Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Sinterklaastaart: Appel kruimeltaart met speculaas en amandelspijs

Appelkruimeltaart met pepernoten en amandelspijs sinterklaasVandaag heb ik iets heel erg lekkers voor jullie, een sinterklaas appel kruimeltaart met speculaas en amandelspijs! En bij deze trap ik een hele leuke week af op Brenda Kookt. Het is inmiddels traditie geworden om een sinterklaasweek te houden. Een week die helemaal in het teken staat van recepten voor de sinterklaastijd. Hij en zijn pietermannen zijn inmiddels in het land, dus bij deze gaat hij van start: de sinterklaasweek!

De komende week deel ik hier op het blog de lekkerste sinterklaasrecepten. Voor bij de koffie, als toetje of bij de borrel. En deze recepten zijn niet alleen voor de aller kleinsten, mijn ervaring is inmiddels dat jullie, de volwassenen, er ook wel pap van lusten.

De sinterklaastaart met monchou die ik vorig jaar maakte (klik hier voor recept) is nog steeds een HIT. Toch wilde ik er dit jaar weer voor gaan en een lekkere sinterklaastaart voor jullie maken. Omdat iedereen gek is op appeltaart besloot ik een appeltaart om te toveren tot een heerlijke sinterklaastaart. Met amandelspijs, speculaaskruimel en pepernoten.

Klinkt goed toch? En dat is het!

Is dit de taart die jij dit jaar serveert op het heerlijke avondje?

Sinterklaastaart appelkruimel met pepernoten

Pepernotentaart appelkruimel met amandelspijs

Appel kruimeltaart met speculaas en amandelspijs

Extra benodigd:

Sinterklaastaart: Appel kruimeltaart met speculaas en amandelspijs

1 uur
+ 1 uur

Ingrediënten

Ingrediënten voor het bodemdeeg: 

  • 300 gram bloem
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
  • 175 gram koude boter
  • 1 ei
  • rasp van een halve citroen

    Ingrediënten voor de amandelspijs:

      Om het gemakkelijker te maken kun je ook een pakje amandelspijs uit de supermarkt gebruiken. 

      • 200 gram blanke amandelen of amandelmeel
      • 200 gram kristalsuiker
      • 1 citroen
      • 1 ei

        Ingrediënten voor de appel-topping:

        • 5 grote appels bijvoorbeeld goudrenetten
        • 7 gram vanillesuiker of 1 zakje
        • kaneel
        • beetje citroensap

          Ingrediënten voor het kruimeldeeg:

          • 50 gram boter
          • 50 gram bloem
          • 50 gram suiker
          • 1 theelepel speuclaaskruiden
          • 50 gram garneeramandelen
          • 50 gram pepernoten een beetje gehakt

            Bereiding

            Bereiding bodemdeeg: 

            • Meng de bloem met de basterdsuiker en speculaaskruiden, voeg hierna de citroenschil toe en meng dit goed door. Voeg vervolgens de helft van de boter toe en kneed dit tot een deeg. Meng vervolgens het ei en de rest van de boter tot een mooie deegbal ontstaat. Bedek het deeg in huishoudfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.

              Bereiding amandelspijs:

              • Maal de amandelen in een keukenmachine samen met de suiker tot grove kruimels. Rasp de citroen en pers het sap eruit. Voeg de citroenrasp en -sap samen met het ei bij de amandelkruimels. Draai dit in de keukenmachine (of bijvoorbeeld blender of staafmixer) tot een gladde massa.
              • Pak de amandelspijs in huishoudfolie en laat dit 30 minuten rusten in de koelkast (kan ook 10 – 15 minuten in de vriezer).

                Bereiding appelen:

                • Schil de appelen en snijd in plakjes. Voeg citroensap, vanillesuiker en kaneel toe en meng dit goed door elkaar.

                  Bereiding kruimeldeeg:

                  • Meng met de hand de boter, suiker, bloem en speculaaskruiden door elkaar totdat er een soort van korrelige kruimels ontstaan. Voeg vervolgens de garneer amandelen en gehakte pepernoten toe.

                    Het opmaken van de appel kruimeltaart: 

                    • Verwarm de oven voor op 180 ºC, vet de springvorm in.
                    • Rol het deeg voor de bodem uit tot een ronde lap waarmee je de springvorm plus de zijkanten kunt bedekken. Rol de lap deeg over de deegroller en plaats het voorzichtig in de springvorm. Verdeel het over de bodem, snijd eventueel overtollig deeg weg. Verdeel de amandelspijs over de bodem van de kruimeltaart. Verdeel hierover de kaneelappeltjes en tot slot het kruimeldeel met pepernoten en amandelen. Versier de sinterklaastaart eventueel met extra pepernoten en amandelen.
                    • Bak de taart 60 minuten in de oven. Controleer ondertussen of de taart niet te donker wordt, dek hem in dat geval af met aluminiumfolie.
                    • Laat de taart voor het serveren even afkoelen in de vorm, op een rooster.

                    Deel dit bericht:

                    Share on facebook
                    Share on twitter
                    Share on whatsapp
                    Share on email
                    Reacties

                    25 Reacties

                    1. Marlotte 15 november 2015 om 07:42

                      Had deze Sinterklaastaart nooit verwacht, origineel! Maar eigenlijk lijkt het me echt een heerlijke combinatie!

                    2. Daniëlle 15 november 2015 om 08:00

                      Deze Sinterklaastaart lijkt mij inderdaad erg lekker! Leuk om te maken voor de kids op school!

                    3. Desiree 15 november 2015 om 08:45

                      Lijkt me heerlijk! Ik ga ‘m volgende week voor m’n verjaardag maken. Samen met die heerlijke chocoladetaart die je plaatste toen je blog 1 jaar bestond. Die taart maak ik sinds dit jaar bij elke verjaardag hier thuis en zelfs zo nu en dan op verzoek voor een verjaardag. Hopelijk is dit net zo’n succes.

                      1. Brenda Kookt 15 november 2015 om 11:44

                        Wat leuk om te horen Desiree. Die chocoladetaart is ook een topper hé? Geloof dat ik die ook snel weer eens moet gaan maken :)

                    4. Irma 15 november 2015 om 18:34

                      Klint super lekker! Maar als ik kant-en-klare amandelspijs uit de winkel wil gebruiken, hoeveel heb ik dan nodig?

                      1. Brenda Kookt 16 november 2015 om 07:36

                        Van Dr. Oetker heb je in dat geval het hele pakje nodig. Dit is 300 gram.

                    5. Charlotte 15 november 2015 om 20:28

                      Ziet er lekker uit! Die ‘garneer amandelen’ zijn dat amandelschilfers? En kan ik die pepernoten door speculoos vervangen?

                      1. Brenda Kookt 16 november 2015 om 07:35

                        Amandelschilvers zijn kleine stukjes geschaafde amandel. Bij de ‘bakafdeling’ in de supermarkt verkopen ze ook grotere blanke amandelen. Dit zijn garneeramandelen, deze heb ik gebruikt. Dit zijn de amandelen die je bijvoorbeeld ook op de gevulde koek vindt :)

                    6. Amy 15 november 2015 om 22:24

                      Hoi Brenda
                      Is het ook mogelijk om hem zonder de spijs te maken.

                      1. Brenda Kookt 16 november 2015 om 07:34

                        Hoi Amy, je kunt het ook zonder spijs maken. De taart wordt dan wel minder zoet. Je kunt eventueel ook het pakje Amandelspijs van dokter Oetker uit de supermarkt gebruiken.

                    7. Sabine 16 november 2015 om 08:56

                      Wow dat ziet er echt héél erg lekker uit! Die ga ik zeker een keer maken binnenkort!

                    8. mary 29 november 2015 om 14:21

                      Hoi Brenda. De taart van vorig jaar wil ik gaan maken monchou en pepernoten. Je zegt dat je klopfix nodig hebt. Wat is dat en waar haal je het?

                      1. Brenda Kookt 29 november 2015 om 17:15

                        Hi Mary, klopfix kun je kopen in de supermarkt bij de bakbenodigdheden. Het zit in een klein zakje (van Dr Oetker), net zoals de vanillesuiker en de bakpoeder.

                    9. Arty 1 september 2016 om 10:06

                      Deze ontzettend lekkere taart heb ik nu een paar keer gemaakt. Het recept is goed beschreven dus dat garandeert elke keer weer succes!! Voor een niet-spijs eter is dit een heerlijke combi met de appels waardoor de voor mij indringende smaak van spijs wegvalt maar de taart zoet genoeg maakt.

                    10. kelly 2 oktober 2016 om 15:41

                      Lijkt mij erg lekker om te maken. Wordt met pepernoten echt pepernoten bedoeld of kruidnoten? Ik lust namelijk echt geen pepernoten:-)

                      1. Brenda Kookt 2 oktober 2016 om 21:04

                        Ik gebruik inderdaad kruidnoten. (en die noem ik pepernoten, oeps zo hoort het niet he? ;))

                    Laat een reactie achter

                    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

                    Beoordeel recept