Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Pannenkoeken (basisrecept)

pannenkoeken, pannenkoeken basisrecept, pannenkoeken recept, Hollandse pannenkoeken

Een recept wat natuurlijk niet kan ontbreken op de blog is een pannenkoeken basisrecept! Hier op het blog heb ik al vaak geroepen dat ik er gek op ben. Dus dat hoef ik jullie niet meer te vertellen. Er staan al meerdere recepten voor- en met dit Hollandse baksel online.

Pannenkoeken basisrecept
Standaard mix of zelf maken?

Tot vandaag ontbrak er nog een basisrecept voor pannenkoeken hier op Brenda Kookt. Natuurlijk kun je een standaard mix uit een pakje gebruiken maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig. Met dezelfde moeite stel je zelf je pannenkoekenmix samen.

Bij deze deel ik mijn basisrecept voor deze heerlijke maaltijd. Basis, de standaard zoals het eigenlijk hoort. Of terwijl: naturel, zodat je zelf kunt los gaan met beleggen. Ik ga meestal voor een hele simpele (maar super lekkere) topping zoals stroop (mijn lievelings), geraspte kaas of suiker (gewone, geen poedersuiker).

 

Pannenkoeken zonder pakje

Recept pannenkoeken

Voor het maken van mooie, ronde pannenkoeken, gebruik ik een pannenkoekpan. Dit is een koekenpan met lage randen en daardoor dus erg geschikt voor pannenkoeken, flensjes en crêpes. Door de lage rand kun je de pannenkoeken makkelijk omdraaien en goudgeel bakken.

Pannenkoeken

+ 30 minuten
4

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • snufje zout
  • 500 ml melk
  • 2 grote eieren
  • snuf kaneel
  • 1 appel
  • scheutje olijfolie
  • boter om te in te bakken
Extra benodigdheden:
  • toppings om de pannenkoeken mee te beleggen. Bijvoorbeeld kaas, spek of stroop, poedersuiker.. noem maar op!

Bereiding

  • Schil de appel en rasp deze fijn.
  • Zeef de bloem en mix dit samen met het zout en de kaneel met de helft van de melk. Voeg een voor een de eieren toe (mix het ondertussen door) en voeg tot slot beetje bij beetje de rest van de melk en een scheutje olijfolie toe. Roer de geraspte appel door het beslag.
  • Verwarm een beetje boter in een koekenpan, zorg er voor dat de pan goed heet is voor je de pannenkoeken gaat bakken.
  • Verdeel (bijvoorbeeld met een soeplepel) beslag in de pan en bak de pannenkoek om en om mooi bruin. Herhaal dit tot het beslag op is.

pannenkoeken, pannenkoeken basisrecept, pannenkoeken recept, Hollandse pannenkoeken
Hoofdgerecht
Pannenkoek
Hoofdgerecht
Extra inspiratie

Benieuwd naar het overzicht met recepten? Klik hier om alle pannenkoekrecepten te bekijken.

 

Wat is jouw favoriete beleg of topping? Ga jij voor kaas, spek of een pannenkoek met appel?
Top je hem dan af met stroop of met poedersuiker? En wanneer is het bij jou thuis weer tijd voor pannenkoeken en staan deze bij jou op tafel?

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

67 Reacties

  1. Doede 6 december 2017 om 18:37

    Hej Brenda, misschien denk je, al die hits uit Zweden steeds, maar ik zet altijd even je pagina open als ik je pannekoeken maak ;-)

    1. Brenda Kookt 6 december 2017 om 20:00

      Wat super leuk om te horen dat jullie in Zweden ook van mijn pannenkoeken genieten!

      1. Henny 9 januari 2018 om 08:41

        In Denemarken genieten we er ook van! ;-)

  2. Annelies 21 maart 2018 om 13:47

    Samen met mijn zoon van 7 deze gebakken en ze waren heerlijk!

    Het smaakt naar appelflappen en wentelteefjes aldus zoonlief. Dit recept gaat op het favoriete lijstje.

  3. elena 8 mei 2018 om 08:41

    een leuke en lekkeren pannenkoek op je bord en vooral met appel

  4. Yvonne 21 juni 2018 om 19:09

    Lekker resepte

  5. ly 20 augustus 2018 om 13:09

    Ik vind een theelepel vanille suiker erdoor erg lekker.
    Het mooiste resultaat vind ik als het beslag op kamertemperatuur is. En heb speciaal een gietijzeren pan aangeschaft voor mooie pannenkoeken.
    Ben gek op Spekpannekoeken. En met appel/rozijnen

  6. Doutsje 25 augustus 2018 om 14:08

    Dank voor dit heerlijke recept.
    Wat hebben wij gesmuld! Geen kant en klare pakken meer voortaan.
    Dit is veel lekkerder en net zo snel gemaakt.

  7. Marcel 7 september 2018 om 21:55

    karnemelk in plaats van gewone melk maakt de pannekoek iets frisser….

  8. Ans 1 oktober 2018 om 11:11

    Ik vind het echt heerlijk om wat alcohol er door heen te gooien, kinderen worden er ook rustig van. En nee de kinderen gaan er niet dood aan dus geen haat AUB.

  9. Sjaak 1 oktober 2018 om 12:32

    Ik vind het zelf ook heerlijk om er een flinke scheut alcohol in te doen. Of een heerlijke reep chocolade. Geen haat plz. Dese voor de haters en love voor de lovers

  10. Wilko 20 november 2018 om 15:54

    Kun je dit beslag ook een dag van te voren maken en dan bewaren in de koelkast of gaat dat mis? Kan ik ze dan beter een dag van te voren bakken en dan opwarmen in de pan of magnetron?

    1. eNdEmiOn 29 november 2018 om 21:18

      Dat kun je toch makkelijk uitproberen. Lijkt me dat dat wel kan. Hooguit dat er wat verzakking optreed vd zwaardere deeltjes in de mix dus wellicht dat je voor gebruik wel even moet ‘roeren’ (schudden als je daar rekening mee houd wbt container). Echter hoeveel nut heeft het om het beslag van tevoren te maken? Minder dan 5min werk icm moderne apparatuur, simpelweg een staafmixer is voldoende.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept