Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Charlotte tiramisutaart

Charlotte tiramisu taart txtHet is tijd voor taart, een Charlotte tiramisutaart. Want tiramisu is altijd lekker, en deze taart dus ook. En het is weer eens wat anders dan de tiramisu in een ovenschaal, toch?

Al een hele tijd wilde ik een Charlotte taart maken. Een taart met daaromheen lange vingers. Met Kerst greep ik vorig jaar mijn kans. Hét moment waarop ik een toetje voor een grote groep mensen moest maken.

Ik koos er voor om de Charlotte taart te vullen met een tiramisu mengsel. Want hé, wie houdt er niet van een goede tiramisu? Dat vindt iedereen lekker toch?

De taart bleek machtig. En erg lekker. Met 8 personen hebben we de halve taart opgegeten. Kanttekening dat we hiervoor ook een uitgebreid diner hebben gegeten. Daardoor had niet iedereen meer trek in een groot stuk van de taart. Zonde, want het is een plaatje he? Een heel erg lekker plaatje.

Zet jij deze taart op tafel deze kerst?

Charlotte tiramisu taart 02

Charlotte Tiramisutaart

 

Charlotte tiramisutaart

45 minuten
12 punten

Ingrediënten

De taartbodem:

  • 100 g boter
  • 1 kop sterke koffie
  • 1 scheutje amaretto
  • 375 gram Bastognekoekjes
  • 2 pakjes lange vingers

    De vulling:

    • 4 gelatineblaadjes
    • 350 ml slagroom
    • 200 gram suiker
    • 750 gram mascarpone

      Voor de topping:

      • cacaopoeder

      Extra benodigd: springvorm met een hoge rand met een diameter van 22 cm

        Bereiding

        Voorbereiding:

        • Week de gelatineblaadjes in een bakje met koud water. Bekleed de onderkant van de springvorm met bakpapier.
        • Giet de koffie in een pannetje en breng het aan de kook. Voeg de amaretto er bij. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in het nog warme koffiemengsel. Roer dit goed door en laat het vervolgens naast het vuur afkoelen. (niet in de koelkast)

          Voor de taartbodem:

          • Smelt in een ander pannetje de boter. Maal de bastongekoekjes fijn en voeg dit bij de boter. Meng goed door elkaar. Verdeel het koekjesmengsel over de springvorm en druk het (bijvoorbeeld met een lepel) aan.
          • Schenk een beetje amaretto in een schaaltje. Dep de lange vingers met de ongesuikerde kant in de amaretto en zet dit rondom aan de buitenkant van de springvorm met de gesuikerde kant naar buiten. Druk de lange vingers in de bodem zodat ze een beetje vast staan. Zet de springvorm hierna weg in de koelkast.

            Voor de vulling:

            • Voeg de slagroom samen met de suiker in een kom en mix dit tot een luchtige slagroom. Voeg de mascarpone er bij en laat dit op de laagste stand met elkaar mengen tot je geen klontjes meer ziet. Schenk de afgekoelde koffie met gelatine bij het mengsel en meng dit ook goed door.
            • Haal de springvorm uit de koelkast en schep het mascarpone mengsel hier voor 1/2 in. Als je lange vingers over hebt kun je deze verkruimelen en over de mascarpone strooien. Verdeel vervolgens de rest van het mascarponemengsel over de springvorm en verdeel dit gelijkmatig.
            • Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.

              Voor het serveren:

              • Bestrooi de taart voor het serveren met cacaopoeder. Voor een kerst-effect knip je sterren uit en leg je deze op de mascarpone. Bestrooi met cacao en verwijder vervolgens voorzichtig de sterren. Verwijder voorzichtig de springvorm en knoop een strik om de Charlotte Tiramisutaart voor een extra feestelijke presentatie.

                Tip: Ben je met minder personen? Neem dan een springvorm met een diameter van 18 cm en halveer de ingrediënten.


                  Brenda Kookt Fijne Feestdagen 2014 03

                  Deel dit bericht:

                  Share on facebook
                  Share on twitter
                  Share on whatsapp
                  Share on email
                  Reacties

                  41 Reacties

                  1. Marlotte 11 december 2015 om 07:16

                    Aah, wat een onwijs lekkere taart lijkt me dit Brenda! Het is alleen al een plaatje om te zien, ontzettend leuk. Kan me voorstellen dat hij erg machtig is haha!

                  2. Proef de Smaak 11 december 2015 om 08:48

                    Inderdaad een plaatje, hij klinkt echt heerlijk en ziet er zeker ook zo uit!

                  3. Tanja 11 december 2015 om 08:49

                    Deze taart lijkt me idd heel machtig en oogt zeer feestelijk. Te machtig voor mij na een uitgebreid kerstdiner. Maar ik maak hem zeker een keer voor een verjaardag, weer eens wat anders ;-) Omdat kinderen hem ook eten wil ik geen drank gebruiken. Wat kun je me aanraden als vervanging?

                    1. Joelle 11 december 2015 om 09:32

                      Dat is mijn vraag ook, kan ik de amaretto vervangen door iets wat alcoholvrij is?

                      1. Brenda Kookt 11 december 2015 om 13:18

                        Je kunt de amaretto voor een alcoholvrije taart vervangen door appel- of perensap.

                        1. Tanja 12 december 2015 om 12:17

                          Bedankt voor de tip!

                        2. Joelle 13 december 2015 om 10:08

                          Dankjewel!

                    2. Brenda Kookt 12 december 2015 om 11:02

                      Bij een verjaardag zal deze taart ook zeker niet misstaan :) Ik zou appel- of perensap gebruiken zodat de taart kidsproof wordt.

                  4. Sanne 11 december 2015 om 11:43

                    Geweldig! Nu weer ik dus niet meer of ik die gekarameliseerde peer taartjes met mascarpone of dit moet maken voor de schoonfamilie haha!

                    1. Brenda Kookt 12 december 2015 om 11:02

                      Dat wordt lastig kiezen..! En ik moet je verklappen dat er nog meer online komt om uit te kiezen de komende weken ;)

                  5. Angelina 11 december 2015 om 16:53

                    Hmm lekker en eigenlijk te zonde om op te eten haha. ;-)

                  6. Lianne 12 december 2015 om 15:58

                    Wow! Dat ziet er echt heel mooi en vooral ook heel erg lekker uit. Mooi gedaan zeg, echt een knaller tijdens kerst!

                  7. Eva 12 december 2015 om 19:10

                    Hoi heel erg lekker maar hoe hoog moet de springvorm zijn?

                    1. Ron 21 december 2015 om 21:55

                      Gewone normale hoogte is goed.

                  8. Brenda 14 december 2015 om 17:26

                    Oeh ziet er heeelijk uit. En ik moet het toetje serveren op kerstavond.

                    Hoe lang van tevoren kan de taart gemaakt worden?

                    Enne, die lange vingers zet je toch aan de binnenkant van de springvorn tegen de ring aan?? Of heb ik het mis??

                  9. Sandra 16 december 2015 om 18:57

                    Oh ja daar ben ik ook wel benieuwd naar, hoe lang van tevoren je de taart kunt maken en bewaren!
                    Hoor graag!

                    1. Brenda Kookt 16 december 2015 om 21:48

                      Je kunt de taart een dag van te voren maken, bewaar hem afgedekt in de koelkast

                      1. Sandra 3 februari 2016 om 21:13

                        Kan de taart ook ingevroren worden??

                      2. monique 24 november 2016 om 09:31

                        Mag de cacao er dan ook al op of pas als hij uit de koelkast gaat?

                  10. Esther 27 december 2015 om 11:42

                    De taart met kerst gemaakt. Hij was heerlijk!
                    Ik had minder mascarpone, maar smaakte er zeker niet minder om!

                  Laat een reactie achter

                  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

                  Beoordeel recept