De koelkast van.. Monique van Loon

Koelkast van Monique van LoonVandaag mogen we weer spieken in de koelkast van een ander! Monique van Loon geeft ons een kijkje in haar koelkast.

Op Culy.nl inspireert Monique dagelijks duizenden bezoekers met artikelen over goed en lekker eten. Van lekkere recepten tot bijzondere food fotografie, en van handige filmpjes over eten tot slimme tips voor in de keuken. Alles komt voorbij.

 

De koelkast van Monique van Loon

Monique hoeft niet per se zelf te koken maar wil vooral van eten genieten. Hierbij is ze niet bang voor bacon, truffelmayonaise en salted caramel. En als je wilt weten waar je lekker kunt eten dan moet je ook bij Monique (en Culy.nl) zijn, ze kent alle lekkere eetadresjes in Amsterdam.

Lees snel verder als je wilt weten wat Monique standaard in haar koelkast heeft, waar ze ‘s nachts stiekem haar bed voor uit komt en wat ze absoluut niet lust (wat je niet verwacht van een Culy).

De koelkast van Monique

Monique vertel eens..

Wat is jouw eet-stijl?
Niet té moeilijk, met veel smaak (en vrij veel vet, haha), en altijd lekker. Een dag niet lekker gegeten vind ik zo zonde! Ik eet veel gezonde dingen, maar ik zorg ook voor veel genietmomentjes. Croissants, eieren met spek, briochebrood met rivierkreeftjes en mayonaise… Maar ik ben heel erg van de Franse stijl: weinig eten, groots genieten.

Waar komt jouw liefde voor goed en lekker eten vandaan?
Mijn ouders zijn echte Francofielen en hebben me opgevoed met goed en lekker eten. Ze gaven hun geld niet uit aan kleding of het huis, of een duur hotel op vakantie, maar wel aan véél goed eten. Zaten we op de camping met een berg aan geweldige ingrediënten van de Franse (super)markt.

Welk product zouden meer mensen moeten kennen en meer mee moeten koken?
Ik ben zelf dol op zwarte knoflook; de teentjes worden gefermenteerd en worden daardoor superzacht en zoetig. Geweldig door de pasta, bijvoorbeeld. Ik koop ze via https://ztrdg.nl/zwarte-knoflook.

Daarnaast iets wat iedereen kent, maar veel mensen ‘bang’ voor zijn: roomboter. Goede dierlijke boter is geweldig! En nee, een biefstukje bak je niet in kokosvet. Yugh.

 

“Goede dierlijke boter is geweldig!”

 

Wat komt er niet bij jou op tafel, wat vind je écht niet lekker?
Iedereen kijkt hier altijd van op, maar ik ben geen liefhebber van kaas. Ik heb mezelf een aantal soorten leren eten, zoals mozzarella, zachte geitenkaas en Parmezaan, maar alleen in combinatie met een lekker gerecht. Maar jonge gele kaas, of van die walgelijke Franse stinkkaas, komt never nooit mijn keuken in.

Voor Culy.nl bezoek je veel restaurants. Hoe vaak eet je buiten de deur?
Dat is een goeie vraag! Ik denk gemiddeld een paar keer per week, maar dat zijn ook lunches.

Hoe vaak sta je thuis in de keuken?
Bijna elke dag wel. Soms uitgebreid, soms heel snel. Als ik ’s middags een uitgebreide lunch heb gekookt, bestel ik ’s avonds wat makkelijks, zoals sushi, pho of ramen. Maar als ik te lang niet gekookt heb, mis ik het enorm.

Welk gerecht eet je het liefst iedere week?
Steak tartare met Franse frietjes en zure mayonaise. Dat gebeurt alleen niet elke week, maar ik zou het elke avond kunnen eten, haha.

Wat is je specialiteit in de keuken?
Goede pasta’s, denk ik. En gehaktbrood! Hoewel die de laatste keer finaal mislukte, ik denk dat ik er te weinig liefde in had gestopt. Oh ja en gebakken aardappeltjes! Mijn bananenbrood is beroemd onder mijn vrienden en collega’s.

 

“Ik denk dat mijn gehaktbrood laatst mislukte doordat ik er te weinig liefde in had gestopt”

 

 Wat bereid je als familie of een groep vrienden komt eten?
Ik maak dan graag meerdere schalen met lekker eten. De Midden-Oosterse keuken, een beetje Ottolenghi-stijl, is daarvoor perfect, dan heb je voor elk wat wils en je kunt het vaak goed voorbereiden. Couscoussalade, geroosterde aubergines met lekkere smaakmakers, gegrilde groenten met een mooie dressing en gehakte nootjes… Zelfgemaakte hummus en vers flatbread erbij, en iedereen kan zelf opscheppen. Ideaal.

Heb je een guilty pleasure?
Ach, wat is guilty? Ik dip graag naturel chips in sambasaus (van die pittige cocktailsaus), maar ik schaam me daar niet voor, haha. Oja: ik ga ’s nachts wel eens uit bed om vanille yoghurt met chocoladevlokken te eten. Dat is zo’n lekkere combinatie!

Hoe vaak doe je boodschappen?
Ik laat de Appie een keer in de twee weken bij me thuis bezorgen, met allerlei grote boodschappen. Tsja, klein meisje, grote kooplust en dan twee hoog in Amsterdam wonen… Tussendoor doe ik de hele tijd, dus bijna elke dag, kleinere boodschappen. Zowel bij de supermarkt als bij Marqt, maar ook op de Lindengracht-markt (elke zaterdag bij mij voor de deur), soms bij EkoPlaza, en dan heb ik nog mijn vaste lokale adresjes voor vlees, vis, fruit, brood en andere delicatessen.

Wat is het lekkerste of gekste dat ooit in jouw koelkast heeft gestaan?
Ik had laatst kilo’s vlees gehaald bij The Roast Room in Amsterdam (vlakbij de RAI), want ik was getrakteerd op een cadeaubon voor deze slager. En dan bedoel ik echt ki-lo’s: shortribs, bavette, cote de boeuf… en nog een armlengte aan ossenworst. Ik heb een week lang als een enorme carnivoor geleefd en uiterlijk rook mijn hele keukentje naar vlees.

 

“Ik ben nogal opgeruimd, dus mijn koelkast ook haha”

 

Wat staat er altijd in jouw koelkast?
Meerdere soorten mayonaise, maar sowieso altijd truffelmayonaise. Grove en Dijon-mosterd. Een paar flessen witte wijn, iets van champagne of andere bubbels, kokoswater en limonadesiroop (ik drink verder geen frisdrank). Groenten in de groentenla. Amandelmelk, vaak yoghurt en altijd boter (VEEL boter). Dingen die bovenin een jaar lang staan zonder dat ik ze opeet, zoals jam, olijven en zongedroogde tomaatjes. En dan nog de bekende sausjes-die-nooit-opraken, zoals Tabasco, vissaus, oestersaus, et cetera.

Heeft alles in de koelkast een vaste plek?
Ja, ik ben nogal opgeruimd, haha.

Wat komt er nooit in jouw koelkast?
Energydrink (gatverdamme, net vloeibare kauwgom!), stinkende kaas, avocado’s (die horen niet in de koelkast) en eieren (idem dito, gewoon buiten de koelkast bewaren).

Wat doe je met restjes uit de koelkast?
Meenemen naar m’n werk!


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
3 comments
  1. Wat een leuk artikel! Ik volg Monique al sinds girlscene nog divided heette en ben überfan van alles wat eetdagboekjes etc is; dit is een leuke variatie!

  2. Tegenwoordig hoor je dat steeds vaker dat mensen hun boodschappen thuis laten leveren, grappig haha ik woon in een dorp en ik zie telkens een busje bij de straat tegenover staan!

    Leuke antwoorden heeft ze gegeven!

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk