Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Pannenkoeken (basisrecept)

pannenkoeken, pannenkoeken basisrecept, pannenkoeken recept, Hollandse pannenkoeken

Een recept wat natuurlijk niet kan ontbreken op de blog is een pannenkoeken basisrecept! Hier op het blog heb ik al vaak geroepen dat ik er gek op ben. Dus dat hoef ik jullie niet meer te vertellen. Er staan al meerdere recepten voor- en met dit Hollandse baksel online.

Pannenkoeken basisrecept
Standaard mix of zelf maken?

Tot vandaag ontbrak er nog een basisrecept voor pannenkoeken hier op Brenda Kookt. Natuurlijk kun je een standaard mix uit een pakje gebruiken maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Met dezelfde moeite stel je zelf je pannenkoekenmix samen.

Bij deze deel ik mijn basisrecept voor deze heerlijke maaltijd. Basis, de standaard zoals het eigenlijk hoort. Of terwijl: naturel, zodat je zelf kunt los gaan met beleggen. Ik ga meestal voor een hele simpele (maar super lekkere) topping zoals stroop (mijn lievelings), geraspte kaas of suiker (gewone, geen poedersuiker).

 

Pannenkoeken zonder pakje

Recept pannenkoeken

Voor het maken van mooie, ronde pannenkoeken, gebruik ik een pannenkoekpan. Dit is een koekenpan met lage randen en daardoor dus erg geschikt voor pannenkoeken, flensjes en crêpes. Door de lage rand kun je de pannenkoeken makkelijk omdraaien en goudgeel bakken.

Pannenkoeken

+ 30 minuten
4

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • snufje zout
  • 500 ml melk
  • 2 grote eieren
  • snuf kaneel
  • 1 appel
  • scheutje olijfolie
  • boter om te in te bakken
Extra benodigdheden:
  • toppings om de pannenkoeken mee te beleggen. Bijvoorbeeld kaas, spek of stroop, poedersuiker.. noem maar op!

Bereiding

  • Schil de appel en rasp deze fijn.
  • Zeef de bloem en mix dit samen met het zout en de kaneel met de helft van de melk. Voeg een voor een de eieren toe (mix het ondertussen door) en voeg tot slot beetje bij beetje de rest van de melk en een scheutje olijfolie toe. Roer de geraspte appel door het beslag.
  • Verwarm een beetje boter in een koekenpan, zorg er voor dat de pan goed heet is voor je de pannenkoeken gaat bakken.
  • Verdeel (bijvoorbeeld met een soeplepel) beslag in de pan en bak de pannenkoek om en om mooi bruin. Herhaal dit tot het beslag op is.

pannenkoeken, pannenkoeken basisrecept, pannenkoeken recept, Hollandse pannenkoeken
Hoofdgerecht
Pannenkoek
Hoofdgerecht
Extra inspiratie

Benieuwd naar het overzicht met recepten? Klik hier om alle pannenkoekrecepten te bekijken.

 

Wat is jouw favoriete beleg of topping? Ga jij voor kaas, spek of een pannenkoek met appel?
Top je hem dan af met stroop of met poedersuiker? En wanneer is het bij jou thuis weer tijd voor pannenkoeken en staan deze bij jou op tafel?

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

72 Reacties

  1. Marlotte 1 november 2015 om 07:49

    Wat leuk dat je de appel al door het beslag doet, ga ik ook maar eens uitproberen! Zelf houd ik vooral van wat afwisseling qua beleg voor de pannenkoeken. De ene keer is dat geitenkaas en de andere keer ben ik meer voor de zoetigheid, zoals banaan of appel.

  2. Marie 1 november 2015 om 09:22

    pannenkoeken kan ik ook wel elke dag eten.
    met crème fraîche en frambozen, yummy <3

    1. Brenda Kookt 1 november 2015 om 12:56

      Wat een lekkere frisse combi, dat moet ik ook eens proberen :)

  3. Monique 1 november 2015 om 12:53

    Zo maak ik mijn pannekoek en al jaren! Alleen dan zonder de geraspte appel, omdat ik ook hartige pannenkoeken maak met spek en kaas.
    Voordeel als je zo beslag maakt, dat je ze kan eten wanneer je wilt. Heb altijd wel de ingrediënten in huis.

  4. Megan 1 november 2015 om 18:59

    Ik ben gek op pannenkoeken! Met spek vind ik ze het allerlekkerst. Of met nutella… Eigenlijk zijn ze veel lekkerder als je ze zonder pakje maakt, maar op de een of andere manier gebruik ik toch altijd een pakje. Binnenkort maar eens zonder pakje maken!

  5. Lot 1 november 2015 om 19:14

    Vandaag toevallig kleinkinderen hier en pannenkoeken met stukjes van plakken ham en geraspte kaas gegeten. Ham door beslag en kaas erop en na omdraaien in beweging knapperig laten worden.

  6. Sandra 1 april 2016 om 16:41

    Voor hoeveel pannenkoeken is dit ongeveer?

    1. Brenda Kookt 4 april 2016 om 07:55

      Ongeveer 12 tot 15 pannenkoeken, net hoe dik je ze bakt :)

      1. Sandra 10 april 2016 om 15:58

        Dankje! Ze waren heerlijk! Vanavond weer ^^

    2. Wmvus 15 november 2019 om 18:56

      Dankjewel voor je recept. Sinds ik dit recept heb geen pakjes meer in huis. Heerlijk!
      Mijn zoontje smult ervan !

  7. kees bekerman 27 april 2016 om 17:31

    Wat bedoel je met grote eieren??

    1. Brenda Kookt 1 mei 2016 om 19:19

      In de supermarkt zijn er kleine eieren (maar M of S) of grote eieren maat L verkrijgbaar.

  8. Anne 27 mei 2016 om 07:52

    Het is een simpel resultaat en met een lekker resultaat. Soms heb ik zin in een ouderwetse pannenkoek tijdens de lunch, maar deze gingen er echt als koek in. Zelfs bij degene die niet zo van pannenkoeken houdt. Dit recept ga ik vaker gebruiken. Bedankt :).

  9. Onbekend 27 juni 2016 om 15:34

    Hoi, misschien een gekke vraag: maar wat voor bloem gebruikt u.
    Tarwe bloem, patentbloem, zelfrijzend bakmeel??

    1. Anita 13 oktober 2016 om 10:02

      Zelf gebruik ik er twee soorten door elkaar, tarwebloem en volkorenmeel.
      Zelfrijzend bakmeel is hier niet geschikt voor, hier zit rijsmiddel in.

  10. Tanja 29 augustus 2016 om 04:17

    Ik ben ook dol op pannenkoeken en de volgende keer maak ik ze met jou recept en niet met een mix. Ik bak meestal bacon apart en beleg hier mijn pannenkoek mee, Daarover smelt ik dan geraspte oude kaas, even de deksel op de koekenpan. Lekker hartig dus :-) Maar een pannenkoek met aardbeien- of abrikozenjam is ook heerlijk, daar sluit ik dan meestal mee af.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept