Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

De koelkast van.. Annemieke van ZTRDG

de-koelkast-van-annemieke-2

Op het artikel waarbij ik de inhoud van mijn koelkast deelde heb ik super leuk reacties ontvangen. We zijn allemaal stiekem nieuwsgierig hoe de koelkast van een ander er uit ziet. In de tweede editie van deze reeks nemen we een kijkje in de koelkast van Annemieke.

Annemieke is een echte foodlover en mag voor haar werk bij de SmaakCollectie en ZTRDG de lekkerste producten testen en selecteren voor in de box. Het zal je vast niet verbazen dat de (kleine) koelkast van Annemieke altijd vol met lekkere potjes en flesjes staat. Ik laat Annemieke aan het woord:

Hi, ik ben Annemieke, “ginger”, lezer, verteller, liefhebber van met blote voeten dansen op een buitenfestival en hersenweetjes over eten. Wist jij bijvoorbeeld dat yoghurt zoeter lijkt te smaken wanneer je het van een kleinere lepel eet? En dat de slimme indeling van een supermarkt ervoor zorgt dat je onbewust langer blijft en meer koopt? Interessant toch!?

Samen met Koen woon ik in Amsterdam, maar binnenkort verhuizen we naar een schattig dijkhuisje buiten de stad met groot Boretti fornuis. En daar kijk ik nu al naar uit want mijn huidige keukentje is eigenlijk te klein voor mijn liefde voor koken en eten. En voor alle kookboeken, leuke bordjes, schaaltjes en planken die ik inmiddels heb verzameld.

Eten is emotie. Eten verbindt; vaak ontstaan de fijnste gesprekken tijdens een goed diner. Eten zegt iets over je; waar kom je vandaan bijvoorbeeld? Eten maakt herinneringen. Een fornuis vol dampende pannen, een groot gebraad in de oven, familie en vrienden aan tafel; daar hou ik van. Een paar keer per jaar kook ik in opdracht: een streetfood buffet voor een verjaardag, of 6 gangen diner voor 24 bruiloftsgasten. Na zo’n avond ben ik gesloopt (ik ben tenslotte geen pro cateraar) maar zielsgelukkig.

En hoe fijn is het als foodlover om elke dag met eten te kunnen werken? Ik werk namelijk voor ZTRDG, het online vers marktplein waar vandaag bezorgd gisteren geoogst is. Een walhalla voor iemand als ik die houdt van vers, echt en lokaal eten, ik doe dan ook regelmatig zelf mijn boodschappen op ZTRDG. Ik stel iedere maand de SmaakCollectie van ZTRDG samen, voorheen bekend als de FoodWeLove box. Samen met een SmaakMaker selecteer ik de lekkerste producten, altijd rondom een thema. Zo hadden we de Indie Brands box vol toffe, independent merkjes en zijn we voor november met de schrijver van een heel tof net gelanceerd kookboek bezig. Het samenstellen van de boxen betekent de wereld afstruinen naar de meest bijzondere en lekkere producten, kasten vol samples en dus veel proeven, wat een straf. Samen met het creatieve foodstyling team van ZTRDG vertellen we vervolgens de verhalen achter deze producten en delen we lekkere recepten. De SmaakCollectie is echt een cadeautje voor jezelf of een ander, om te ontdekken, proeven en genieten. Ik vind het heel leuk om daar iedere maand weer iets bijzonders van te maken!

Genoeg over Annemieke, door naar haar koelkast en de antwoorden op mijn vragen over de inhoud daarvan! 

de-koelkast-van-annemieke

Wat is jouw eet-stijl?

Wat eten betreft ben ik een groot fan van puur, vers, echt en lokaal; eten met een verhaal wat met liefde en aandacht is geproduceerd of klaar gemaakt. Ik gebruik in ieder geval nauwelijks pakjes en zakjes. En ook geen light producten of vervangers: bakken doe ik gewoon lekker in echte roomboter en goede olijfolie. Ik eet graag gezond (elke ochtend een sapje uit de blender met groenten en fruit) maar heb ook genoeg “guilty pleasures” (karamel! rookworst! truffelmayo!). Door de week eten we vaak eenvoudig, iets wat niet teveel tijd kost. En (niet bewust) vaak ook vegetarisch. Vroeger ging door elke pasta, curry of noedels vlees maar dat mis ik eigenlijk helemaal niet.

Zaterdag is wat mij betreft de lekkerste dag van de week: thuis lekker uitgebreid koken & tafelen; met z’n tweeën of voor vrienden of familie. Dan eet ik juist graag een goed stuk vlees: steak met zelfgemaakte friet en mayonaise, een hele kip uit de oven of porkbelly met Aziatische pannenkoekjes en hoisin, heerlijk!

Wat is je guilty pleasure?

Truffelmayonaise van Jean Baton. Of eigenlijk alles met truffel :-).

Welk gerecht eet je het liefst iedere week?

Zelfgemaakte butterchicken met vers naanbrood. Er gaat nogal veel room/boter in en weinig groenten dus echt gezond is het niet maar zó lekker. En risotto kan ik ook blijven eten. Zou het de roomboter zijn?

Wat is jouw specialiteit in de keuken?

Als ik het familie en vrienden zou vragen: gehaktballetjes in tomatensaus, die komen regelmatig op tafel met Turks brood om lekker in de saus te dopen. Sowieso heb ik wel wat “klassiekers” die vaak terugkomen: pannacotta, de butterchicken, doperwtensoep met kokosmelk en groene kruiden. Misschien is de echte specialiteit wel om het vervolgens mooi op tafel te zetten. Ik besteed graag aandacht aan mooie kopjes, bordjes en schaaltjes. Eetbaar bloemetje op een dessert, zwart zout naast een ceviche; je eet tenslotte ook met je ogen.

Wat echt niet mijn specialiteit is: verse vis en Aziatisch. Opgegroeid met niet meer dan vissticks en een vriend die af en toe sushi genoeg vindt betekent dat vis hier nauwelijks op tafel komt, hoewel ik het wel graag eet. Als Koen reist voor zijn werk maak ik daar gebruik van door bijvoorbeeld een grote pan mosselen in tomatensaus voor mezelf te maken, of een hele zeebaars uit de oven. Van de Aziatische keuken ken ik de smaken onvoldoende om ermee te freestylen in de keuken.

Hoe vaak doe je boodschappen?

Vaak bedenk ik van tevoren al wat ik zo’n beetje wil eten de hele week en heb ik altijd voldoende groenten, pasta, rijst etc. in huis om te variëren. In het weekend doe ik de grote boodschappen met meteen ook vers voor de eerste paar dagen. 1 a 2 keer in de week haal ik verse groenten bij of heb ik ineens zo’n zin in een bepaald gerecht dat ik mijn eerder gemaakte plan omgooi.

Zijn er producten die je getest hebt voor ZTRDG / de SmaakCollectie die je super lekker vindt maar de box nog niet hebben gehaald?

O, dat zijn er bijna teveel om op te noemen, voor mijn werk komen echt de lekkerste dingen voorbij! Ik hoop nog steeds dat we ooit een plekje hebben voor Prepluk Verjus, een fantastisch product om mee te koken, bakken maar ook om lekkere limonade mee te maken. De rillette van Schipholgans van Coco Conserven is ook zo’n bijzondere ontdekking. En de biertjes van Gebrouwen door Vrouwen: echt lekkere biertjes van twee gezellige zussen uit Amsterdam.

Op welk product ben je trots omdat het de box heeft gehaald?

Gkazas olijfolie uit de Baarsjes. De Grieks-Amsterdamse familie timmert hard aan de weg om bij de beste restaurants en winkels te liggen, hun olie zat toch maar mooi in onze box. En in de Gered Goed box van deze maand hebben we ketchup van Basement Chefs: de chefs van Amsterdam RAI. Alleen te koop bij de RAI en gemaakt van overschot Rooie Sien tomaten die na het faillissement van La Place geen bestemming hadden. Toen ik dit las dacht ik “die wil ik in de box”. Ze kregen ontzettend veel commerciële aanvragen maar kozen voor onze SmaakCollectie. Echt een uniek product dus. Mag ik er nog eentje noemen? De helemaal handgemaakte siroop van Pinkyrose. Lekker met wat spuitwater maar ook perfect om een goede gin tonic of cocktail mee te maken. Je vindt in onze koelkast geen frisdrank of fruitsap maar deze “limonade voor volwassenen” heb ik graag in huis.

Welk product zouden meer mensen moeten eten/kennen?

Echt goed brood. Ook ik kocht mijn brood vaak gewoon bij de supermarkt tot ik bij ZTRDG ging werken. Als je dan het dagverse brood van Bakker Piet proeft, of zelfs het afbak desembrood van Desemenzo: een wereld van verschil, wat een smaak. En ik vind peulvruchten en vis uit blik ondergewaardeerd; je kunt er zoveel lekkers mee maken en is nog gezond ook. Ook hier zou ik wel zeggen: ga zeker met vis voor de echt goede (en duurzame) blikjes die je misschien niet altijd bij de supermarkt vindt. De sardientjes van Nuri bijvoorbeeld: knettervers vanuit de Portugese haven meteen op traditionele wijze ingeblikt.

Wat is het lekkerste zelfgemaakte gerecht dat er ooit in jouw koelkast heeft gestaan?

De chocolademousse van mijn vriend, naar recept van zijn Belgische moeder. Ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n chocolade fan of zoetekauw maar tegen deze mousse zeg ik nooit nee. En nee, het is me nog niet gelukt om ‘m zelf zo lekker te maken…

Wat staat er altijd in jouw koelkast?

Truffelmayonaise van Jean Baton :-). Roomboter, liefst de rauwmelkse boerenboter van De Sophiahoeve. Augurken en Amsterdamse uitjes van Kesbeke. Yoghurt voor het ontbijt en amandelmelk voor cappuccino. Teveel potjes en flesjes saus, van  samples die de box niet gehaald hebben tot basisdingen als sojasaus, mosterd en Heinz tomatenketchup. Ook heb ik altijd wel champignons en paprika in huis, en eieren.

Heeft alles in de koelkast een vaste plek?

Ik ben nogal georganiseerd en kan er dus inderdaad niet tegen als de mayonaise niet bij de potjes saus te vinden is, die bovenin de koelkast staan ;-). In de deur bewaar ik de boter, open pakken, drinken en flesjes die niet op een plank passen. Het bovenste vak in de deur een soort rommelvak: potjes gember van de thuisbezorgde sushi, een al gekookt ei wat over is, tubetje wasabi wat mijn vriend meenam uit Azië.

Op de plank met de meeste ruimte bewaar ik normaalgesproken alles voor ontbijt en lunch: yoghurt, jam, eieren, kaas. Op de foto liggen er boodschappen van ZTRDG voor een diner waarvoor ik kook: een mega burrata van Buffalofarm Twente en ciabatta pesto/ olijven van Desemenzo. de twee middelste planken zijn voor het avondeten: een doosje champignons, vlees, verse pasta etc. Op de onderste plank liggen dranken: volle pakken melk, wijn. Hier is vaak nog wel ruimte over voor de verse items voor het avondeten. In de lade bewaar ik groenten zoals een zak spinazie, gekookte bietjes, maar ook verse kruiden (als ik geen kruidenplantjes heb).

Wat komt er nooit in jouw koelkast?

Kant en klaar maaltijden en salades; teveel rotzooi in de ingrediënten en nog duur ook. Zogenaamd versgeperst sap, dat heb je zelf zo gedaan en is veel gezonder. Frisdrank, want dat drinken we nooit. O, en van die plastic plakjes cheddar, yak.

Wat doe je met restjes uit de koelkast?

Deze maand staat de SmaakCollectie box in het teken van Gered Goed; samen met SmaakMaker Natuur & Milieu kozen we makers uit die verstandig omgaan met eten, zoals de ketchup die ik eerder noemde of jam gemaakt van tweede keus fruit van De Laarhoeve. Natuur & Milieu geven op het Goed Eten platform heel veel leuke en handige tips tegen verspilling, waardoor ik me realiseerde dat ik stiekem toch nog best veel weggooi. Niet omdat ik teveel heb gekocht maar meer omdat ik dan toch iets anders eet dan ik eigenlijk van tevoren bedacht had. Nu probeer ik zeker groenten en kruiden dan alsnog op te maken: door er bouillon van te trekken, een grote pan bolognesesaus te maken die ik in porties invries of een omelet met groenten te maken als lunch. Sowieso heb ik altijd pasta, rijst of een blikje bonen in huis zodat ik van restjes heel makkelijk een volwaardige maaltijd maak.

Klik hier voor de webshop van ZTRDG en hier voor meer informatie over de leukste foodbox, de SmaakCollectie. 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

3 Reacties

 1. yvonne 20 oktober 2016 om 10:29

  Heel leuk weer. Als die namen en smaken duizelen mij wel een beetje. Het is bijna teveel om op te noemen ;-)

  1. Brenda Kookt 21 oktober 2016 om 13:51

   Ja het is wel veel he? Maar het water loopt me wel in de mond bij het lezen van het artikel :)

 2. riet donks . 21 oktober 2016 om 06:34

  Trots op m’n dochter,zo creatief met eten,dat heb ik niet,maar wel met andere dingen,dus het creatieve moedersdochters zit wel in ons bloed!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief en ontvang tijdelijk een gevarieerd weekmenu (5 recepten) uit de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 helemaal gratis!