Event: Lurpak botertest + workshop

Lurpak boter test en workshop 20

gesponsord artikel

De Nordic Kitchen is hot! En daarom is het super leuk dat ik vorige week door het Deense Lurpak uitgenodigd was voor een blinde botertest, workshop en lunch bij restaurant BØG in Den Haag. Kijk mee naar een heerlijke ochtend in het teken van boter, in foto’s en via het filmpje dat tijdens de ochtend is gemaakt.

Lurpak is het Deens keurmerk voor de echte Deense boter, inmiddels is dit lekkere product ook bij ons in Nederland verkrijgbaar. Lurpak wordt gemaakt van alleen room en zuursel uit melk en een beetje zout. Het is een puur product, zonder ellenlange ingrediëntenlijst zoals bij bijvoorbeeld margarines het geval is.

Over Lurpak en het verschil tussen boter en margarine heb ik jullie eerder verteld (klik hier om het artikel te lezen).

Lurpak boter test en workshop 14

De ochtend werd afgetrapt door een korte presentatie over Lurpak. Wist je dat de naam Lurpak al in 1901 is geregistreerd en het inmiddels verkrijgbaar is in meer dan 80 landen?

Na de presentatie mogen we blind proeven. Halen wij de echte romige Lurpak er uit tussen de andere (room)boter en margarines?

Bij een aantal boters was het direct duidelijk dat het geen Lurpak is doordat ze een vette laag achterlaten in de mond. Lurpak is romiger van structuur en heeft een licht-frisse smaak. Bij de boters was het lastig, sommige roomboters liggen er dicht bij. Maar bij de smeerbare producten was het overduidelijk. Lurpak smeerbaar is mooi romig en laat geen vet laagje achter in de mond.

Lurpak boter test en workshop 04

Dit zijn de ingrediënten van Lurpak Smeerbaar gezouten: melk, een beetje raapzaadolie en een snufje zout. Aan de Lurpak-producten worden geen geur-, smaak en kleurstoffen toegevoegd. Het is een echt natuurproduct. Om Lurpak Smeerbaar te maken wordt er een beetje raapzaadolie door de boter geroerd. Hierdoor is het product goed smeerbaar voor op brood.

Na de botertest werden we zelf aan het werk gezet om boter te maken. Ik had niet verwacht dat dit zo gemakkelijk zou zijn. We kregen een potje met daarin karnemelk en melk en mochten vervolgens gaan schudden…

Lurpak boter test en workshop 10

..binnen 5 minuten wordt de substantie in het glazen potje romig en ontstaan er klonten. Als je dit afgiet heb je al boter!

Zo simpel, dat had ik echt niet verwacht. Ik dacht dat boter maken een stuk ingewikkelder zou zijn. Tijdens het event is een kort filmpje gemaakt van het boter maken. Bekijk het hier:

Na de korte boterworkshop was het tijd om te proeven. De brigade van restaurant BØG heeft Lurpak verwerkt in heerlijke Deense gerechtjes.

De New Nordic Cuisine is een keuken waarbij men terug is gegaan naar de oorsprong en pure ingrediënten. Koken met wat er voor handen is. En daarbij wordt het product niet alleen gekookt of gebakken maar ook gefermenteerd, ingemaakt en gezouten.

Lurpak boter test en workshop 15

Na lijnzaadcrackers met hele lekkere gerookte Lurpak werd deze oester met roggebrood, Lurpak crème en gefermenteerde peer geserveerd. Het was de aller eerste keer dat ik een oester at, dus dat moest vastgelegd worden! (in de snap shots volgen later deze week meer beelden hiervan ;))

Lurpak boter test en workshop 16

Daarna stond een lekker hapje van kalfsvlees met krokant broodkruim, gedroogde bloemen en salmiak op het menu. Vooral de nasmaak van de salmiak was en verrassende twist.

Ik had het niet verwacht, maar de aardappel gevuld met Deense haring, Lurpak en lompvis kaviaar was het lekkerste hapje van de middag. Het was heerlijk fris.

Lurpak boter test en workshop 17

Bij het volgende gerechtje kwam onze eigen gemaakte boter van pas. Deens Smørrebrød met gravad lachs, sjalot, citroen en onze eigen gemaakte boter. Gravad lachs was erg lekker dit is ingelegde zalm.

We sloten de heerlijk ochtend af met een heel fijn toetje: Karnemelk met witte chocolade en bosvruchten.

Ik heb erg genoten van deze fijne ochtend. Restaurant BØG in Den Haag is een tip voor als je wilt genieten van de New Nordic Cuisine.

Lurpak is onder andere verkrijgbaar bij Jumbo en Albert Heijn. 

Dit artikel is een samenwerking met Lurpak,  lees mijn disclaimer


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk