Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Pannenkoeken (basisrecept)

pannenkoeken, pannenkoeken basisrecept, pannenkoeken recept, Hollandse pannenkoeken

Een recept wat natuurlijk niet kan ontbreken op de blog is een pannenkoeken basisrecept! Hier op het blog heb ik al vaak geroepen dat ik er gek op ben. Dus dat hoef ik jullie niet meer te vertellen. Er staan al meerdere recepten voor- en met dit Hollandse baksel online.

Pannenkoeken basisrecept
Standaard mix of zelf maken?

Tot vandaag ontbrak er nog een basisrecept voor pannenkoeken hier op Brenda Kookt. Natuurlijk kun je een standaard mix uit een pakje gebruiken maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Met dezelfde moeite stel je zelf je pannenkoekenmix samen.

Bij deze deel ik mijn basisrecept voor deze heerlijke maaltijd. Basis, de standaard zoals het eigenlijk hoort. Of terwijl: naturel, zodat je zelf kunt los gaan met beleggen. Ik ga meestal voor een hele simpele (maar super lekkere) topping zoals stroop (mijn lievelings), geraspte kaas of suiker (gewone, geen poedersuiker).

 

Pannenkoeken zonder pakje

Recept pannenkoeken

Voor het maken van mooie, ronde pannenkoeken, gebruik ik een pannenkoekpan. Dit is een koekenpan met lage randen en daardoor dus erg geschikt voor pannenkoeken, flensjes en crêpes. Door de lage rand kun je de pannenkoeken makkelijk omdraaien en goudgeel bakken.

Pannenkoeken

+ 30 minuten
4

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • snufje zout
  • 500 ml melk
  • 2 grote eieren
  • snuf kaneel
  • 1 appel
  • scheutje olijfolie
  • boter om te in te bakken
Extra benodigdheden:
  • toppings om de pannenkoeken mee te beleggen. Bijvoorbeeld kaas, spek of stroop, poedersuiker.. noem maar op!

Bereiding

  • Schil de appel en rasp deze fijn.
  • Zeef de bloem en mix dit samen met het zout en de kaneel met de helft van de melk. Voeg een voor een de eieren toe (mix het ondertussen door) en voeg tot slot beetje bij beetje de rest van de melk en een scheutje olijfolie toe. Roer de geraspte appel door het beslag.
  • Verwarm een beetje boter in een koekenpan, zorg er voor dat de pan goed heet is voor je de pannenkoeken gaat bakken.
  • Verdeel (bijvoorbeeld met een soeplepel) beslag in de pan en bak de pannenkoek om en om mooi bruin. Herhaal dit tot het beslag op is.

pannenkoeken, pannenkoeken basisrecept, pannenkoeken recept, Hollandse pannenkoeken
Hoofdgerecht
Pannenkoek
Hoofdgerecht
Extra inspiratie

Benieuwd naar het overzicht met recepten? Klik hier om alle pannenkoekrecepten te bekijken.

 

Wat is jouw favoriete beleg of topping? Ga jij voor kaas, spek of een pannenkoek met appel?
Top je hem dan af met stroop of met poedersuiker? En wanneer is het bij jou thuis weer tijd voor pannenkoeken en staan deze bij jou op tafel?

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

67 Reacties

  1. Lineke 18 januari 2017 om 17:26

    Ze liggen nu in de pan…
    Waarschijnlijk gaat er suiker met kaneel bovenop…
    Ze klinken heerlijk

    1. Brenda Kookt 19 januari 2017 om 13:08

      Oehh lekker! Het water loopt me in de mond nu ik er aan denk. Wij gaan ook snel weer deze lekkere pannenkoeken eten

  2. hanna 7 februari 2017 om 12:14

    voor hoeveel personen is dit

  3. Hulzebos 1 maart 2017 om 11:27

    ik ga vanavond pannenkoeken bakken, hier doe ik van alles in en op bijvoorbeeld banaan, kaas , maar ook hartig een pizza pannenkoek hier doe ik een lepel beslag in een schaal en hier gaat bij wat klein gesneden Ontbijtspek/ bacon ,klein gesneden tomaat, gesnipperd ui, gesnipperde paprika wat kruiden en dan bak ik de pannenkoek en als ik die hebt omgekeerd en de 2e zijde bak strooi ik er geraspte kaar over. de onderkant is dan la gaar en hoeft enkel nog maar wat kleur te krijgen als de kaas er op ligt doe ik er even een deksel op zodat de kaas heerlijk smelt. je kunt er dan ook nog saus op doen, maar mij n zoon eet deze het liefst zo en soms met stroop.

  4. Janneke 23 maart 2017 om 08:05

    Gek eigenlijk dat mensen bij pannenkoeken altijd denken aan een pak van Koopmans, terwijl dit net zo makkelijk is én een stuk beter. Ingrediënten heb je altijd wel in huis.
    Zo zie je maar dat die kant en klare pakken je food-IQ naar beneden haalt, want mensen zouden misschien zelf niet bedenken dat zelf maken net zo simpel is.

  5. Walter 26 april 2017 om 08:20

    Wij hebben de bloem leren vervangen door havermeel voor, wat ik vind, luchtigere versies die ook sneller verteren.

  6. Frank 30 april 2017 om 09:16

    Nodig voor één persoon ?

  7. Mada 3 augustus 2017 om 19:44

    Ze waren heerlijk. Bedankt voor het delen.

  8. RandyJC 11 oktober 2017 om 07:38

    Jaren geleden maakte ik ook gewoon zelf pannenkoeken met eigen ingrediënten. Maar door de jaren heen is dit overgegaan naar kant en klare pakken. Zojuist binnen 10 minuten deze beslag gemaakt en in de koelkast gelegd. Vanmiddag tijdens de lunch ga ik dit lekker bakken.

    Zelf heb ik nog nooit gehoord van de geraspte appel erdoorheen, maar ik heb dit toch toegevoegd.

    Ben zeer benieuwd naar het resultaat, bedankt voor het recept!

  9. Melissa 21 november 2017 om 19:20

    Ik ben veganist en heb de melk door sojamelk en de eieren door “nep eieren” (gekocht bij de ah) vervangen, lekkerste veganistische pannenkoeken die ik tot nu toe heb gemaakt!

    1. Brenda Kookt 21 november 2017 om 21:45

      Wat tof om te horen Melissa. Je maakt me nieuwsgierig naar de ‘nep-eieren’!

  10. . 25 november 2017 om 11:36

    I love your pancakes?

    1. Dirk 5 december 2017 om 16:02

      Een aantal jaren geleden, heb ik in de Oekraïne pannenkoeken gegeten.

      Wow, die zijn ook lekker.

      Wanneer mijn vrouw (is Oekraïense) ze maakt, doet ze er diverse soorten groenten of met vis (dit vindt ik wat minder) er doorheen (gekocht bij een Russische/Oekraïense winkel).

      Ik doe het met spek of bacon, en of met kaas.

      Geen kant en klare mix gebruiken, daar zit te veel van het onnodige in!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept