Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Citroencake van Starbucks

Recept Citroencake

Het is tijd voor cake, een heerlijke citroencake a la Starbucks. Of eigenlijk a la Baked Louies.

Dit is geen nieuw recept, ik heb het namelijk niet zelf ontwikkeld. Vorig weekend bedacht ik me dat ik voor een dagje varen met vrienden iets met citroen wilde bakken. Een cake ofzo. Ik googelde citroencake en toen kwam dit recept als een van de eerste naar boven. Dé citroencake van Starbucks. Dat klonk té goed dus moest ik het maken.

Ik ben geen koffielover en kom niet vaak bij Starbucks. Maar als ik er kom dan ga ik dus niet voor de koffie maar voor de lekkere snacks en de warme choco met slagroom. Denk aan muffins, carrotcake en de befaamde citroencake. Maar de citroencake kun je vanaf nu ook zelf maken, de homebaked variant is een toppertje.

De citroencake is zoo lekker dat hij niet mag ontbreken op Brenda Kookt. Ik ben niet de enige die er zo over denkt want Maris en Pauline hebben het recept inmiddels ook op hun blog geplaatst. Dus deel ik hem nog een keer, voor iedereen die nog niet bekend is met deze heerlijke frisse citroencake.Wanneer zet jij hem op tafel?

Het recept heb ik iets aangepast, ik had namelijk geen natriumcarbonaat meer in huis. Ik heb dit vervangen door bakpoeder.

Citroencake starbucks

Citroencake van Starbucks

Bereidingstijd 20 minuten, 45 minuten baktijd, tijd om af te koelen en 10 minuten om het af te werken

Ingrediënten

  • 200 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • een snuf zout
  • 3 eieren
  • 220 gram kristalsuiker
  • 40 gram boter op kamertemperatuur
  • 1 theelepel citroenextract (of citroen essense)
  • 75 ml citroensap (sap van 2 citroenen)
  • 130 ml plantaardige olie (bijv olijfolie)

Voor het glazuur:

  • 140 gram poedersuiker
  • 2 a 3 eetlepels melk
  • enkele druppels citroenextract

Extra benodigd: een bakvorm met de afmeting van 22×12 cm

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet de cakevorm in met boter en bestuif met bloem.

Zeef de bloem met de bakpoeder en zout boven een grote kom. Mix in een andere kom de natte ingrediënten: de eieren met de suiker, boter, citroenextract, citroensap en de olie.Voeg de natte ingrediënten bij de droge ingredienten en meng tot een glad beslag. Verdeel het beslag in de bakvorm en bak de cake 45 minuten in de oven.

Laat de cake na het bakken in de bakvorm op een rooster afkoelen.

Maak ondertussen het glazuur: meng de poedersuiker met de melk en het citroenextract. Stort de afgekoelde cake uit de bakvorm op een vel bakpapier (en eventueel een rooster) en giet het glazuur er overheen.

Tips:

  • Plaats de cake nadat je het glazuur er over hebt gegoten in de koelkast zodat het glazuur kan harden. Na ongeveer een uur is het hard geworden.
  • De cake kun je in de koelkast ongeveer 3 dagen bewaren.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin.
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

46 Reacties

  1. Nujin 31 december 2015 om 11:21

    Hoi Brenda,

    Heb je misschien een ander alternatief voof citroen extract, bijvoorbeed citroenschil? Ik weet namelijk niet waar het verkrijgbaar is.

  2. Sacha 31 januari 2016 om 21:26

    Citoencake Starbucks gemaakt. Echt zo vies! Erg olie achtig. Helemaal weggegooid. Erg zonde van de ingrediënten.

    1. Brenda Kookt 3 februari 2016 om 09:01

      Wat jammer sacha, dan moet er iets fout zijn gegaan want de cake is niet olieachtig. Was de boter op kamertemperatuur?

  3. Marlies 20 februari 2016 om 12:51

    Hij ziet er in ieder geval prachtig luchtig & lichtbruin gekleurd uit en ruikt heerlijk nu ik de oven uitzet! Heb hem zonder de glazuur gemaakt, wordt me denk ik iets te zoet. Ik laat weten hoe hij smaakt, heb siciliaanse citroenen & olijfolie extra vergine van de lokale boer hier gebruikt. Geen extract te vinden hier maar ‘verse’citroenschil genomen… Grazie!

  4. Marlies 20 februari 2016 om 17:40

    Dat het zelfs bij Sicilianen hier enorm in de smaak valt wil heel wat zeggen!
    Toprecept, erg lekker en perfecte verhoudindgen!

  5. An Wouters 12 april 2016 om 19:45

    Ik heb deze vandaag uitgeprobeerd, het glazuur is nu in de koelkast aan het opstijven. Hij ziet er alvast superlekker uit – en het ruikt hier zalig! Bedankt!

  6. Marilyn 28 mei 2016 om 20:47

    Hey Brenda,

    mmm ziet er heerlijk uit, ik krijg de smaak al in m’n mond van er naar te kijken!
    Ik zou de cake morgen maken met de kids, maar moet me eg inhouden om er nu niet aan te beginnen. Misschien doe ik het beter wel nu aangezien ie nog moet opstijven..
    Ik laat zeker weten wat iedereen er van vond!
    groetjes

      1. Marilyn 30 mei 2016 om 21:59

        Heb hem uiteindelijk diezelfde avond nog gemaakt. Volgende dag lekker gesmuld, kinderen vonden hem ook heerlijk. Zeker het krokante korstje van de glazuur!!!
        Een aanrader!
        Groetjes

  7. DJ 8 november 2016 om 08:55

    Afgelopen weekend gemaakt met zonnebloem olie.. dit is geen aanrader.. ik miste eerlijk gezegd ook de citroen smaak…

  8. Charlotte 6 januari 2017 om 10:48

    Ben heel benieuwd! Ga het nu maken :-)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *