Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Chocoladetaart met salted caramel

Chocoladetaart met salted caramel, Chocolade taart met gezouten caramelHet is feest! Vijf jaar geleden startte ik Brenda Kookt!. Dit is dus een heus jubileum: 5 jaar brendakookt.nl! Dat is een taart waard! Een chocoladetaart met salted caramel.

Vijf jaar geleden startte ik vrij impulsief mijn blog. Ik had toen niet kunnen weten dat dit zo zo’n groot deel van mijn leven zou worden en nu 5 jaar later zelf mijn baan zou zijn. 5 jaar en een kookboek later mag daar best een feestje om gevierd worden. En dat doe ik met deze taart.

Heb je het over een to die for chocoladetaart? Dan heb je het over deze taart. Hij is zo ontzettend lekker! Een taart gebaseerd op mijn favo chocolade: de karamel-zeezout reep van Tony Chocolonely. Voor dit recept combineerde ik een taart van Rudolph van Veen (deze) met de Ouderwetse Chocoladetaart van Nigella Lawson.

Het resultaat zijn twee chocoaldetaarten met daartussen karamel (of dulce de leche) met daaromheen chocolade ganache. Overgoten met gezouten karamel en dan nog afgemaakt met stukjes chocolade (van de reep) en blokjes karamelfudge.

De taart is wel machtig, dat kan niet anders met een goede chocoladetaart. Dat hoort er nou eenmaal bij. Neem daarom niet te grote punten, en geniet volop. Hij is zoo lekker!

Chocoladetaart met salted caramel, Tony Chocolonely taart met karamel

Chocolade taart met caramel

Chocoladetaart met salted caramel

Chocoladetaart met salted caramel

Ingrediënten

    Voor de taart:

    • 300 ml water
    • 90 g cacaopoeder
    • 250 g bloem
    • 500 g suiker
    • 3 g zout
    • 2 zakjes bakpoeder
    • 1 tl vanille-extract
    • 350 ml karnemelk
    • 130 g zonnebloemolie
    • 3 eieren

      Voor de chocolade ganache:

      • 35 gram ongezouten boter
      • 85 gram pure chocolade
      • 0,6 dl zure room
      • 1/2 theelepel puur vanille-extract 5 ml
      • 150 gram poedersuiker

        Overige ingrediënten: 

        • blikje gecondenseerde melk
        • grof zeezout
        • blokjes karamelfudge
        • reep Tony's Chocolonely Karamel Zeezout

        Extra benodigd: twee springvormen met een diameter van 18 cm (als je 1 springvorm hebt kun je de taarten ook na elkaar bakken, heb ik ook gedaan) 

          Bereiding

          Bereiding van de taart: 

          • Doe het water in een pannetje en breng het aan de kook. Roer de cacao er door en laat dit mengsel even afkoelen.
          • Meng de bloem met suiker, zout en bakpoeder door elkaar. Voeg de vanille-extract, karnemelk, zonnebloemolie en eieren toe en mix dit goed door elkaar. Roer het cacaomengsel er door en laat dit mengsel een half uurtje rusten.
          • Vet de springvorm(en) in met boter of olie en bekleed de het met bakpapier. Verwarm de oven voor op 170 ºC. Verdeel het beslag over de 2 bakvormen en bak ze 50 minuten in de oven. (als je 1 vorm hebt dan bak je de taarten na elkaar)
          • Stort de taarten op een vel bakpapier, haal het velletje bakpapier dat mee is gebakken van de taart af. Laat de bodems helemaal afkoelen.

            Bereiding van de dulce de leche:

            • Vul een grote pan met water en breng dit aan de kook. Leg hier het blikje gecondenseerde melk in. Zorg er voor dat het blikje ten alle tijden helemaal onder water staat. (is dit niet het geval dan is er kant op ontploffingsgevaar). Laat het water 2,5 uur zachtjes koken met de deksel op de pan. Controleer tussentijds een paar keer of het blikje nog helemaal onder water staat.
            • Laat het blikje even afkoelen op het aanrecht en trek het hierna open. Je hebt nu lekkere dulche de leche. Breng de dulche de leche op smaak met grof zeezout.

              Bereiding van de chocolade ganache: 

              • Laat de boter en chocolade in een pannetje smelten. Roer de zure room en vanille door de gesmolten chocolade. Klop met een garde de poedersuiker er door.
              • Is het mengsel te stevig? Voeg dan een beetje kokend water toe. Is het mengsel te vloeibaar? Voeg dan wat meer poedersuiker toe. Het moet zo vloeibaar zijn dat je de taart er gemakkelijk mee kunt bedekken, maar ook zo dik dat het er niet afdruipt.

                Het opbouwen van de taart: 

                • Leg de twee chocolade taarten op elkaar en snijd de zijkanten eventueel bij. Haal de taarten va elkaar en besmeer de bovenkant van een van de taarten met een laagje gezouten dulce de leche.
                • Leg de andere taart er op.
                • Besmeer de zijkant van de taart met de chocolade ganache. En besmeer de bovenkant van de taart met gezouten dulce de leche.
                • Verdeel blokjes van de reep Tony's over de taart en wissen dit af met blokjes karamelfudge.

                  Tip: het maken van de taart is best even wat werk. Doe het daarom in fasen. Bak de taarten de dag van te voren, en de bereid de dulce de leche dan ook alvast. Kun je de volgende dag meteen beginnen met het maken van de ganache en het opbouwen van de taart. 


                    En dan kan nu het grote genieten beginnen…  :)

                    Deel dit bericht:

                    Share on facebook
                    Share on twitter
                    Share on whatsapp
                    Share on email
                    Reacties

                    45 Reacties

                    1. Anne Marie Hill 18 maart 2017 om 19:39

                      Hí Brenda, ik ben de Tony’s chocononely taart nu aan het maken. Klopt het dat de taart wat smeuïg (a la Brownie) blijft of heeft ie toch nog wat langer nodig in de oven?

                      1. Marga 19 maart 2017 om 11:15

                        Gefeliciteerd met je jubileum. Ik heb ook al verschillende recepten gemaakt. Heerlijke duidelijke beschrijving er bij. Groetjes Marga

                      2. Brenda Kookt 19 maart 2017 om 19:33

                        Als je de cake uit de oven komt is het nog wat smeuiig, maar niet zo zacht als een brownie. In dat geval zou ik hem iets langer in de oven bakken. Als de cake afkoelt wordt het wel nog wat vaster qua structuur.

                        1. Anne Marie 20 maart 2017 om 16:17

                          Klopt! Wat een heerlijke taart!
                          dankjewel

                    2. Mrs. T. 15 juli 2017 om 23:31

                      Gister gemaakt en iedereen vond m heerlijk.
                      Ik vond het beslag alleen wel erg vloeibaar. Deel liep zelfs onder uit mm springvorm en zeker 1 1/2 uur moeten bakken in n vorm van 20 cm om m n beetje stevig te krijgen.

                      En de volgende keer ga ik echte genache maken. Ik vond dit meer op glazuur lijken.
                      Ondanks dat…..HEERLIJK

                    3. Geertje 28 juli 2017 om 12:00

                      De taart is gelukt! Mocht er wat overblijven, hoe lang kan ik hem dan bewaren in de koelkast?

                      Groetjes Geertje

                    4. Eva 20 augustus 2017 om 16:46

                      Hee!

                      Kan dit ook met gewone melk gemaakt worden?

                      Xoxo

                      1. Brenda Kookt 23 augustus 2017 om 21:14

                        Gecondenseerde melk kun je niet vervangen door gewone melk.

                    5. Roos 19 september 2017 om 12:05

                      Hoi! Kan niet wachten met bakken, maar heb 1 probleempje: er is hier (Spanje) nergens karnemelk te krijgen. Wat kan ik gebruiken als alternatief? Dankjewel.

                    6. Sanne 19 september 2017 om 14:10

                      Het ziet er erg lekker uit en ik zou het graag gaan maken! Ik heb alleen een vraagje, Hoeveel gram per zakje bakpoeder?

                    7. Florènt 3 oktober 2017 om 17:22

                      Beste Brenda,
                      Misschien een beetje laat, maar toch nog gefeliciteerd met je blog/baan/kookboek /website!
                      Ook ik ben aan de chocoladetaart met salted caramel begonnen.
                      M’n eerste bak project ooit. Mijn vraag; de 2 taarten heb ik reeds gebakken (best aardig gelukt), kan ik deze (op maandag gebakken) bewaren tot vrijdag? (slecht gepland).
                      Groetjes,
                      Florènt

                    8. Josine 14 oktober 2017 om 15:12

                      Hoi Brenda bedankt voor het geweldige recept, de taart is super lekker!
                      Ik vroeg me af, zou je de taart zonder de karamel en ganache ook kunnen invriezen? Om nog meer in voren te werken?

                    9. Claire 28 oktober 2017 om 21:11

                      Beste Brenda, gefeliciteerd met je jubileum! :) Wow, dat ziet er echt overheerlijk uit! Ik wil de taart graag voor mijn verjaardag maken! Misschien een stomme vraag, maar hoeveel ml is
                      130 g zonnebloemolie? Het lukte mij niet dit op te zoeken op internet.
                      Hoor het graag. Groet, Claire

                    10. Mariska 24 mei 2018 om 09:15

                      Zoooo lekkr deze…maak hem vaak

                    Laat een reactie achter

                    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

                    Beoordeel recept