Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Kooktips #6

Kooktips

Handigheidjes in de keuken.. die komen altijd van pas toch? Het is alweer een tijdje geleden dat ik een artikel met kooktips heb geplaatst. Daarom is het de hoogste tijd om weer een paar kooktips op Brenda Kookt te delen. Tips die het koken een beetje gemakkelijker maken.

Avocado

Als je een avocado koopt wil je een avocado die rijp is, maar niet té rijp. Check of een avocado goed is door het pitje er af te halen. Is het vruchtvlees onder het pitje bruin? Dan is je avocado overrijp en waarschijnlijk bruin van binnen. Als het vruchtvlees onder het pitje mooi groen is dan is je avocado perfect qua rijpheid.

Ui snijden

Ui snijden

Heb je last van tranende oven tijdens het snijden van ui? Zorg er voordat je ui snijdt met een vochtig mes. Hou je mes even onder de kraan voordat je gaat snijden. Hierdoor tranen je ogen niet tijdens het snijden van de ui. Meer tips voor het snijden van ui? Lees dan dit artikel dat ik erover schreef.

Ei-dooier scheiden

Het scheiden van een eidooier kan soms lastig zijn. Door de dooier met een flesje op te zuigen kan het niet mis gaan.

Breek een ei in een kommetje. Pak een klein flesje (bijvoorbeeld van een flesje water) en knijp er een beetje in. Zet het flesje op de dooier en stop dan met knijpen in het flesje. Hierdoor wordt de dooier opgezogen en heb je het gescheiden van het eiwit.

Bananen niet bruin

Wil je plakjes banaan bijvoorbeeld verwerken in een (vruchten)salade of bowl? Leg de plakjes na het snijden even in de citroensap of sinaasappelsap. Hierdoor wordt het niet bruin en behoudt het de gele kleur.

 

boter in pan

Boter in pan

Deze tip heb ik opgedaan toen ik Crepes mocht bakken bij de crepperie (bekijk hier het filmpje). Soms heb je een klein beetje boter nodig in bijvoorbeeld een koekenpan (bijvoorbeeld tijdens het bakken van pannenkoeken). In plaats van kleine blokjes boter snijden gebruik je een kwastje. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is en haal het bakkwastje even over de boter en vervolgens door de pan. Hierdoor krijg je een klein beetje boter in de pan. Precies genoeg!

Handige tools

Keukenhulpjes kun je voor veel meer gebruiken dan de bedoeling is. Wist je bijvoorbeeld dat je met een eisnijder ook champignons kunt snijden? En dat een kaasschaaf ook van pas komt bij het schillen van bijvoorbeeld een komkommer? Knoflook kun je persen, maar je kunt het ook raspen. Met een fijne rasp.

 Voorkom overkoken

Een tip die ik afgelopen week op internet tegenkwam en die bij mij van pas komt: voorkom het overkoken van aardappelen, pasta en rijst door een klontje boter of scheutje olie aan het water toe te voegen. Deze ga ik zeker gebruiken als ik de komende dagen ga koken, bij mij kookt er regelmatig iets over doordat ik even niet oplet ;)

 

Welke tip komt van pas en ga jij toepassen?

Heb je een leuke (en handige!) kooktip die niet in deze rubriek mag ontbreken? Mail naar info@brendakookt.nl en wie weet zie je jouw tip (met vermelding van je naam) in deze rubriek verschijnen!

Meer tips en handigheidjes voor in de keuken? Lees ook de eerdere edities van deze rubriek:

———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

10 Reacties

 1. Emily van Kampen 3 juni 2015 om 08:24

  Handige tips allemaal! Ik las afgelopen week ook dat een houten pollepel over een pan leggen ook overkoken voorkomt, maar ik heb geen idee of dit ook werkt. Een beetje olie er bij werkt in ieder geval wel :)

  1. Brenda Kookt 3 juni 2015 om 12:06

   De pollepel ga ik ook proberen. Het is echt bizar hoe vaak het bij mij (bijna) overkookt omdat ik even niet oplet.

  2. Danique 3 juni 2015 om 12:28

   Afgelopen weekend zag ik dit Jamie Oliver op tv doen. Maar zelf nog niet geprobeerd!

   1. Laura 3 juni 2015 om 22:53

    De tip met de houten pollepel werkt perfect! Ik doe het altijd met het koken van aardappelen, rijst, pasta etc.

 2. heike 3 juni 2015 om 11:10

  Goedemorgen Brenda.

  Dankjewel voor je tips en dat is zeker altijd welkom.

  En altijd leuk je berichtjes te lezen via mail , ben er altijd nieuwsgierig na van wat je de volgende dag weer te vertellen hebt.

  Daarom ga maar lekker door daarmee.

  Groetjes Heike.

  1. Brenda Kookt 3 juni 2015 om 12:07

   Wat leuk dat je een reactie achterlaat Heike, dan gaan we lekker door! :)

 3. Marja 3 juni 2015 om 19:42

  Ik kende alle tips, op die van de avocado na! Dus bedankt voor deze tip! Voor mij geen ( te ) bruine avocado’s meer van nu af aan.
  Bedankt en tot een volgende keer.
  Groetjes, Marja. :-D

 4. Tineke 4 juni 2015 om 07:45

  Uien snijden doe ik altijd op een klein plankje op het fornuis met de afzuigkap aan. Dan heb ik nergens last van. Maar jouw tip ga ik ook proberen. Met contactlenzen in heb je ook bijna geen last, maar nu ik weer een bril draag moet ik deze trucjes weer toepassen, haha!

 5. armin andres 9 augustus 2016 om 14:09

  Erg handige tips Brenda. Dat met die pollepel ga ik zeker uitproberen. Ben zoooo blij met je site. Kook sinds enkele maanden uitsluitend van jouw site. Daarvoor alleen aardappels, groente en eenvoudig vlees opgezet. Mijn vrouw is dan ook superblij met me. Zeker weer van Brenda, reageert ze vaak. Bedankt!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *