Vandaag deel ik weer een lekkertje met jullie. Schotels als deze, dat zijn de lekkerste. Vandaag deel ik een kruidige ovenschotel, een shepherd’s pie.
Tijdens mijn zwangerschapsverlof had ik extra tijd. Onze baby zat namelijk erg lekker bij me en bleek ook na de uitgerekende datum nog even te zitten. Ik was klaar met alle klusjes. De artikelen voor Brenda Kookt waren geschreven, foto’s van de afgelopen jaren ingeplakt en van mijn favoriete series had ik alle afleveringen inmiddels bekeken. Dus toen zat er nog maar één ding op, koken!
Ik had geen zin in moeilijk gedoe. Wel in lekker warm voedsel, echte comfort food. Daarom besloot ik deze shepherd’s pie te maken. De shepherd’s pie is een Brits gerecht, een ovenschotel met aardappelpuree en (lams)gehakt dat vaak in de pub wordt geserveerd. Maar ook thuis valt dit gerecht in de smaak. Door de zijkanten van de schotel met panko te bestrooien wordt de korst extra krokant.
En het voordeel was, dat wat ik over had kon ik invriezen. Zo hebben we ook in de kraamweek nog een keer genoten van deze lekkere shepherd’s pie. Tijd om het recept met jullie te delen, zodat jullie ook van deze schotel kunnen genieten.
Shepherd’s pie
Shepherd’s Pie
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 2 rode ui
- 2 wortelen
- 2 stengels bleekselderij
- halve koolraap
- takje verse rozemarijn
- laurierblad
- 1 eetlepel tijm ik nam gedroogde
- klein blikje tomatenpuree
- 4 eetlepels worchestersauce
- zout en peper
- boter om in te bakken
- 7 eetlepels panko
- 200 gram Parmezaanse kaas
Voor de puree:
- 1250 gram aardappelen
- 4 eetlepels roomboter
- 100 gram Parmezaanse kaas
- 3 eetlepels panko of paneermeel
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eidooiers
- 100 ml warme melk
Bereiding
- Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar.
- Verwarm boter in een grote koekenpan of wok.
- Snipper de ui en bak dit even aan.
- Voeg het gehakt bij de ui en bak dit rul. Snijd de wortelen, bleekselderij en koolraap in blokjes en voeg dit bij het gehakt in de pan, bak dit 10 minuten mee.
- Breng het geheel op smaak met de tijm, laurier en rozemarijn, samen met peper en zout. Voeg de tomatenpuree, worchestercauce toe en verwarm dit ook even mee. Meng het geheel goed door elkaar.
- Verwarm de oven voor op 200 ºC en vet een ovenschaal in. Verdeel 5 eetlepels panko over de bodem en draai de schotel rond de panko aan de bodem en rand blijft plakken.
- Stamp de gekookte aardappelen fijn en meng dit met roomboter, Parmezaanse kaas, panko, mosterd de eidooiers en warme melk.
- Verdeel 1 cm van de aardappelpuree over de bodem en zijkanten van de ovenschaal. Verdeel het gehaktmengsel hierin en dek de schotel af met een laag aardappelpuree en bestrooi dit met de overgebleven panko.
- Verwarm de shepherd's pie 30 minuten in de oven. Voeg na 20 minuten de Parmezaanse kaas toe.
