Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

NU VERKRIJGBAAR​
De 2021 scheurkalender 
nu met gratis bewaarmapje!
2021 scheurkalender & Brenda’s nieuwe kookboek!

Melanzane alla Parmigiana

ovenschotel-aubergine

Een lekkere Italiaanse ovenschotel met aubergine, dat is melanzane alla parmigiana. Een meer dan prima gerecht voor deze woensdag lijkt me.

In het ProeVkantoor pakket dat ik ontving zat ook een aubergine. Nu moet ik toegeven dat ik daar meestal niet zo gek op ben. De aubergines in Italië zijn super lekker, maar de Nederlandse aubergines vind ik altijd tegenvallen. Dan kook ik liever met courgette. Maar omdat ik ze in huis had moest ik er nu toch iets mee doen. En dan kan het maar beter iets lekker zijn. En aubergine parmigiana is lekker. Erg lekker.

Dit is een Italiaanse ovenschotel van aubergine, met tomatensaus en lekker veel kaas. Ik vind het extra lekker als de aubergine even in de oven (of grillpan) is geroosterd. En ik gebruik niet alleen Parmezaanse kaas, ook mozzarella.

aubergine-parmigiana

Melanzane alla Parmigiana

Bereidingstijd 25 minuten en 20 minuten oventijd

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 1 aubergine
  • 75 gram geraspte gruyere kaas
  • 1 bol mozzarella
  • 2 eetlepels geraspte parmazaanse kaas
  • 10 blaadjes basilicum
  • olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 ºC, bekleed een bakplaat met bakpapier en vet de ovenschaal in.

Snijd de aubergine in plakken en verdeel dit over de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Grill de aubergine aan beide kanten 8 minuten. Haal de aubergine er hierna uit en verhoog de temperatuur van de oven tot 200 ºC.

Snipper de ui en pers de knoflook, fruit dit aan in een koekenpan met olijfolie. Voeg de tomatenblokjes toe. Roer er een eetlepel olijfolie en snuf zout door en verwarm dit nog 5 minuten.

Snijd de mozzarella in plakken en de basilicum in stukjes.

Verdeel 1/3 van de tomatensaus over de bodem van de schaal. Leg hier de helft van de plakjes aubergine op en verdeel hier gruyère over. Vervolgens nog een laagje tomatensaus en aubergine. Verdeel hierover het laatste deel van de tomatenblokjes en hierover de mozzarella, basilicum en Parmazaan.

Zet de schotel in de oven en verwarm 20 minuten.

Het is lekker om dit met brood, pasta of aardappeltjes te eten.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

8 Reacties

  1. Jonna@Burgertrutjes 21 september 2016 om 10:29

    Super lekker, gister verse pesto gemaakt dus dat kan ik er nog extra aan toevoegen

  2. Margreet 21 september 2016 om 12:34

    Ben net nog in italy, wachten op het vliegveld, en hier prefereert men de Ricotto kaas geraspt bij aubergine. Was ook erg lekker!

  3. Gerda 8 oktober 2016 om 21:54

    Het is erg lekker! Bedankt.

  4. Arjan 25 oktober 2016 om 17:48

    Lekker! Vanavond maar eens maken

  5. Laura 6 november 2016 om 14:03

    Hallo,

    Bedoel je tomaten uit blik of verse?

    graag een antwoord.

    groetjes

  6. Addy 12 januari 2020 om 23:13

    Brenda,

    Kun je deze ovenschotel ook een dag van tevoren voorbereiden en de dag daarna in oven ‘afbakken’?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *