Mexicaanse gehakt-aardappel potjes (zoutarm recept)
Gesponsord artikel Vorige week vertelde ik je dat 85% van de Nederlanders te veel zout eet en gaf ik je tips om je zoutinname te verkleinen. Vandaag deel ik een zoutarm recept. Zonder zout kun je namelijk ook lekker en smaakvol koken. Via de Zoutmeter kun je een test doen om te checken hoe veelMexicaanse gehakt-aardappel potjes (zoutarm recept)
Bewaren
Gesponsord artikel
Vorige week vertelde ik je dat 85% van de Nederlanders te veel zout eet en gaf ik je tips om je zoutinname te verkleinen. Vandaag deel ik een zoutarm recept. Zonder zout kun je namelijk ook lekker en smaakvol koken.
Via de Zoutmeter kun je een test doen om te checken hoe veel zout je eet. Naast het resultaat geeft de zoutmeter ook tips hoe je je zoutinname kunt beperken. Een leuke tip aangezien we gemiddeld per Nederlander 1 kilo zout te veel eten per jaar. Een slechte zaak, want het eten van te veel zout verhoogt de bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten. Daarbij kan het eten van te veel zout nierschade veroorzaken of verergeren. Als we met z’n allen gemiddeld 3 gram minder zout zou eten, scheelt dit jaarlijks 1.500 sterfgevallen. De boodschap van de Nierstichting is dan ook: ‘Wie van zijn nieren houdt, eet minder zout’.
Aan mij de taak om een zoutarm recept te maken. En ik moet zeggen dat ik wel even moest opletten. Het toevoegen van zout tijdens het koken is ook bij mij een gewoonte geworden.
Deze Mexicaanse gehakt-aardappel potjes zijn bereid zonder zout. Door diverse kruiden toe te voegen is het een heerlijk gerecht geworden. Het gehakt heb ik gekruid met knoflook, chilivlokken, paprikapoeder en komijn. De aardappelpuree heb ik gekruid met nootmuskaat en bieslook. Bij elkaar een heerlijke combi, het zout mis je in dit gerecht echt niet.
Mexicaanse gehakt-aardappel potjes
Bereidingstijd 20 minuten plus 15 minuten oventijd
Ingrediënten voor 4 personen:
- 600 gram aardappelen
- 350 gram rundergehakt
- 2 tomaten
- 1 rode paprika
- 125 gram champignons
- 150 gram mais
- halve theelepel chilivlokken
- 1 teentje knoflook
- halve theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 8 sprietjes verse bieslook
- snuf nootmuskaat
- olie om in te bakken
Bereiding:
Schil de aardappelen en kook ze in ruim water gaar. Giet de aardappelen af, maar bewaar het kookvocht.
Bak het gehakt in een wok of koekenpan met een beetje olijfolie kort aan. Voeg het geperste teentje knoflook toe samen met de komijnpoeder, paprikapoeder en chilivlokken. Bak de kruiden even mee.
Snijd de champignons in plakjes en de tomaten en paprika in blokjes. Voeg dit bij het gehakt en bak even mee. Voeg tot slot de mais toe en bak dit ook even mee.
Verwarm de oven voor op 200ºC (gebruik eventueel de grillstand) en vet de ovenschaaltjes in.
Stamp de aardappelen fijn en maak het romig door een glas van het nog warme kookvocht toe te voegen. Snijd de bieslook fijn en roer dit samen met de nootmuskaat door de aardappelpuree.
Verdeel over de bodem van de schaaltjes het Mexicaanse gehaktmengsel. Verdeel daaroverheen de aardappelpuree. Verwarm de Mexicaanse gehakt-aardappel potjes 15 minuten in de oven.
Tip: Je kunt de Mexicaanse gehakt-aardappel schotel ook serveren in een grote ovenschaal
Dit artikel is een samenwerking met de Nierstichting, lees mijn disclaimer
Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.