Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Lasagne al forno

Lasagne al forno

Wil je punten scoren? Dan is dit jouw recept! Ga voor deze topper van een lasagne al forno.

Omdat ik voor de blog iedere week nieuwe recepten kook eten we thuis regelmatig nieuwe dingen. En dat wordt niet altijd gewaardeerd. Soms wil mijn tafelgenoot gewoon iets eten dat hij al kent. Iets waarvan hij weet het dat het lekker is. Daarom vraag ik regelmatig wat hij wil eten. Al hoop ik dan natuurlijk dat hij iets nieuws noemt waardoor ik nieuwe inspiratie krijg. Dat gebeurt weinig kan ik je vertellen ;) Maar deze keer was het raak! Ik vroeg wat hij wilde eten en het werd lasagne.

Toen greep ik mijn kans want er was nog een lasagne die ik graag wilde maken. Op Sicilië at ik vorige zomer bij de Alcanta Kloof een ontzettende toeristische lunch. Maar oh boy wat was de lasagne al forno er lekker zeg! Deze moest thuis nagemaakt worden.

Met succes! Met deze lasagne scoor je punten. De tomatensaus is vol van smaak en goed gevuld met gehakt en vlees van saucijzen. De romige bechamelsaus en het korstje van mozzarella maken de lasagne compleet. zoals een lasagne al forno hoort te zijn.

Recept lasagne al forno

Lasagne al Forno

Bereidingstijd 30 minuten plus 45 minuten suddertijd en 30 minuten bakken in de oven

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 pak gedroogde lasagnevellen
  • 2 bollen mozzarella

Voor de vleessaus: 

  • 1 ui
  • 250 gram saucijzen
  • 250 gram rundergehakt
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • teentje knoflook
  • 150 ml rode wijn
  • 500 gram gezeefde tomaten
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 gedroogd laurierblad
  • halve theelepel suiker
  • handje verse basilicum
  • peper en zout
  • olijfolie om in te bakken

Voor de bechamelsaus: 

  • 50 gram roomboter (ongezouten)
  • 50 gram bloem
  • 500 ml melk
  • snuf nootmuskaat
  • snuf zout

Bereiding:

Verwarm een beetje olie in een braadpan of wok. Snipper de ui, snijd de wortel en bleekselderij in kleine blokjes en pers de knoflook. Fruit dit even aan in de warme pan. Haal de worst uit het velletje en snijd dit in blokjes. Bak het vlees van de worst en rundergehakt mee met de groenten.

Voeg de wijn bij het gehaktmengsel, verwarm dit 5 tot 10 minuten mee zodat de alcohol kan verdampen. Voeg vervolgens de gezeefde tomaten, laurier, oregano, fijngesneden blaadjes basilicum, suiker, zout en peper toe en breng dit aan de kook. Zet het vuur hierna laag en laat dit met een deksel op de pan minimaal 45 minuten pruttelen.

Bereid ondertussen de bechamelsaus door de boter in een pannetje te verwarmen. Voeg de bloem toe en bak dit heel kort even mee. Voeg beetje bij beetje de melk bij het mengsel en roer het mengsel met een houten lepel constant door. Breng op smaak met zout en nootmuskaat.

Verwarm de oven voor op 200 C en vet een ovenschaal in.

Verdeel een laagje tomatensaus en vervolgens eentje met bechamelsaus over de ovenschaal. Beleg dit met een laagje lasagnebladen en verdeel hier vervolgens weer een laagje tomatensaus over. Herhaal dit tot  de sauzen op zijn, eindig met een laagje bechamelsaus.

Snijd de mozzarella in plakken en verdeel dit over de lasagne. Verwarm de lasagne 30 minuten in de oven zodat de lasagnebladen gaar zijn en de lasagne al forno een mooi romig bovenlaagje heeft gekregen.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

37 Reacties

  1. Carstina 12 juni 2017 om 10:05

    Ik heb de lasagna gemaakt, en o jongens wat was dat heerlijk, ik had de kinderen te eten en mijn schoonzoon kon er niet genoeg van krijgen. Ik ga het voor Vaderdag weer op tafel zetten!Heel veel dank voor dit heerlijke recept.

    1. Brenda Kookt 12 juni 2017 om 17:49

      Wat leuk om te horen dat jullie er zo van genoten hebben Carstina

  2. Karel 13 juni 2017 om 08:15

    Dit is een van de lekkerste lasagnes die ik ooit heb geproefd!

  3. Fred 27 juli 2017 om 19:38

    Echt ontzettend lekker heb half om half gehakt gebruikt en verder het recept gevolgd. Beste lasagne ooit

  4. Sandra 21 oktober 2017 om 21:39

    Heerlijk! Vanavond gemaakt toen een vriendin kwam eten en we hebben er onwijs van genoten. Echt een top recept en aanrader. Dankjewel!

  5. Anneke Gerritse 7 november 2017 om 13:32

    Hallo Brenda, de saus staat te pruttelen en het ruikt heerlijk maar ik lees nu “ laagje tomatensaus en dan bechamelsaus? Daar moet tich wel een laag lasagnebladen tussen?
    Hartelijke groet
    Anneke Gerritse

  6. Tineke 26 november 2017 om 20:01

    Heerlijk! Ik heb er nog een snufje cayennepeper bijgedaan en anderhalf handje basilicum ipv een handje.

  7. Lucy 25 april 2018 om 16:06

    Hoi Brenda,

    Een heerlijk recept al meerdere keren gemaakt! Nu zou ik hem graag maken zonder de rodewijn. Waardoor kan ik deze vervangen zodat ik wel de lekkere smaak behoud?

    1. Brenda Kookt 29 april 2018 om 20:40

      Hi Lucy, in dat geval zou ik de wijn weglaten. Eventueel bouillon toevoegen zodat de saus niet te dik wordt.

  8. Edith 12 september 2018 om 11:40

    En de saus staat al weer te pruttelen… al aantal keren gemaakt, HEERLIJK!!!
    Als de meiden binnen komen zeggen ze: wat ruikt het hier weer lekker;)
    Echt een blijvertje dus.

  9. Janine 6 februari 2019 om 14:47

    Wow… echt zo lekker!! Ook een keer in de haast maar 30 minuten laten pruttelen en dat proef je gelijk! Dus nu staat de saus minimaal 45 minuten, liefst een uur. Waanzinnig lekker!!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *