Ga naar de inhoud

Hartige spiraaltaart met wortel en courgette

Sommige gerechten staan heel erg lang op mijn to cook-lijstje voor ik het maak. Een spiraaltaart is er daar een van. Ik maak regelmatig hartige taarten, maar de spiraaltaart was er nog niet van gekomen. Waarom het zo lang heeft geduurd dat weet ik niet. Wat ik wel weet is...
30 minuten Voorbereidingstijd
50 minuten Bereidingstijd
Delen op

Hartige spiraaltaart met wortel en courgette

Sommige gerechten staan heel erg lang op mijn to cook-lijstje voor ik het maak. Een spiraaltaart is er daar een van. Ik maak regelmatig hartige taarten, maar de spiraaltaart was er nog niet van gekomen. Waarom het zo lang heeft geduurd dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat het eindelijk zo is gekomen. Het is gebeurd, de spiraaltaart heb ik af kunnen strepen. En ik heb het zelfs voor jullie op film gezet! Een lekker recept dat er ook nog eens heel mooi uitziet.

Spiraaltaart txt

Hartige spiraaltaart

Nadat ik de spiraaltaart de laatste tijd meerdere keren tegenkwam op Pinterest en Twitter besloot ik dat ik me er aan moest wagen. Het ziet er spectaculair en misschien zelfs een beetje ingewikkeld uit, maar dat valt ontzettend mee. In dit filmpje laat ik je zien hoe je deze lekkere taart boordevol groente maakt.

Zo maak je deze taart met wortel en courgette

Klik hier als je het filmpje niet kunt zien, en vergeet je niet te abonneren op mijn YouTube-kanaal! Zo kun je mijn filmpjes als eerste bekijken.

Spiraaltaart 02

Spiraaltaart met wortel en courgette

Deze spiraaltaart met wortel en courgette is zo lekker en simpel om te maken. Je schaaft de wortel en courgette in hele dunne slierten. Dat maakt dat je de taart straks mooi kunt opmaken. Om ervoor te zorgen dat de courgette niet te vochtig wordt tijdens het bakken kun je de slierten courgette even zouten en uit laten lekker op keukenpapier. Dep de slierten hierna droog en verwerk ze in het recept. 

Om die mooie spiraal te krijgen leg je de plakjes wortel en courgette van buiten naar binnen. Wissel ze af, zodat je een mooi rondje in de taart krijgt. Na een rondje wortel volgt dus een rondje courgette. Giet vervolgens het eimengsel tussen de groenten en bak af. Smullen!

 

Ingrediënten

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze hartige spiraaltaart met wortel en courgette

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 50 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200ºC en vet een ovenschaal of springvorm in.
2
Stap 2
Schaaf of snijd de wortel en de courgette in dunne plakken. Leg de plakjes taartdeeg op elkaar en rol dit met een deegroller uit zodat het in de ovenschaal of springvorm past. Beleg de vorm met het deeg.
3
Stap 3
Maak de spiraaltaart door van buiten naar binnen de slierten groenten te verdelen. Dit is het mooiste als je het om en om doet. Na een rondje wortel een rondje courgette, wortel etc.
4
Stap 4
Maak het beslag door de eieren te mengen met bloem en melk of kookroom. Breng dit op smaak met peper en zout, roer ook de tijmblaadjes en uitgeperste knoflook er door. Meng eventueel de geraspte kaas door het beslag. Giet het beslag over de spiraaltaart. Verdeel het beslag en stop het er eventueel een beetje tussen de slierten groenten.
5
Stap 5
Bak de spiraaltaart 40 minuten in de oven tot het vocht is gestold (als dit na 40 minuten niet het geval is verwarm de taart dan 10 tot 15 minuten langer). Als de taart te bruin wordt bekleed hem dan met aluminiumfolie.
6
Stap 6
Tip: om ervoor te zorgen dat de courgette niet te vochtig wordt tijdens het bakken kun je de slierten courgette even zouten en uit laten lekker op keukenpapier. Dep de slierten hierna droog en verwerk ze in het recept.
Bekijk ook andere recepten
Eton mess met lemoncurd
Caesar salad recept
Bladerdeegnestjes met Nutella
Naan met hoemoes, falafel en groente groenten

19 reacties

Betty

Dank je wel voor het filmpje. Ik zag gisteren voor het eerst jouw spiraaltaart en heb deze vandaag gemaakt. Veel werk maar met prachtig en lekker resultaat!

Laat een bericht achter

Elly

Hoi Brenda , Kom ik me toch een leuk re sept tegen .maar tegelijk dacht ik wortel is nogal " stevig hoeft deze niet eerst iets voor gekookt te worden ? Ik ga zeker re sept uit proberen . groetjes en tot wie weet later Elly

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Omdat de wortel dungesneden wordt hoeft deze niet voorgekookt te worden. Na het bakken heeft de wortel nog wel een bite. Als je liever hele zachte wortel hebt kun je hem kort voorkoken. Niet te lang anders valt het uit elkaar en kun je er geen mooie slierten van maken.

eefke

hoi hoi, ik vind dit een erg leuk recept nu had ik alleen een vraag...voor hoeveel personen is dit ongeveer?

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Ongeveer voor 4 personen als hoofdgerecht, lekker met een salade er bij

Vanessa

Het is minder werk dan ik dacht en wat een leuke taart om te maken. De 'oehs' en 'aahs' waren niet te tellen. Tevreden gasten, hehe. Had bij een springvorm van 24cm een ei en een scheutje kookroom extra gedaan (en extra kruiden uiteraard). Het was een succes! De kaas heb ik eroverheen gestrooid, dus niet door het mengsel.

Laat een bericht achter

R.Slot

Hallo Brenda, ik heb al een aantal recepten gemaakt van jou en ik moet zeggen dat tot nu toe alles een succes was! Vandaag gaan we je spiraal taart maken!ik kijk graag op je site en neem er graag recepten vanaf! Wat ik alleen nog graag zou zien, als dat mogelijk is, dat je je recept met klein fotootje op één pagina zet, ik print nu steeds 1pagina tekst die er eigenlijk niet toe doet en 2 pagina's met kanjers van fotoos en dan nog het recept zelf! Ik kan op m'n i- pad geen instelling voor pagina's instellen, dus print ik steeds 4vellen met erg grote foto's! Verder alle lof voor je wat je doet! Leuk nu op lokatie! Groetjes ria.

Laat een bericht achter

Vanessa

Hoi Ria. Ik plak de eerste foto met de ingredienten en de beschrijving meestal in een word-document. Zo past het op 1 pagina en in mijn receptenordner. :-)

joke

Ziet er mooi uit, maar welke maat vorm heb je gebruikt voor deze spiraaltaart

Laat een bericht achter

Eef

Ziet er heerlijk uit! Ik ben alleen wel heel benieuwd of je bodem op deze manier ook goed gaar is geworden? De schotel is wel echt een plaatje om te zien :)!

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dank je wel Eef :) Uiteindelijk heb ik de taart er inderdaad 55 minuten in gehad, de bodem was hierna goed gaar. Het scheelt misschien ook dat ik in dit recept maar 2 eieren gebruik. In andere hartige taarten gaan er soms wel 4. De courgette kun je eventueel nog zouten en laten uitlekken van te voren zodat hij tijdens het bakken minder vochtig wordt.

Andrea - 4pure

Naast dat hij mij erg lekker lijkt, ziet hij er ook heel mooi uit!

Laat een bericht achter

Sharona

Dit ga ik zéker proberen. Ziet er erg leuk en lekker uit! Kan je ook eerst de bodem blind bakken? Dan wordt de kans op een zompige taart wat minder denk ik, vanwege alle groente. Als ik quiche maak en ik bak de bodem niet voor, wordt ie vaak niet gaar.

Laat een bericht achter

Brenda Kookt

Dat kan zeker. Gek genoeg heb ik dat nog nooit gedaan met een hartige taart, misschien moet ik dat eens proberen. Met een springvorm of andere aluminiumvorm zal de bodem sneller gaar zijn dan een ovenschaal zoals ik heb gebruikt.

Emily van Kampen

Wat grappig! Zo'n groententaart staat ook al een hele tijd op mijn to make lijst! Ik heb zelf ook een aantal recepten via Pinterest opgeslagen, omdat het me zo origineel leek! Erg lullig!

Laat een bericht achter

Emily van Kampen

Aah! Ik bedoel geen 'lullig' in de vorige post, maar vullend. Stomme autocorrectie

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op