Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Snelle ovenschotel met preirolletjes

Ovenschotel preirolletjes txt

We trappen dit jaar af met een makkelijke maaltijd. Een snelle ovenschotel met preirolletjes. Mega easy. Simpel dus. En lekker. Van recepten als deze kunnen we er niet genoeg hebben. Een makkelijke maaltijd komt altijd van pas toch?

Deze schotel in geïnspireerd op deze schotel met sperziebonen die bij mij thuis nog steeds regelmatig op tafel staat als we makkelijk willen doen. En daarbij is het een variatie op mijn geliefde witlof met ham en kaas uit de oven (klik). Preirolletjes met ham en kaas zijn het geworden dus. Beetje aardappelpuree er bij en je hebt een heerlijke ovenschotel.

Makkelijk toch? Dit zet je na een dagje werken zo op tafel. Ook kun je de schotel voorbereiden en afgedekt in de koelkast bewaren. Denk er dan wel om dat de oventijd iets langer is.

Ovenschotel preirolletjes 02

Ovenschotel met preirolletjes

Bereidingstijd 25 minuten en 15 minuten baktijd

Ingrediënten voor 2 tot 3 personen:

  • 350 gram aardappelen
  • 1,5 eetlepel Franse mosterd
  • peper en zout
  • 20 gram roomboter
  • 2 preien
  • 6 plakjes ham
  • geraspte kaas naar smaak

Bereiding:

Schil de aardappelen en kook ze in ruim water gaar. Giet de aardappelen na het koken af maar bewaar het kookvocht.

Snijd het bovenste deel van de preien, verwijder eventueel de buitenste bladeren en snijd de preien in 6 gelijke stukken. Kook de prei 10 minuten in ruim water voor. Giet de prei hierna af en leg de rolletjes even rechtop in de pan zodat het overtollige vocht er uit kan lopen.

Vet een ovenschaal in en warm de oven voor op 200ºC.

Stamp de aardappelen fijn en meng hier de mosterd en roomboter door. Voeg ook een beetje van het warme kookvocht (ongeveer 100 ml) toe zodat de aardappelpuree mooi zacht wordt. Breng de puree op smaak met peper en zout. Verdeel de puree over de bodem van de ovenschaal.

Wikkel de preirolletjes in ham en leg ze naast elkaar op de laag aardappelpuree. Bestrooi met geraspte kaas.

Verwarm de ovenschotel met preirolletjes 15 – 20 minuten in de oven.

Tip: je kunt de preirolletjes ook vervangen door witlof :)

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

23 Reacties

  1. Stefanie 5 januari 2015 om 14:54

    Jammie! Ik zag je foto en moest direct denken aan witlof met ham en kaas uit de oven. En preistamppot wat mijn moeder altijd maakte als ik thuis kwam van vakantie of kamp. Stiekem nog steeds mijn lievelingskostje.

    1. Brenda Kookt 5 januari 2015 om 19:55

      Oei, nou dan moet je hem zeker maken Stefanie. Hoop dat hij in de buurt van je lievelingskostje komt!

      1. Stefanie 6 januari 2015 om 11:32

        Durf best de proef op de som te nemen ;-)

        1. Brenda Kookt 6 januari 2015 om 11:35

          Proberen kan altijd! Maar ik vermoed dat dit wel in de smaak gaat vallen bij jou.. :)

  2. Jolene 5 januari 2015 om 19:23

    Jammie! Deze gaan wij van de week eten denk ik zomaar.

  3. Mariëlle 5 januari 2015 om 22:02

    Wat een leuke variatie op de witlof met ham en kaas. Ziet er heerlijk uit. Ikzelf maak altijd aardappelpuree met lekker wat melk, dat maakt het lekker smeuïg. Ook strooi ik er wat nootmuskaat door voor een extra ‘bite’.

    1. Brenda Kookt 5 januari 2015 om 22:04

      Ja, je kunt ook warme melk gebruiken hoor. Ik vind het altijd een gedoe om weer melk te moeten opwarmen terwijl je al warm kookvocht hebt waar je niets voor hoeft te doen. De roomboter maakt het ook lekker smeuïg.

      1. Mariëlle 6 januari 2015 om 08:57

        Ik hou zelf niet van boter door de puree, vandaar de melk ;) De melk hoeft niet perse warm te zijn hoor als het gerecht toch nog in de oven moet.

  4. Corinne 5 januari 2015 om 22:54

    ik ben niet echt een prei-fan maar dit ziet er toch best wel heel lekker uit. Misschien toch maar eens proberen…..

  5. Anja 6 januari 2015 om 23:34

    Vervang de aardappels door geruld gehakt en je hebt een Kh arme schotel ;-)) lijkt me heerlijk. Ga het zeker proberen

  6. Pieter 12 januari 2016 om 14:10

    Ziet er heerlijk uit, ik heb vaak een soort gelijke schotel gemaakt maar dan met witlof in plaats van prei. Ga deze binnenkort maar eens uit proberen!

  7. Esther van Gorp 14 maart 2016 om 12:34

    Ik maak regelmatig een variant hierop: bechamel/kaassaus erop. Aardappels of aardappelpuree er apart bij. Heerlijk, een recept uit mijn jeugd. Eigenlijk een variant op de klassieke witlofschotel. Een slimme zet van mijn moeder om mij prei te laten eten. Volgens mij vinden kinderen prei vaak niet zo lekker.

  8. Henk 25 september 2017 om 14:41

    Het was erg lekker

  9. Liva 12 november 2017 om 00:16

    Als ik witloof met ham en kaassaus maak staat er altijd water in mijn ovenschotel. Hoe kan ik dit vermijden?
    Ik brasseer het witloof en maak het zeer zacht, er zit dan veel vocht in.
    Hebben jullie een oplossing hiervoor?
    Wie kan helpen?
    Bedankt.

    1. Brenda Kookt 13 november 2017 om 06:05

      Kook je de witlof voor? Zorg er dan voor dat ze goed uitgelekt zijn, en eventueel kun je er dan wat vocht uitknijpen. Zo voorkom je een laagje water in de ovenschotel.

  10. Anne 24 januari 2018 om 16:34

    Gisterenavond deze geprobeerd, en wat was dát lekker! Wauw!! Volgende ronde iets minder zout en mosterd en hij is perfect! Lang gezocht naar een lekker recept met prei, maar dit is hem dan:-)!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *