Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Aardappelkroketjes

Aardappelkroket makenVandaag weer eens een recept met aardappel, we maken er een lekker aardappelkroketjes van.

Ik eet thuis regelmatig aardappel kroketjes. Al moet ik bekennen dat ik ze meestal kant en klaar meeneem uit het vriesvak. Maar natuurlijk kunnen we ze ook helemaal zelf maken en dat doe ik dan meestal op druilerige zondagen. Zoals vandaag ;) Bij deze deel ik mijn recept met jullie.

Het zelf maken van deze kroketjes is niet moeilijk, het kost alleen iets meer tijd. Nadat je een mooi aardappelpuree hebt gemaakt rol je er kroketjes van. Je paneert ze en voor je het weet zijn de huisgemaakte aardappelkroketjes klaar. En ja, natuurlijk zijn de zelfgemaakte kroketjes veel lekkerder dan die uit de supermarkt.

Aardappelkroketjes recept

 

Aardappelkroketjes

Aardappelkroketjes

45 minuten
+ 15 minuten
6 personen

Ingrediënten

  • 750 gram aardappelen
  • 40 gram boter
  • 1 ei voor de bereiding plus 2 eieren om de aardappel kroketjes te paneren
  • scheutje warme melk
  • 1 eetlepel fijne mosterd
  • peper en zout
  • paneermeel zoveel als nodig

Bereiding

  • Schil de aardappel en snijd eventueel in stukken. Kook de aardappelen gaar. Giet de gekookte aardappelen af laat ze even uitstomen.
  • Verwarm de melk in een pannetje of magnetron (laat het niet koken). Voeg de melk, het ei en de boter toe aan de aardappelen en stamp ze fijn zodat een mooie puree ontstaat. Voeg mosterd en peper en zout toe om de puree op smaak te brengen en meng dit goed door.
  • Verdeel de aardappelpuree over een groot bord of schaal. Dek dit af met huishoudfolie en laat het ongeveer een uur in de koelkast afkoelen en opstijven.
  • Verdeel hierna paneermeel over een bord en kluts in een (ander) diep bord een ei los.
  • Rol mooie aardappelkroketjes van de afgekoelde aardappelpuree. Haal het hierna door het ei, en vervolgens door de paneermeel zodat er een mooi laagje om het kroketje ontstaat.
  • Bak de aardappelkroketjes 4 minuten in heet frituurvet, of 20 minuten in een oven op 200 ºC.

Tip: zelfgemaakte aardappelkroketjes kun je ook invriezen


    Deel dit bericht:

    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on whatsapp
    Share on email
    Reacties

    24 Reacties

    1. Cheese and Chinese 29 november 2015 om 10:10

      Lekker! Wij hebben een hele berg aardappelen liggen waar iets mee moet gebeuren, dus dit recept komt net op tijd! :)

      1. Barbara 27 januari 2017 om 18:09

        Viskoekjes van aardappels? Ik zoek nog een lekker recept om van vis aardappelkoekjes te maken.

    2. Aboutsbstyle 1 december 2015 om 16:51

      Wat ziet en klinkt dit heerlijk zeg. Ik ga dit zeker een keer proberen als ik weer een keuken heb ;) liefs soraya

    3. lotte 5 maart 2016 om 19:48

      Hallo Brenda,
      De aardappelkroketjes waren heerlijk, maar een aantal was in de frituurpan opengebarsten, op hoeveel graden bak jij ze?

      1. Brenda Kookt 7 maart 2016 om 09:46

        Wat jammer Lotte, ik bak de aardappelkroketjes op 175 graden in de frituurpan

    4. Marcel Driessen 15 december 2016 om 16:39

      Echt heerlijk altijd zo’n puree….en om het gemakkelijker te maken hebben wij de Tupperware Krokettenmaker super handig en snel! O ja, een ei hoeft inprincipe niet, maar maakt het wel wat romiger! Ik heb er een scheutje koksroom toegevoegt ipv ei, ook goed te doen! Prima Recept Brenda!

      1. Brenda Kookt 16 december 2016 om 08:10

        He, wat leuk! Z’n krokettenmaker lijkt me best handig.

    5. Leonie 15 december 2016 om 19:19

      Hoi Brenda,

      Dit ziet er goed uit! Vraag; als ik ze wil invriezen; dan voor of nadat ze gebakken zijn? En daarna bevroren afbakken in de oven of eerst laten ontdooien?

      vr gr

      Leonie

      1. Brenda Kookt 16 december 2016 om 08:09

        Vries de aardappelkroketjes in voor je ze afbakt. En ik zou ze bevroren afbakken.

    6. Lies de Wilde 1 februari 2017 om 09:19

      Hoi hoi,

      Ik woon in Thailand en daar kan ik geen oerdegelijke aardappels vinden.
      Is het mogelijk de kroketjes van instant puree te maken ?
      Groetjes Lies

      1. Brenda Kookt 1 februari 2017 om 10:33

        Je kunt het proberen lies, zorg er wel voor dat de puree in dat geval wat steviger is. Bijvoorbeeld door minder vocht te gebruiken.

        1. Marinda 20 september 2017 om 18:55

          Hé Brenda! Ik heb een vraag. De aardappelkroketjes barstten uit elkaar toen ze in de oven zaten. Weet jij hoe dit voorkomen kan worden?

          Groetjes,
          Marinda

          1. Brenda Kookt 21 september 2017 om 06:55

            Hi Marinda, wat gek. Ik heb geen ervaring met aardappelkroketten die open barsten in de oven. Misschien zaten ze er te lang in? Waren ze wel goed gaar/bruin en warm?

            Online heb ik wel dit gevonden: Als water warmer wordt dan 110°C veranderd het in stoom. Deze stoom is expansief en het paneermeel omhulsel is niet sterk genoeg om dit tegen te houden. Zijn de aardappelkroketten ingevroren geweest? Dan is kans op open barsten groter.

    7. lisette 16 december 2018 om 19:46

      kan je de kroketjes een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren? en kun je ze bakken in de airfryer? tips voor nog wat kruiden erdoor?
      zou het graag met kerst maken

      1. Brenda Kookt 16 december 2018 om 21:04

        Bakken met de airfryer moet kunnen, al heb ik dit zelf (nog) niet getest. Van te voren maken en in koelkast bewaren kan. Dit zou ik max 1 dag van te voren doen, anders kun je ze beter invriezen.

    8. Bert van der Heul 2 januari 2019 om 18:20

      hallo Brenda,

      lekker recept hoor. de eerst keer dat ik deze kroketjes maakte heb ik de oven gebruikt. ging prima.

      Maar de tweede keer (met kerst) heb ik de frietpan gebruikt. Mijn oven was namelijk al vol.
      Het liep uit op een fiasco. het frituurvet begon enorm te bruisen en de krokketjes losten volledig op.

      Balen dus.
      Heeft iemand deze ervaring ook? Heb je tips voor mij?

      Het is namelijk wel een leuk/lekker recept.

      1. Jeroen 14 oktober 2019 om 17:04

        Zelf heb ik dat ook meegemaakt, let er daarom goed op dat de aardappel puree goed opstijft, d.w.z. dat het meeste vocht eruit is.

    9. Jantje 22 december 2019 om 18:13

      Brenda, wat een superrecept voor aardappelkroketjes. Ga ik doen!
      Maar die vormgeving, helaas. Ik wist eerst niet wat ik op de foto zag. Recept voor kreng oedang

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel recept