(food) Tips Sicilië

Food tips sicilie

Begin deze maand vertoefde ik nog op heerlijk Sicilië (dat lijkt alweer mega lang geleden). Ik was hier voornamelijk om relaxed vakantie te vieren en niet om ontzettend culinair bezig te zijn. Dit is namelijk een van de weinige vakanties waar ik niet van te voren van alles heb opgezocht over leuke restaurantjes, foodmarkten en noem maar op. Ik ging lekker op de bonnefooi heen, we zouden wel zien.

Dat is goed uitgepakt, want we hebben heerlijk gegeten (hier heb je er al over kunnen lezen, klik). Ik kan het niet laten hier op het blog nog een aantal tips met jullie te delen, wie weet komt het van pas als je in de toekomst Sicilië bezoekt. En op deze manier kan ik zelf nog even nagenieten van de heerlijke tijd die we hier hebben gehad..

We verbleven op oost Sicilië, bij Taormina Mare. Dit is het gebied aan zee dat onder het oude stadje Taormina ligt, we verbleven in hotel Villa Esperia. Een prima hotel met goede ligging en uitgebreid ontbijt. Met als minpunt hele dure WiFi en geen parasols bij het zwembad. De tips die ik je geef zijn gebaseerd op deze omgeving. Een prima uitvalsbasis voor tripjes, er is genoeg te doen, zien, beleven en (niet geheel onbelangrijk) te proeven!

P.s. Ben je ook op Sicilië geweest en heb je een tip die hier niet tussen staat? Laat het me weten via de comments!

Tips eten Sicilie

Taormina Mare

Taormina Mare is het gebied van Taormina dat beneden aan zee ligt. Taormina heeft twee baaien waar kiezelstranden zijn ontstaan, Mazarro beach en Isolabella Beach. Afhankelijk van het weer is het water rustig of juist wild. Op rustige dagen kun je vooral bij Isolabella Beach heel goed snorkelen

Beide baaien beschikken over voldoende eetgelegenheden. Al zijn de meeste wel erg toeristisch en massaal, beetje snackbar idee. Dat kan een paar dagen lekker zijn, maar als je echt lekker wilt eten raad ik je de twee nettere restaurants bij Mazarro beach aan. Restaurant Il Baracaioli is een echte aanrader, voor een uitgebreide lunch of heerlijk diner.

Als je hotel net als die van ons gelegen is bij Taormina Mara kan ik je deze restaurantjes zeker aanbevelen:

 •  Restaurant Il Barcaioli – gelegen beneden bij Mazarro beach in de linker hoek (de lokale vis is uitmuntend)
 • Ristorant Castelluccio
 • het pizzarestaurant naast Castelluccio (dit restaurant lag tegenover ons hotel, maar de naam kan ik nergens meer terugvinden helaas)
 • La Marina Restaurant (dit restaurant ligt beneden naast de kabelbaan)

In de Snap shots vertelde ik over een zaakje met authentieke Siciliaanse lekkernijen, deze bevindt zich boven aan de trap naar het strand van Isolabella Beach.

Taormina Sicilie tips

Taormina de oude stad

Vanuit Taormina Mare kun je met de kabelbaan het stadje Taormina bezoeken. Het ritje met de kabelbaan duurt letterlijk 2 minuten. Maar het scheelt je wel heel veel trappen lopen. (350 treden geloof ik). Een enkeltje kost per persoon 3,-

Taormina was vooral vroeger een welvarend stadje, dit is aan het type winkels is dit te zien. Tussen de toeristische winkels door vind je zaken van onder andere Gucci, Roberto Cavalli etc. Dit is allemaal ‘echt’  geen namaak merkkleding en accessoires dus.

Dé attractie van Taormina is het oude theater. Leuk om eens te bezoeken, ook als er een show wordt gegeven, het theater is namelijk nog steeds in gebruik. Op dagen dat er shows zijn sluit het theater voor 17.00 uur. Wij bezochten het theater einde van de middag (na 18.00 uur) op een dag dat er geen show was, maar dat er wel repetities waren, hierdoor hoefden we geen entree te betalen.

In Toarmina stad zijn heel veel restaurantjes te vinden. Ga niet bij het eerste de beste restaurantje aan de hoofdstraat zitten, maar loop een straatje verder. Daar is het rustiger en vind je restaurants die minder toeristisch zijn, minder massaal en heel goed van kwaliteit. Ristorante à Zammàra en Ristorante Le Naumachie kan ik je aanraden. Bij beide hebben wij twee keer gegeten. En in Taormina heb je het beste echte Italiaanse ijs, dus vergeet dit niet te eten.

Agriturismo Marino

Eten bij Agriturismo

Via vrienden heb ik gehoord dat je in Italië echt eens moet eten bij een Agriturismo. Dit hebben wij gedaan en oh my het was geweldig! Wat eten betreft mijn hoogtepunt van de vakantie.

We aten bij Agriturismo Marino (reserveren is aan te bevelen). Dit is een authentieke agriturisma waar wordt gewerkt met zoveel mogelijk producten van het eigen land, van de twee boerderijen van de familie. Naast een aantal appartementen en een klein zwembad beschikt Agriturismo Marino over een restaurant waar niet alleen eigen gasten maar ook mensen van buitenaf mogen komen eten.

Wat je kunt verwachten: een complete Siciliaanse maaltijd voor een zachte prijs. Een overdaad aan eten. Na de anti pasta had ik eigenlijk al genoeg gehad, het was ook zo lekker allemaal.. Maar de primi, secondi en dolci sloeg ik natuurlijk ook niet af ;)

Tips Siciliaanse lekkernijen

Lokale producten

Als je in Italië bent moet je natuurlijk zoveel mogelijk lokalen lekkernijen eten. Een greep uit de heerlijke Siciliaanse keuken:

 • anarchini – risottoballetjes
 • alles met aubergine – veel lekkerder dan bij ons in NL
 • caponata
 • granita  – heerlijk verkoelend drankje dat Sicilianen eten bij het ontbijt
 • lokale Siciliaanse vis
 • gevulde cannelloni (de zoete variant)
 • Italiaans ijs – dit mag je iedere dag eten als je op Sicilië bent
 • pasta alla norma – pasta met aubergine en ricotta
 • en natuurlijk bruschetta, pizza, pasta, risotto…

Castellione

Castellione

Heb je een auto en wil je een leuk ander stadje bezoeken? Ga dan naar Castellione! Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de etna, een aanrader om ’s avonds voor zonsondergang vanaf het kasteel over de etna uit te kijken.

Het dorpje Castellione is klein, maar beschikt over een aantal hele goede restaurants. Vooral bij het pleintje (bij de kerk) zijn leuke restaurants bij elkaar gevestigd. Pizza eten of luxe dineren, het kan allebei. En een van de restaurants heeft wel een heel bijzonder thema ;)

En verder..

Naast genieten en lekker eten kan ik je aanraden om een auto te huren en lekker zelf op pad te gaan. Zo is het een aanrader om de  Alcantara kloof te bezoeken, en natuurlijk moet je op de Etna geweest zijn als je Sicilië hebt bezocht. Zwangere vrouwen mogen helaas niet helemaal naar boven, maar op verharde wegen kom je ook een heel eind. Ook is het een aanrader om verschillende strandjes en baaien te bezoeken, en tussendoor lekker af te koelen in het water.

———————————————

Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via FacebookTwitter of Bloglovin.
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
12 comments
 1. Hi Brenda,

  Heel toevallig kwam dit artikel online toen ik aan de oostkust in Sicilië zat. Ik heb je raad opgevolgd en ben naar agriturismo Marino geweest. Wauw, wat een ervaring! Heerlijk en (te)veel eten. De mensen die daar werken namen ook echt de tijd om elk gerecht toe te lichten. Ik heb het wel maar bij 3 gangen gehouden, en zelfs toen kreeg ik niet alles op ;-)

  Thanks voor de tip! Had het niet willen missen.

  Groetjes

 2. Hoi Brenda, wat leuk dat je naar Taormina bent geweest. Voor een volgende keer kun je Piazza Armerina (op midden van t eiland) niet missen! De restaurants gebruiken producten rechtstreeks van t omliggende land, en dat proef je!

  Wat bedoel je met zoete Cannelonni? > Cannoli di Ricotta?
  Die moet je ooit geproefd hebben van Paticceria Restivo Giuseppa (Piazza Armerina). Verser krijg je ze niet, gemaakt van geitenmelk van locale geitjes. Probeer ook de Pasta di Mandrole (amandelkoekjes)!

  Enkele pizzeria’s in het dorp:
  – Ristorante Pizzeria Teatro
  -Ristorante Pizzeria Coccinella
  – Da Nino

  Mijn favo pizza’s:
  Nr 1: Ortolana (moestuintje)
  Nr 2: Pizza bresaola rucola e parmigiano
  Nr 3: (stiekem toch) Pizza Patatine

  ?? Genieten!

 3. Hi Brenda,

  Wij zitten momenteel op Sicilië en zijn net terug van een heerlijke dag Taormina én hebben gegeten bij Agriturismo Marino. Wat een ervaring! Heerlijk gegeten! Zoals je al zei, eigenlijk zit je na de antipasti al vol, maar ook de primi is heerlijk (o.a. pasta alla norma). We zijn daarna maar direct verder gegaan naar het dessert ;-) Heel goede aanrader, dank je!!

  Groetjes,
  Kevin & Muriel

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk