Melanzane alla Parmigiana

ovenschotel-aubergine

Een lekkere Italiaanse ovenschotel met aubergine, dat is melanzane alla parmigiana. Een meer dan prima gerecht voor deze woensdag lijkt me.

In het ProeVkantoor pakket dat ik ontving zat ook een aubergine. Nu moet ik toegeven dat ik daar meestal niet zo gek op ben. De aubergines in Italië zijn super lekker, maar de Nederlandse aubergines vind ik altijd tegenvallen. Dan kook ik liever met courgette. Maar omdat ik ze in huis had moest ik er nu toch iets mee doen. En dan kan het maar beter iets lekker zijn. En aubergine parmigiana is lekker. Erg lekker.

Dit is een Italiaanse ovenschotel van aubergine, met tomatensaus en lekker veel kaas. Ik vind het extra lekker als de aubergine even in de oven (of grillpan) is geroosterd. En ik gebruik niet alleen Parmezaanse kaas, ook mozzarella.

aubergine-parmigiana

Melanzane alla Parmigiana

Bereidingstijd 25 minuten en 20 minuten oventijd

Ingrediënten voor 2 personen

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 1 aubergine
  • 75 gram geraspte gruyere kaas
  • 1 bol mozzarella
  • 2 eetlepels geraspte parmazaanse kaas
  • 10 blaadjes basilicum
  • olijfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 ºC, bekleed een bakplaat met bakpapier en vet de ovenschaal in.

Snijd de aubergine in plakken en verdeel dit over de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Grill de aubergine aan beide kanten 8 minuten. Haal de aubergine er hierna uit en verhoog de temperatuur van de oven tot 200 ºC.

Snipper de ui en pers de knoflook, fruit dit aan in een koekenpan met olijfolie. Voeg de tomatenblokjes toe. Roer er een eetlepel olijfolie en snuf zout door en verwarm dit nog 5 minuten.

Snijd de mozzarella in plakken en de basilicum in stukjes.

Verdeel 1/3 van de tomatensaus over de bodem van de schaal. Leg hier de helft van de plakjes aubergine op en verdeel hier gruyère over. Vervolgens nog een laagje tomatensaus en aubergine. Verdeel hierover het laatste deel van de tomatenblokjes en hierover de mozzarella, basilicum en Parmazaan.

Zet de schotel in de oven en verwarm 20 minuten.

Het is lekker om dit met brood, pasta of aardappeltjes te eten.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
8 comments

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk