Zo vlak voor het weekend gooi ik er een lekker taartje in. Staat deze aardbeiencrumblecake bij jou op tafel de komende dagen?
Recepten voor lekkere aardbeientaarten kun je niet genoeg hebben. En handig: bijna iedereen vindt een aardbeientaart of cake lekker. Toen ik door het kookboek ‘Oogst’ van Marleen van Es bladerderde viel dit recept me op en wilde ik er direct mee aan de slag. Het resultaat is een lekkere frisse cake met een krokante crumbletopping. Een heerlijke combinatie.
In Oogst draait het om groenten, die je het liefst in eigen tuin teelt. Maar dat hoeft natuurlijk niet per se (ik kocht ook gewoon aardbeien op de markt voor de aardbeiencrumblecake ;)). Het boek bevat 100 vegetarische recepten. Als je opzoek bent naar een mooi kookboek die je het hele jaar rond kunt gebruiken dan moet je voor Oogst gaan. Het is namelijk ingedeeld naar de seizoenen, zo kun je met direct met de oogst uit je tuin aan de slag.
Oogst Marleen van Es
De recepten zijn toegankelijk, en helder ingedeeld. Voor ieder seizoen geeft Marleen meerdere recepten voor het ontbijt en de lunch, hapjes en drankjes, voorgerechten, hoofdgerechten, desserts plus nog een paar basisrecepten.
De fotografie is prachtig, zoals we van Marleen gewend zijn, lekker fris. Ik vind het persoonlijk ook erg mooi dat het lettertype groter is, hierdoor is het nog fijner om het boek door te bladeren, plaatjes te kijken en zo nu en dan een tekstje te lezen.
Oogst| Marleen van Es | Uitgeverij Nieuw Amsterdam| verkrijgbaar voor € 34,99
Klik hier om het boek te bestellen via bol, en scroll naar beneden voor het recept van de aardbeiencake.
Aardbeiencrumblecake
Aardbeiencrumblecake
Ingrediënten
- 2 eieren L
- 100 gram witte basterdsuiker
- 1/4 tl vanillepoeder
- 100 gram roomboter op kamertemperatuur
- 100 ml Griekse yoghurt
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 250 gram aardbeien
Voor de crumble:
- 70 gram koude roomboter
- 90 gram bloem
- 40 gram lichte basterdsuiker
- 30 gram geschaafde amandelen
- 30 gram havervlokken
Extra benodigd: springvorm met een diameter van 26 cm
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 ºC, vet de springvorm in.
- Klopt met een mixer de eieren met de suiker en het vanillepoeder los. Voeg de boter en yoghurt toe en mix het goed door. Voeg al mixend het bakmeel en zout toe. Klop het beslag tot de klontjes zijn verdwenen. Vul de ingevette springvorm met het cakebeslag.
- Snijd de aardbeien in kwarten en druk ze voor de helft in het beslag. Bak de cake 30 minuten.
- Maak ondertussen de crumble. Snijd de koude boter in blokjes. Meng alle ingrediënten voor de crumble in een keukenmachine tot een kruimelig deeg. Vul een bakblik met de kruimels en schuif in de oven. Bak de kruimels in 20 minuten lichtbruin.
- Verdeel de crumble over de aardbeiencake en bak de cake nog 30 minuten gaar en krokant.
