Foodie travel tip: Culinaire Jacobsweg, Ischgl

Culinaire Jacobsweg 13

Als je me op Instagram en/of Facebook volgt heb je vast al gezien dat ik vorige week een paar dagen in Ischgl, Oostenrijk was op persreis. Oostenrijk kende ik al van de wintersportvakanties met prachtige bergen onder een mooie laag witte sneeuw, vele skiliften, schnitzels, kaiserschmarren en aprés ski.
Dit reisje naar Oostenrijk beloofde iets heel anders, namelijk culinaire gerechten van sterrenchefs, activiteiten in de bergen (alles behalve skiën) en een strak blauwe lucht (die dagen zijn er in de winter ook dus dat moet in de zomer helemaal lukken dacht ik zo). Het leek me wel wat om Oostenrijk op een andere manier te leren kennen, dus zei ik snel JA tegen dit reisje naar de Culinaire Jacobsweg. Ook al wist ik eigenlijk niet helemaal wat ik er van verwachten moest.

In dit artikel vertel ik je alles over de Culinaire Jacobsweg, de sterren chefs die hier dit jaar aan mee doen en de overheerlijke gerechten. Volgende week deel ik de (vele) Snap Shots die ik tijdens de heerlijke trip maakte.

Culinaire Jacobsweg 10

De Culinaire Jacobsweg

Voor de zesde keer wordt deze zomer de Culinaire Jacobsweg georganiseerd. Dit is een initiatief om in de zomermaanden de (culinaire) gasten iets extra’s te bieden in de regio Paznauntal, Ischgl.

In de zomer kan er niet geskied worden, maar wel kunnen er vele verschillende hikes in de bergen gemaakt worden. Dit kun je doen door te wandelen, mountainbiken, e-biken of te klimmen (voor de echte avonturiers).Veel sportieve vakantiegangers komen hier op af, en je hoeft niet super sportief te zijn om de kunnen hiken. In de omgeving zijn ook hikes te vinden voor mensen die (net zoals ik) niet veel en vaak wandelen en zelfs nog nooit een hike hebben gedaan.

In de bergen zijn verschillende berghutten gevestigd waar vaak de ‘standaard’ Oostenrijkse gerechten (zoals Knödel en Kaiserschmarren) worden geserveerd. De culinaire Jacobsroute doet dat net even anders. Inspanning en natuur wordt gecombineerd met culinaire gerechten.
Om de beleving compleet te maken kun je nadat je een van de vier hikes hebt gemaakt genieten van culinaire gerechten, samengesteld door topchefs uit Europa.
Kijk, dat klonk mij als muziek in de oren. Eerst lekker wandelen en daarna (welverdiend) genieten van een heerlijke culinair verantwoorde maaltijd.

Culinaire Jacobsweg 12

In de regio Paznauntal kun je verschillende routes afleggen naar de vier deelnemende berghutten aan de Culinaire Jacobsweg. Met de dorpen Ischgl, Galtür, Kappl en See als vertrekpunt is er voor ieder wat wils, voor de beginnende hiker en de meer gevorderde avonturier.

In de 4 hutten worden namelijk gerechten van topchefs uit verschillende landen geserveerd. Ieder jaar wordt aan vier chefs gevraagd een gerecht te ontwikkelen voor deze route. Dit jaar is er helaas geen chef uit Nederland bij, maar Engeland, Duitsland, Italië en België (ook een beetje Nederland) zijn wel vertegenwoordigd.

Culinaire Jacobsweg 07

De gerechten die de chefs hebben ontwikkeld passen bij de regio en de inspanning die is geleverd voor men bij de hut arriveert. Daarbij was het ook belangrijk dat de gerechten in de berghutten klaargemaakt moeten kunnen worden. Vaak is er in de hut geen uitgebreide kookmogelijkheid aanwezig, de gerechten moeten op een simpel pitje te bereiden zijn. De prijs van de gerechten is ongeveer € 15,00.

Ik laat je zien welke gerechten dit seizoen verkrijgbaar zijn, welke chefs ze hebben samengesteld én in welke hutten de gerechten verkrijgbaar zijn.

Jamtal-Hut, Galtür

‘In bier gestoofd rundvlees met aardappelpuree en ui met verschillende texturen’

Culinaire Jacobsweg 08

In de Jamtal-Hut in Galtür wordt het gerecht van de Engelse Chef Russel Brown geserveerd. Restaurant Sienna, waar Russel samen met zijn vrouw de eigenaar van is, is kleinschalig opgezet en beschikt over slechts 15 stoelen. Sinds 2010 beschikt het restaurant over een Michelinster. Russel vindt het belangrijk dat het gerecht er goed uit ziet, maar smaak is nóg belangrijker. Als de smaak niet klopt, is het gerecht een complete teleurstelling. Daar sluit ik me helemaal bij aan, en ik kan je verklappen dat het qua smaak bij dit gerecht wel goed zit.

Van de vier gerechten is dit een van de zwaarste, waardoor het zeker na een inspanning (als je trek hebt in iets stevigs) zeer welkom is.
Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de wandelroute naar de Jamtal-Hut goed te doen is, ook voor de minder geoefende wandelaar (zoals ik). Al zit op het einde vlakbij de Jamtal-Hut wel een kleine klim in het parcours.

Ascher-Hut, See

‘Gebraden filet van bergforel met een kruidige salade, aardappelpuree, mosterd saus en gekonfijte rode biet’

Culinaire Jacobsweg 05

De Duitse Chef Dieter Muller heeft in zijn carrière vele onderscheidingen ontvangen, hij runt een eigen privé kookschool en zijn restaurant ‘Dieter Müller’is gevestigd op het cruiseschip de MS Europa. Daarbij beschikt dit restaurant inmiddels zelfs over drie Michelin sterren.

Dieter wilde niet dat het gerecht dat hij ontwikkelde te zwaar op de maag zou vallen omdat de gasten na de maaltijd te voet of per fiets weer naar beneden moeten. Dit is goed gelukt, het gerecht van is niet té zwaar maar vult wel goed. Én daarbij is het een plaatje om te zien.

Heidelberger-Hut, Ischgl

‘Tagliatelle met een ragout van kalfsvlees, Parmezaanse kaassaus en koffie poeder’

Culinaire Jacobsweg 06

Als je na een hike in de Heidelberger-Hut in Ischgl aankomt dan tref je op de kaart het gerecht van de Italiaan Alfio Ghezzi. Het restaurant van Alfio (Locanda Margon) behoort tot de honderd beste restaurants van Italië.

En zeg je Italië, dan zeg je pasta én Parmezaanse kaas. Twee ingrediënten die ook in het gerecht van de Italiaanse chef Alfio Ghezzi niet mogen ontbreken. De koffie zorgt voor een verrassende twist aan het gerecht. Zeker na een flinke ochtend wandelen of fietsen komt dit gerecht met tagliatelle goed van pas.

Niederelbe-Hut, Kappl

‘Spelt risotto met paznaun alpina kaas, spek, verse lokale kruiden, rode biet carpaccio gekookt in bier uit Wilderen, mosterd poeder van Kempen en honing van Niederhof’

Culinaire Jacobsweg 04

De Belgische chef die dit jaar mee doet is Giovanni Oosters. Zijn restaurant Vous Lé Vous in Hasselt heeft sinds kort (november 2013) een Michelinster. Hij kookt graag met regionale producten, liefst uit eigen moestuin. Het gerecht dat hij voor de Culinaire Jacobsweg heeft ontwikkeld is een combinatie van producten uit de regio van Ischgl en producten uit zijn eigen regio, het Belgische Limburg.

Omdat risotto last-minute bereid moet worden is er gekozen voor spelt risotto, hierdoor kan het gerecht gemakkelijker in de berghut worden gemaakt. De spek die Giovanni heeft gebruikt komt uit de regio van Ischgl, volgens hem is dit de beste spek en moet je dit zeker mee naar huis nemen na je bezoekje aan dit gebied.

Culinaire Jacobsweg 02

Foodie travel tip

Na dit reisje ben ik niet alleen fan van Oostenrijk in de winter, maar ook in de zomer. Want ook zonder sneeuw zijn de bergen ongelooflijk mooi én kun je je hier prima vermaken. Ik ben geen wandelaar, maar 1,5 uur wandelen naar een berghut bleek wel mijn ding te zijn. Zeker als je weet dat er daar boven, bij het eindpunt, een heerlijk culinair gerechtje op je staat te wachten.

Tot en met midden september zijn de gerechten van de top chefs in de berghutten nabij Ischgl verkrijgbaar. Als je in de buurt bent, of op zoek bent naar een (semi) actieve vakantie waarbij je lekker (culinair) wilt eten dit is echt een aanrader. Ga voor meer informatie naar de website, en kom volgende week zeker nog even langs om mijn snap shots van deze reis te bekijken!

4 Comments

 1. Farah - Food and other Friends 16 juli 2014 at 07:21

  Leukkkk!

  Ik ben dol op hiken/wandelen (helaas denkt mijn conditie daar anders over haha) en helemaal fantastisch om te eindigen met een sterren gerecht.

  Reply
  1. Brenda Kookt 17 juli 2014 at 15:02

   Ja, super leuk! Echt een mooie ervaring, zeker voor de actieve vakantievierders onder ons :)

   Reply
 2. Jennifer 16 juli 2014 at 12:28

  Wat een leuke ervaring!
  Ik krijg al water in mijn mond door naar de foto’s van gerechtjes te kijken.
  Ze zien er echt zo heerlijke en lekker uit.

  Ik kijk al uit naar de snap shots van volgende week.

  Reply
  1. Brenda Kookt 17 juli 2014 at 15:03

   Jaa die snap shots zijn ook heel erg leuk geworden, zou zo weer terug willen.
   Volgende week laat ik het je allemaal zien.

   Reply

Geef een reactie