Snijd de vellen filodeeg doormidden zodat er rechthoekige stroken ontstaan. Besmeer een stuk filodeeg in met olijfolie en leg op het uiteinde een schepje van het spinaziemengsel. Vouw het filodeeg er omheen zodat een driehoekje ontstaat. Vouw door tot het hele lapje gebruikt is. Vet nog een stukje filodeeg in en vouw dit om het driekhoekje zodat de spinazie om alle kanten omwikkeld is met filodeeg.
Herhaal dit met de andere plakjes filodeeg zodat er 8 hapjes ontstaan.

Verdeel de hapjes over de ovenschaal en bak ze 20 tot 30 minuten in de oven, tot ze mooi bruin zijn.

Maak ondertussen een snelle tzatziki. Rasp de komkommer, bestrooi met zout en laat het even (ongeveer 10 minuutjes) uitlekken in een zeef of vergiet. Meng de uitgelekte komkommer met de yoghurt, knoflook, peper en zout.

Serveer de spanakopita hapjes met de tzatziki.

 


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
8 comments
 1. Ik maakte vroeger wel eens iets wat hier een beetje op lijkt. Ga binnenkort eens kijken of ik me dat recept nog kan herinneren, was altijd erg lekker. En wellicht maak ik dan ook een paar van deze, ik houd van feta!

 2. Hoi Brenda,

  Spanakopita, spinaziebroodjes, heerlijk al mezedes, inderdaad met tzatziki, tarama en olijven. Glaasje ouzo erbij en staren over de zee, zou blauw. Kaló Orexi. Jeugdsnetiment. Ga je week goed volgen.

  Geia sou (Tot ziens) Gereon

 3. Hoi Brenda,
  Ik heb sinds kort je site ontdekt en ik word er wel blij van…
  Ik heb al aardig wat gerechtjes gemaakt, waaronder gisteravond de spanakopitas.
  Ik vond ze super gelukt, verrassend eenvoudig en ontzettend lekker.
  Ik moet alleen mijn origami-kwaliteiten bijwerken :)
  Dank voor je recepten en je site!
  ‘keep calm and keep on cooking’
  Gruesse,
  Pascal

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk