Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Pannenkoeken (basisrecept)

pannenkoeken, pannenkoeken basisrecept, pannenkoeken recept, Hollandse pannenkoeken

Een recept wat natuurlijk niet kan ontbreken op de blog is een pannenkoeken basisrecept! Hier op het blog heb ik al vaak geroepen dat ik er gek op ben. Dus dat hoef ik jullie niet meer te vertellen. Er staan al meerdere recepten voor- en met dit Hollandse baksel online.

Pannenkoeken basisrecept
Standaard mix of zelf maken?

Tot vandaag ontbrak er nog een basisrecept voor pannenkoeken hier op Brenda Kookt. Natuurlijk kun je een standaard mix uit een pakje gebruiken maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Met dezelfde moeite stel je zelf je pannenkoekenmix samen.

Bij deze deel ik mijn basisrecept voor deze heerlijke maaltijd. Basis, de standaard zoals het eigenlijk hoort. Of terwijl: naturel, zodat je zelf kunt los gaan met beleggen. Ik ga meestal voor een hele simpele (maar super lekkere) topping zoals stroop (mijn lievelings), geraspte kaas of suiker (gewone, geen poedersuiker).

 

Pannenkoeken zonder pakje

Recept pannenkoeken

Voor het maken van mooie, ronde pannenkoeken, gebruik ik een pannenkoekpan. Dit is een koekenpan met lage randen en daardoor dus erg geschikt voor pannenkoeken, flensjes en crêpes. Door de lage rand kun je de pannenkoeken makkelijk omdraaien en goudgeel bakken.

Pannenkoeken

+ 30 minuten
4

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • snufje zout
  • 500 ml melk
  • 2 grote eieren
  • snuf kaneel
  • 1 appel
  • scheutje olijfolie
  • boter om te in te bakken
Extra benodigdheden:
  • toppings om de pannenkoeken mee te beleggen. Bijvoorbeeld kaas, spek of stroop, poedersuiker.. noem maar op!

Bereiding

  • Schil de appel en rasp deze fijn.
  • Zeef de bloem en mix dit samen met het zout en de kaneel met de helft van de melk. Voeg een voor een de eieren toe (mix het ondertussen door) en voeg tot slot beetje bij beetje de rest van de melk en een scheutje olijfolie toe. Roer de geraspte appel door het beslag.
  • Verwarm een beetje boter in een koekenpan, zorg er voor dat de pan goed heet is voor je de pannenkoeken gaat bakken.
  • Verdeel (bijvoorbeeld met een soeplepel) beslag in de pan en bak de pannenkoek om en om mooi bruin. Herhaal dit tot het beslag op is.

pannenkoeken, pannenkoeken basisrecept, pannenkoeken recept, Hollandse pannenkoeken
Hoofdgerecht
Pannenkoek
Hoofdgerecht
Extra inspiratie

Benieuwd naar het overzicht met recepten? Klik hier om alle pannenkoekrecepten te bekijken.

 

Wat is jouw favoriete beleg of topping? Ga jij voor kaas, spek of een pannenkoek met appel?
Top je hem dan af met stroop of met poedersuiker? En wanneer is het bij jou thuis weer tijd voor pannenkoeken en staan deze bij jou op tafel?

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

72 Reacties

  1. Amber 23 september 2016 om 18:13

    Ik doe er wat meer melk bij en een scheutje vanille en stroop maar ohhhh wat zijn ze lekker! Dit was de eerste x maar nooit meer anders ☺️

  2. Anita 13 oktober 2016 om 10:00

    Bedankt voor recept!
    In plaats van snufje kaneel doe ik er snufje vanille in!
    Eeeerrruuuugggggg lekker???

  3. annemarie 16 oktober 2016 om 16:46

    Ik doe zelf in het beslag nog een beetje schenkstroop.

  4. Beatrice 21 oktober 2016 om 14:51

    Een heerlijk basisrecept Brenda. Hartig en zoet altijd heerlijk. Ooit in de vorige eeuw in Gent pannenkoeken gegeten met poedersuiker kreeg er een partje citroen bij om overheen te sprenkelen. Blijft na de hartige nog steeds mijn favoriet.

    1. Brenda Kookt 22 oktober 2016 om 11:08

      Die combi heb ik nog nooit geprobeerd, ga ik de volgende keer doen Beatrice

  5. melin 30 oktober 2016 om 10:31

    hoi! dat ziet er heerlijk uit! wil ik ook eens proberen, maar ik mag nooit pannenkoeken maken van mijn moeder haha

  6. Manon 15 november 2016 om 19:27

    Vanavond gegeten, ze waren heerlijk! We hebben er 10 grote pannenkoeken uit kunnen halen, we hebben de appel weggelaten. Ik ga dit recept zeker onthouden!

  7. Job 26 november 2016 om 18:08

    IK maak altijd een hartige mix erop van champignons, kleine ui, creme fraiche,scheutje maggi en gerapte oude kaas. Heerlijk. Normaal altijd met mix uit een pak, maar deze helemaal zelf gemaakt waren echt lekker, wel zonder appel gemaakt. Dit ivm de hartige top erop.

  8. Jenny Stammes 6 december 2016 om 17:41

    Heb ze met sojamelk gebakken, vanwege een koemelkintollerantie. En met banaan. Finger licking good!

  9. Charlotte 2 januari 2017 om 22:13

    Wauw het leest al lekker, benieuwd naar de smaak!! We vervangen de melk voor rijstemelk, woensdag proeven!! Zou je het beslag ook van tevoren kunnen maken?

  10. Ron 14 januari 2017 om 16:59

    jammer dat je olijfolie gebruikt, het geeft een andere smaak en me vrouw heeft er een allergie
    voor

    1. Brenda Kookt 14 januari 2017 om 19:17

      Als je vrouw er een allergie voor hebt zou ik de olijfolie weglaten uit het recept, dat is geen probleem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept