Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Ossenstaartsoep

Recept ossenstaartsoep

Yeah! Vandaag deel ik een bonus-recept met jullie. Ik dacht namelijk dat ik dit recept (voor mijn favoriete soep) een tijd geleden al met jullie gedeeld had. Maar wat bleek? Er is iets fout gegaan waardoor het niet gepubliceerd is. Vandaag gaan we voor de herkansing.

Als vaste bezoeker van Brenda Kookt weet je vast dat ik dol ben op soep. ‘Vroeger’ toen ik bij mijn ouders woonde aten we iedere avond voor de maaltijd een kommetje soep. Mijn favoriet was (en is nog steeds) de ossenstaartsoep uit een pakje. Hier kan ik geen genoeg van krijgen.

Tijd om zelf de echte ossenstaartsoep te maken, zonder pakje!  Mijn versie van de ossenstaartsoep is lichtgebonden, zoals ik hem het lekkerste vind. Met gehaktballen.

Ossenstaartsoep

Ossenstaartsoep

Bereidingstijd 20 minuten, plus 3,5 uur tijd om te trekken

Ingredienten voor 4 kommen soep

  • 2 stukken ossenstaart van 250 gram
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 winterpenen
  • 1 prei
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 laurierblaadjes
  • klein blikje tomatenpuree
  • bosje peterselie
  • 2 kruidnagels
  • 1 liter runderbouillon
  • 250 gram rundergehakt
  • halve eetlepel gehaktkruiden
  • 1 eetlepel paneermeel
  • klontje boter
  • zout en peper

Bereiding

Verwarm de boter in de soeppan en bak de stukken ossenstaart hierin aan. Snijd de groenten (ui, knoflook winterpeen, prei en bleekselderij) in grove stukken en bak dit even mee met het vlees. Voeg de bouillon, tomatenpuree, kruidnagel en laurier toe en breng dit aan de kook. Zet het vuur hierna laag en laat dit ongeveer 3,5 uur pruttelen.

Haal de stukken ossenstaart uit de pan, pluk het vlees van het bot en bewaar dit even apart.

Zeef de soep, de groenten en kruiden kunnen weg. Deze hebben de smaken afgegeven aan de soep.

Meng het gehakt met de paneermeel en gehaktkruiden en draai hier soepballetjes van.

Voeg het ossenstaart-vlees en de gehaktballetjes bij de soep en verwarm dit nog 10 minuten zodat de gehaktballen gaar zijn.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

17 Reacties

  1. Walter 19 juni 2016 om 10:45

    Eenvoudig en recht door zee met respect voor de iingrediënten; thks

  2. Tanja 21 juni 2016 om 23:42

    Ik kan me ossenstaartsoep vaag herinneren uit mijn jeugd maar at het daarna nooit meer. Ik ga het met jouw recept een keer proberen. In Spanje vond ik stukjes gebakken ossenstaart in de Paella. Ik liet me vertellen dat ze hier eerst bouillon van trokken en daarna bakte. Weet jij of dit klopt?

  3. Joan 3 december 2016 om 16:38

    Wauw, super lekkere soep.

  4. Joke de Vries 14 december 2016 om 18:46

    Heerlijk recept. Mooie smaken! Dank je voor het recept.

    1. Marleen Grol 26 januari 2020 om 16:32

      Heerlijke soep,
      Een vraag: is de peterselie alleen nodig om te garneren of doe je die ook bij de soep in de voorbereiding ?

        1. Marleen 28 januari 2020 om 10:35

          Bedankt Brenda!

  5. Ellen 12 april 2018 om 17:24

    Heb het recept aangehouden maar de rudergehakt soepballetjes niet erin gedaan. Drieenhalf uur inkoken betekent haast geen soep meer. ik keek na tweeen een half uur in d pan en wist dat ik het kookproces moest stoppen. Het vlees is na tweeeneenhalf uur ook wel gaar.. Heerlijk van smaak maar ik hield maar twee normaal gevulde bakjes soep over ipv vier.

  6. Helene boland 10 november 2018 om 19:01

    Dankjewel Brenda, de ossenstaartsoep is geweldig.Klaar voor de kerst.tip,haal vlees en laurier blad uit de pan en pureer alles met de blender.Zo klaar.Om de soep te binden doe ik 2 kruimige aardappelen bij de groenten.Ooit geleerd in een jeugdherberg.Werk bij alle soepen met groenten erin om te binden.

  7. B. 24 december 2018 om 14:00

    wat doe je met de peterselie die bij de ingredienten staat, maar ik niet terug kan vinden in het recept. Is dit garnering?

  8. Bert 29 april 2019 om 14:44

    Moet er nog Madeira bij als garnering of voor de smaak?

  9. Anne 7 mei 2019 om 22:31

    Wat jammer dat je de groenten weggooit

    1. Jozefien 23 december 2019 om 17:43

      Nee, de nadere gebruik je voor de nadere saus met kleine champions. Heerlijk over de tong

      1. Jozefien 23 december 2019 om 17:45

        Sorry, ik dacht ik aan het lezen was voor Rundertong. Omdat ik dit ook maak. Maar voor de ossenstaart soep kan ieder naar believen een scheutje nadere indien. Eet smakelijk.

  10. Frans 26 mei 2019 om 17:18

    Ik mis de Madeira in je recept. aan het eind een scheut erbij doen en je hebt nog een extra smaaksensatie. Twee theelepels worcestersaus kunnen er ook nog goed bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tijdelijk een gevarieerd weekmenu (5 recepten) uit de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 helemaal gratis!