Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Bamischijven – van Koken met Karin

Yes, bijna weekend! Daarom deel ik vandaag een echt weekendrecept met jullie. Je kunt aan de slag met bami, om zelf bamischijven te maken!

Ik houd er van om zo nu en dan te snacken. Vooral in het weekend is het gewoon heel erg lekker om een frikadel, kroketje of bamischijven te eten. Natuurlijk kun je dit in iedere in de supermarkt kopen vanuit de diepvries. Maar je kunt het ook zelf maken! Nadat je zelf in de keuken hebt gestaan smaken de zelfgemaakte bamischijven namelijk veel lekkerder.

Bamischijf koken met karin recept

Dit recept om zelf bamischijven te maken vond ik in het nieuwe kookboek van Karin Luiten, Slim zónder pakjes en zakjes. Karin is anti koken uit pakjes en laat op haar website en haar kookboeken zien dat je eigenlijk alles zelf kunt maken zonder te veel gedoe. Zo vind je in dit nieuwste kookboek recepten om te koken met de seizoensgroenten. En daarbij houdt Karin niet van verspilling, ze geeft ook heel veel tips om kliekjes te verwerken.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam | Verkoopprijs € 24,99
Klik hier om het boek te bestellen via bol.com

Bamischijven recept maken

Bij het doorbladeren van het boek viel mijn oog direct op dit recept, hiermee wilde ik aan de slag! Vooral omdat mijn vriend gek is op bamischijven en het tijd werd dat ik dit eens zelf ging maken.

Het maken van de bamischijven is eigenlijk heel eenvoudig, er komen geen ingewikkelde dingen aan te pas. De bereide bami (bijvoorbeeld een restje) meng je met een bechamelsaus en laat je opstijven in de koelkast. Daarna is het een kwestie van het maken van de porties, paneren en frituren maar!

Persoonlijk vond ik het wel lastig om de bamischijven te paneren. De bami bleef niet helemaal netjes in model. Om dit te voorkomen kun je er voor zorgen dat je het bami mengsel goed aandrukt voordat je de bami laat opstijven.

Het recept is ideaal als je een restje bami over hebt, tip! Je kunt dit recept gemakkelijk halveren zodat je bijvoorbeeld 4 stuks maakt.

Bamischijven Recept van Koken met Karin

Bamischijven

1 uur
+ 5 minuten
8 stuks

Ingrediënten

  • Portie van 200 gram bereide bami ik nam bami met kleine stukjes kip, ham en bamigroenten
  • 2 lente uitjes
  • verse koriander
  • 20 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 100 ml water
  • 1 eetlepel Japanse sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 blaadje gelatine
  • 1 ei losgeklopt in een diep bord of kom
  • 2 handenvol paneermeel in een diep bord of kom
  • 1 handvol bloem i n een diep bord of kom
  • olie om te frituren ik nam zonnebloemolie

Bereiding

  • Week het blaadje gelatine in koud water.
  • Maak de bechamelsaus door de boter in een pannetje te smelten. Voeg de bloem toe en laat dit al roerend 1 minuut meebakken. Giet het water erbij en laat al roerend binden tot een dikke saus. Doe sojasaus en sesamolie erbij en laat dit op laag vuur 5-10 minuten sudderen.
  • Snijd de bami wat kleiner en snijd de lente-ui in dunne ringen. Hak de koriander fijn.
  • Meng de uitgeknepen gelatine door de bechamelsaus en schep vervolgens de bami, lente-ui en koriander er door. Proef. Is het te pittig? Doe er een beetje suiker of ketjap manis door. Te flauw? Voeg een lepeltje sambal toe.
  • Verdeel het bami mengsel in een schaal zodat je een laag van 2 cm krijgt. Druk dit goed aan en laat dit in de koelkast een half uur opstijven.
  • Snijd vierkantjes, of steek met een kookring cirkels.
  • Haal de bami pakketjes een voor een door de bloem, losgeklopt ei en paneermeel. Leg tot gebruik in de koelkast.
  • Verhit 2 vingerdiktes olie in een hapjespan (of gebruik de frituurpan) en bak de bamischijven met 4 tegelijk in 3 minuten goudbruin, draai de bamischijven halverwege om. Laat uitlekken op keukenpapier.

Tip van Karin: bewaar ongebakken bamischijven tussen velletjes bakpapier in de vriezer. Liefst ontdooien voor het bakken.


    Bamischijven zelf maken recept

    Deel dit bericht:

    Share on facebook
    Share on twitter
    Share on whatsapp
    Share on email
    Reacties

    2 Reacties

    1. Walter 27 oktober 2017 om 10:09

      Veronderstel dat met restjes risotto op dezelfde manier kan worden gewerkt?

      1. Brenda Kookt 27 oktober 2017 om 16:10

        Van risotto kun je lekkere bitterballen maken of zoals ze dat in Italie noemen: Arancini.

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel recept