Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

3x een warm bordje havermout

Havermout recept 04

Sinds ik eind november bij Vinnies een bordje havermout kreeg voorgeschoteld ben ik weer helemaal into de havermout ontbijtjes. Soms vind ik het heerlijk om juist iets warms te eten ‘s ochtends vroeg. Even iets anders dan een schaaltje yoghurt met granola of een snelle boterham met (pinda)kaas.

Een bordje pap met alleen havermout en melk vind ik een beetje saai. En eerlijk gezegd niet zo lekker. Daarom voeg ik het liefst extra ingrediënten toe om het lekker te maken. Ik maak er een feestje van!

Bij deze deel ik mijn drie favoriete havermoutontbijtjes. Drie toppers van een havermout variatie.

En ik ben heel erg benieuwd hoe jij je havermout het liefste eet. Wie weet brengt mij dat ook weer op ideetjes :) 

Havermout recept 03

Havermout met appel en rozijntjes

Havermout met appel is heerlijke combinatie. Het is net een appeltaart! Op werkdagen verwarm ik de appel meestal mee in de havermout maar soms is het lekkerder (en mooier) om de appeltjes apart te verwarmen.

Ingrediënten voor 1 portie:

  • 200 ml melk
  • 50 gram haver (ongeveer 4 eetlepels)
  • 1 appel
  • halve theelepel kaneel
  • 1 eetlepel rozijntjes

Bereiding:

Schil de appel en snijd het in partjes. Bestrooi de partjes appel met kaneel en verwarm ze in een pannetje zodat ze mooi zacht worden. Breng de melk in een ander pannetje aan de kook. Voeg de haver er bij en laat dit op zacht vuur 1-2 minuten koken. Haal de havermout pap van het vuur, verdeel het over een schaaltje en top af met partjes appel en rozijntjes.

Havermout recept 02

Havermout met stoofpeer

Dit is de simpelste variant van mijn havermout ontbijtjes, maar wel een hele lekkere. Bewaar (restjes) stoofpeertjes in de koelkast zodat je ze samen met de havermout kunt opeten. Ook lekker om wat ‘ sap’  van de stoofpeertjes te gebruiken

Ingrediënten voor 1 portie:

  • 200 ml melk
  • 50 gram haver (ongeveer 4 eetlepels)
  • 1 stoofpeer (of 2 halve)
  • 1 eetlepel sap van de stoofperen
  • snuf kaneel

Bereiding:

Breng de melk in een pannetje aan de kook. Voeg de haver en kaneel er bij en laat dit op zacht vuur 1-2 minuten koken. Haal de havermout pap van het vuur en verdeel het over een schaaltje of bord. Meng de stoofperen en het sap door de havermout.

Eventueel kun je de stoofpeertjes ook eerst even opwarmen.

Havermout recept 01
Havermout met gekarameliseerde banaan en chocolade

Bij Vinnies at ik voor het eerst havermout met gekarameliseerde banaan. Oh boy wat was dat lekker zeg! Het weekend er op heb ik het meteen nagekookt. Inmiddels is dit mijn havermout verwenontbijtje. Lekker in het weekend of op een dag waarop ik mezelf een beetje extra mag verwennen.

Ontbijt jij de komende week ook met dit lekkertje?

Ingrediënten voor 1 portie:

  • 200 ml melk
  • 50 gram haver (ongeveer 4 eetlepels)
  • halve banaan
  • 2 theelepels rietsuiker
  • 2 blokjes pure chocolade
  • 2-3 walnootjes

Bereiding:

Halveer de banaan over de lengte en bak het aan beide kanten aan in een koekenpan. Bestrooi de banaan met rietsuiker en bak het aan beide kanten nog even aan. Breng de melk in een pannetje aan de kook. Voeg de haver er bij en laat dit op zacht vuur 1-2 minuten koken. Haal de havermout pap van het vuur, verdeel het over een schaaltje. Leg de gekaremeliseerde banaan in het midden van de pap en bestrooi met gehakte chocolade en walnoot.

En? Welke combinatie is jouw favoriete havermout ontbijtje?

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

18 Reacties

  1. kelly 15 januari 2015 om 08:06

    Mijn versie is heel simpel, maar vind het de lekkerste variant. De havermoutpap met een vanillestokje koken, kaneel , walnoten en cranberrys erdoor..en klinkt heel vreemd, maar roer er als laatste nog een lepeltje appelstroop door… Smullen!!
    Gelijk trek in!!!!

    1. Brenda Kookt 15 januari 2015 om 09:08

      Bedankt voor de tip Kelly :) Toen ik je reactie net las moest ik nog ontbijten. Dus ik heb jouw versie meteen gemaakt! Ik heb verse cranberry’s toegevoegd en nog een half appeltje. Vooral de appelstroop door de ‘pap’ vond ik heerlijk! Vanille proefde ik daardoor niet zo terug denk ik.

      1. kelly 15 januari 2015 om 10:18

        Wat leuk!!! En ik gebruik altijd gedroogde cranberrys! Ik kan nergens verse vinden in de supermarkten. En ik proef de vanilla wel altijd vrij goed, maar ligt denk ook aan welke soort producten je weer gebruikt met de andere ingredienten!

  2. Merle 15 januari 2015 om 08:39

    Lekker bren! Havermout met amandelmelk en verwarmde bosvruchten, mmm :-)

    1. Brenda Kookt 15 januari 2015 om 14:31

      Klinkt ook goed Mer! Al zijn bosvruchten soms wel een beetje zuur. Zal proberen er dan geen suiker bij te doen ;)

  3. Jennifer 15 januari 2015 om 08:48

    Ik heb nog nooit havermout gegeten maar nu ik dit artikel lees wil ik het wel eens proberen :) Ze zien er alle drie top uit maar als ik moet kiezen zou ik de Havermout met gekarameliseerde banaan en chocolade uittesten.

  4. Patricia 15 januari 2015 om 11:20

    ivm darmklachten ben ik even heel voorzichtig met fruit icm andere voeding (en gedroogd fruit mag even helemaal niet), maar ik maak mijn havermoutpap met amandelmelk, havermout, flink wat kaneel, stevia, een kl chiazaad en dan top ik m af met wat walnoten en agave of ahornsiroop.
    En eigenlijk zit ik daar zo vol van (1 lt melk, 90 gr havermout (de halm, moet zeker 10 koken dus ws verdampt er heel wat melk en daar eet ik 3 dgn van) dat een extra appel of banaan me nu nog een beetje teveel van het geode lijkt…

    1. Brenda Kookt 15 januari 2015 om 14:33

      Wat handig dat je het meteen voor 3 dagen maakt. Verwarm je het dan daarvoor nog even op? Of eet je het dag 2 en 3 koud?

  5. Marloes 15 januari 2015 om 11:52

    Mmm, havermout! Appel + rozijntjes is ook één van mijn favorieten! Met banaan en dadels is ook een goede combinatie en ik ben ook erg fan van een meer hartige variant met vijgen, fêta en geroosterde pijnboompitjes! :)

  6. Sarah 15 januari 2015 om 12:22

    Ziet er lekker uit. Ik denk dat ik maar vaker aan de havermout moet haha

  7. Sanne 15 januari 2015 om 13:32

    Die met banaan klinkt goed! Havermout met appel, noten en kaneel is ook erg lekker:)

  8. Anja 15 januari 2015 om 13:42

    Heerlijke winter havermout recepten! ‘s Zomers eet ik vaak havermoutpap met zomerfruit, zoals aardbeien, blauwe bessen, frambozen en bramen gezoet met honing. Ook lekker is havermoutpap met nectarines, rozijnen, walnoten en honing.

  9. Agnes de Groot 15 januari 2015 om 14:46

    Omdat ik geen fruit in huis had en wel havermouth op een andere manier wilde eten, heb ik stukjes gesneden tutte trutti mee gekookt. Daarna nog `n lepel keukenstroop. Dit smaakte heerlijk. Ga het zeker nog `n keer volgens jou recept, met banaan maken.

  10. Birte 19 januari 2015 om 16:05

    Havermout met stukjes peer, kokosrasp en een handje gemengde noten. Mmm heerlijk! Ik verwarm de peer eerst en doe daarna de rest erbij met wat water, het sap van de peer maakt de pap lekker zoet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *