Fries suikerbrood

Fries suikerbrood

Een goed recept voor de lekkerbekken en zoetekauwen onder ons. We gaan namelijk aan de slag met Fries suikerbrood!

De afgelopen jaren ben ik regelmatig weekendjes weg geweest in Friesland. Ik verbleef o.a. in Leeuwarden, Ameland en Terschelling. Bij het ontbijt serveren ze daar uiteraard het echte Friese Suikerbrood. Graag wilde ik dit zelf ook eens maken en nu is het er eindelijk van gekomen. Ik gebruikte het recept van Philippine van de blog liefdevoorlekkers. Deze heb ik vorig jaar langs zien komen op social media en sindsdien staat hij op mijn to-bak lijstje.

Een goed suikerbrood is smeuïg en lekker klef. Als je het eet hoor je vieze plakkerige handen te krijgen. Met dit recept van Philippine zit dat helemaal goed, het is een toppertje!

Voor dit brood heb je geen ingewikkelde ingrediënten nodig. Al was het voor mij wel even een zoektocht om de parelsuiker te vinden. Uiteindelijk kocht ik dit bij de Welkoop, hier verkopen ze naast agrarische dingen ook spullen voor in de broodbakmachine. En dus ook parelsuiker.

Recept suikerbrood

Fries Suikerbrood

Bereidingstijd

Ingrediënten voor ongeveer 15 dikke plakken:

  • 250 ml melk
  • 100 gram boter (plus extra om de vorm mee in te vetten)
  • 4 eetlepels gembersiroop
  • 500 gram bloem
  • 14 gram droge gist
  • 1,5 eetlepel kaneelpoeder
  • 10 gram zout
  • 1 theelepel anijszaad
  • 250 gram parelsuiker

Extra benodigd: cakevorm van 30 cm (plus eventueel een (hand)mixer met deeghaken) 

Bereiding

Verwarm de melk met de boter en siroop in een steelpan tot het lauwwarm is en de boter is gesmolten.

Meng de bloem, gister, kaneel, zout en anijs in een kom. Voeg het melkmengsel er bij en kneed dit met de mixer met deeghaken tot een zacht deeg. Dek het deeg hierna af met plastic folie en laat het 15 minuten staan.

Vet het bakblik heel erg dik in met boter.

Kneed het deeg voor de tweede keer door, deze keer zo’n 8 munten. Ook dit gaat goed met de mixer met deeghaken.

Haal het deeg hierna uit de komt en stort het op een met bloem bestoven werkblad. Meng de parelsuiker door het deeg door het met de handen goed door te kneden. Het is niet erg als de parelsuiker niet gelijk door het deeg verdeeld is. Er mogen soms best wat stukken zijn met meer parelsuiker bij elkaar.

Vorm het deeg in een rol ter grootte van de bakvorm en leg het hier in. Dek het af met folie en laat het op een warme plaats een uur rijzen.

Verwarm  de oven voor op 200 ºC. Bak het brood in 25 minuten goudbruin en gaar. Laat het brood afkoelen in de vorm en haal het hierna uit de vorm.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
7 comments

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk