Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Knapperige Zadencrackers

Knapperige crackers txt

Ik heb nooit gedacht dat ik zelf crackers zou maken, maar toch heb ik het gedaan. En als ik het kan, dan kun jij het ook.

De crackers maakte ik ‘uit nood’ omdat ik tijdens de detox geen normale crackers of brood kon eten. Omdat ik toch iets te knagen wilde hebben besloot ik na een tip van een vriendin (die deze crackers in bulken tegelijk maakte omdat ze zo lekker vindt) ook dit recept eens te maken.

Het recept komt uit het voedselzandloper kookboek van Pauline. De crackers zitten boordevol pitten en zaden, zijn gemakkelijk om te maken en dus ook aardig gezond. Er komt geen vetje of E-nummer aan te pas. Tijdens de detox at ik dit voornamelijk als toastje, maar ook als cracker zijn ze lekker om te eten.

Knapperige crackers 03

Knapperige Zadencrackers

Ingrediënten voor 10-14 crackers

  • 125 gram gebroken lijnzaad
  • 25 gram sesamzaad
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 50 gram pompoenpitten
  • 180 ml water
  • 1 tl zout

Bereiding:

Meng de zaden met zout in een kom en voeg het water toe. Laat dit een half uurtje staan.

Verwarm de oven voor op 180 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Na het half uur hebben de zaden en pitten het vocht opgenomen en is het mengsel een beslag. Verdeel het beslag over de bakplaat, spreid dit zo uit zodat er een rechthoeken plaat ontstaat. Leg hierover nog een vel bakpapier en druk het met een deegroller (of met je handen) goed aan.
Verwijder het bovenste vel bakpapier en bak de crackers 25 minuten in de oven. Snijd de crackers na het bakken in gelijke stukken en laat ze afkoelen.

Als je crackers niet droog genoeg zijn kun je ze na het snijden omkeren en zo nog even in de oven verwarmen. Hierdoor wordt de onderkant van de zadencrackers ook mooi droog en knapperig.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

55 Reacties

  1. Miranda 24 januari 2017 om 16:48

    Hoi hoi, ik ben nu bezig met kha en vroeg me af hoeveel eiwitten, vet en koolhydraten er in de crackers zitten. Enig idee??
    Thanks alvast!

    1. Brenda Kookt 25 januari 2017 om 07:37

      Hierbij kan ik je niet helpen, ik houd namelijk geen voedingswaardes bij.

    2. Anna 8 juni 2017 om 14:11

      Als je een recept aanmaakt in de app my fitness pall kun je de eiwit/vet en kht vinden. Ik haal 23 crackers uit het beslag dan is de voedingswaarde bij mij: 56 kcal,
      0,7 kht, 4,6 g vet, 2,3g eiwit per cracker.

  2. Nancy 28 maart 2017 om 14:55

    Hoeveel khoolydraten zitten in de crackers van de zaden?

    1. Brenda Kookt 28 maart 2017 om 15:08

      Met deze vraag kan ik je niet helpen, ik bereken namelijk geen koolhydraten en calorieën.

  3. Els de Jong 7 april 2017 om 16:07

    Wat een heerlijke crackers en gelijk goed gelukt! Beiden kanten 25 min in de oven gedaan. Eindelijk crackers zonder suiker zoals van de supermarkt!

  4. Lindsey 5 augustus 2017 om 11:31

    Hoi brenda ,

    Wat zijn de voedingswaarden van deze crackers ?

    Grts

  5. Corine 11 augustus 2017 om 23:17

    Ik eet koolhydraat vrij ivm mijn diabeet zijn.
    Kan je ook teveel aan zaden binnen krijgen.
    Is gebroken lijnzaad schadelijk

  6. Jo 24 september 2017 om 07:27

    De crackers zijn heerlijk en het recept is al heel oud , mijn schoonmoeder heeft een boek over artritis wat al jaren oud is en daar staat dit recept in .
    Echter 1 tip die theelepel zout is echt te veel. En maak het je zelf makkelijk en gebruik je mengsel meteen ipv een half uur te laten staan, je verwerkt het des te makkelijker en de kwaliteit is het zelfde

  7. Janneke 8 januari 2018 om 12:28

    Wat zou de voedingswaarde zijn per cracker? Eiwit, vet, koolhydraten etc?

  8. A 26 januari 2018 om 09:30

    Mis in je recept n zgn verbindend middel …ik maal daartoe n derde van zaden/pitten tot n meel en meng dat met de heke zaden/pitten en t water….je krijgt dan n goede stevige cracker…eigenlijk alle recepten doen zoiets of wat amandelmeel maar meesten met gemalen zaden/pitten…..zonder worden ze heel bros los van baktijd en oventemp. Tis n tip.

  9. Sylvia Koster 27 februari 2018 om 16:18

    Heerlijke crackers! Ik gebruik een kookring dan hoef ik ze niet meer te snijden en de deegroller is niet meer nodig omdat je met een lepel het mengsel kan aanduwen.

  10. Janneke 8 april 2018 om 22:08

    1 theelepel zout gebruikt, wel lekker hartig maar beetje te zout.. Ik heb een maatschepje gebruikt. Is ‘t altijd zo? Volgende keer een halve.. Wel lekker trouwens

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *