Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Citroencake van Starbucks

Recept Citroencake

Het is tijd voor cake, een heerlijke citroencake a la Starbucks. Of eigenlijk a la Baked Louies.

Dit is geen nieuw recept, ik heb het namelijk niet zelf ontwikkeld. Vorig weekend bedacht ik me dat ik voor een dagje varen met vrienden iets met citroen wilde bakken. Een cake ofzo. Ik googelde citroencake en toen kwam dit recept als een van de eerste naar boven. Dé citroencake van Starbucks. Dat klonk té goed dus moest ik het maken.

Ik ben geen koffielover en kom niet vaak bij Starbucks. Maar als ik er kom dan ga ik dus niet voor de koffie maar voor de lekkere snacks en de warme choco met slagroom. Denk aan muffins, carrotcake en de befaamde citroencake. Maar de citroencake kun je vanaf nu ook zelf maken, de homebaked variant is een toppertje.

De citroencake is zoo lekker dat hij niet mag ontbreken op Brenda Kookt. Ik ben niet de enige die er zo over denkt want Maris en Pauline hebben het recept inmiddels ook op hun blog geplaatst. Dus deel ik hem nog een keer, voor iedereen die nog niet bekend is met deze heerlijke frisse citroencake.Wanneer zet jij hem op tafel?

Het recept heb ik iets aangepast, ik had namelijk geen natriumcarbonaat meer in huis. Ik heb dit vervangen door bakpoeder.

Citroencake starbucks

Citroencake van Starbucks

Bereidingstijd 20 minuten, 45 minuten baktijd, tijd om af te koelen en 10 minuten om het af te werken

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • een snuf zout
  • 3 eieren
  • 220 gram kristalsuiker
  • 40 gram boter op kamertemperatuur
  • 1 theelepel citroenextract (of citroen essense)
  • 75 ml citroensap (sap van 2 citroenen)
  • 130 ml plantaardige olie (bijv olijfolie)

Voor het glazuur:

  • 140 gram poedersuiker
  • 2 a 3 eetlepels melk
  • enkele druppels citroenextract

Extra benodigd: een bakvorm met de afmeting van 22×12 cm

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet de cakevorm in met boter en bestuif met bloem.

Zeef de bloem met de bakpoeder en zout boven een grote kom. Mix in een andere kom de natte ingrediënten: de eieren met de suiker, boter, citroenextract, citroensap en de olie.Voeg de natte ingrediënten bij de droge ingredienten en meng tot een glad beslag. Verdeel het beslag in de bakvorm en bak de cake 45 minuten in de oven.

Laat de cake na het bakken in de bakvorm op een rooster afkoelen.

Maak ondertussen het glazuur: meng de poedersuiker met de melk en het citroenextract. Stort de afgekoelde cake uit de bakvorm op een vel bakpapier (en eventueel een rooster) en giet het glazuur er overheen.

Tips:

  • Plaats de cake nadat je het glazuur er over hebt gegoten in de koelkast zodat het glazuur kan harden. Na ongeveer een uur is het hard geworden.
  • De cake kun je in de koelkast ongeveer 3 dagen bewaren.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin.
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

46 Reacties

  1. lonneke 14 augustus 2015 om 12:06

    Oh dit klinkt echt ontzettend lekker!

  2. Manon Romate 14 augustus 2015 om 14:25

    ziet er lekker uit.. maakt het nog uit welke plantaardige olie? zou het met lijnzaadolie kunnen ?

    1. Brenda Kookt 15 augustus 2015 om 16:21

      Ik heb zelf olijfolie gebruikt, met lijnzaadolie moet het ook lukken. Zorg ervoor dat er geen bijsmaak aan de olie zit, gebruik bijvoorbeeld geen sesamolie.

      1. Tamara 21 augustus 2015 om 13:01

        Zou je ook slaolie kunnen gebruiken?

        1. Brenda Kookt 21 augustus 2015 om 13:22

          Met slaolie heb ik persoonlijk geen ervaring. Maar als het een neutrale olie waar je ook mee kunt bakken dan kan het.

  3. Fatiha 14 augustus 2015 om 14:48

    Morgen op visite en ik ga deze cake straks meteen eens uitproberen! Ik ben dol op citroen-cake!

  4. Laura 14 augustus 2015 om 15:52

    Deze moet ik maken! Toen ik in NYC woonde kocht ik deze (iets te) vaak en ik vond hem heerlijk.

  5. Petra 15 augustus 2015 om 15:41

    Kan ik voor het glazuur ook citroensap nemen ipv melk? Cake staat al in de oven. Zin in. Grtjs.

    1. Brenda Kookt 15 augustus 2015 om 16:19

      Hoi Petra, dat wordt smullen straks! In plaats van melk kun je dan beter een beetje water nemen. Met citroensap wordt het té citroenig ben ik bang, in het glazuur gaat namelijk ook nog citroenextract.
      Als je geen melk toevoegt wordt het glazuur iets minder wit van kleur.
      Eet smakelijk zo :)

  6. Terry 15 augustus 2015 om 22:17

    Vandaag deze citroencake gemaakt en hij is echt geweldig lekker. Een blijvertje!!

  7. zaineb 16 augustus 2015 om 13:14

    Hai Brenda!

    Ik ben helemaal gek op je recepten!
    Een vraagje over de cake, moet je per c de citroenextract gebruiken?
    Of kan je in plaats daarvan iets meer citroensap toevoegen ?

  8. Sincerely Lara 19 augustus 2015 om 13:51

    Ik werd zo enthousiast toen ik de titel zag! Hij ziet er ook zo lekker “moist” uit. Als ik vanavond tijd heb ga ik hem proberen te maken.

  9. Elly 2 september 2015 om 18:46

    Hoi Brena, ik wil zo de citroen cake gaan bakken. Nu heb ik wel een vraagje. Er staat in het recept citroenextract of citroenessence in de winkel zie ik alleen maar citroen aroma. Kan ik dat ook gebruiken en anders waar zijn de andere te koop?
    Voor zo ver bedankt.

    Groeten Elly

    1. Brenda Kookt 2 september 2015 om 19:28

      Hi Elly, essense is hetzelfde als de aroma. Deze kun je beide gebruiken. Succes, en eet smakelijk. Het water loopt me alweer in de mond als ik aan deze heerlijke cake denk :)

  10. Monique Ketting 11 september 2015 om 21:47

    Hoi Brenda,
    Heerlijk de cake! Ik wil ze ook een keer bakken als cupcakes, hoe lang moeten ze dan de oven in, en welke temp. kan ik dan aanhouden?

    1. Brenda Kookt 12 september 2015 om 08:34

      Dat lijkt me ook een lekker idee Monique. Ik zou ze dan 25 tot 30 minuten verwarmen in de oven en daarna even checken of ze goed zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *